Fatih Altaylı'dan iktidara rest: Bu hakarete kayıtsız kalınamaz

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü köşesinde İngiltere'nin Türkiye'ye uyguladığı koronavirüs kısıtlamalarını değerlendirdi.

GÜNDEM 18.09.2021, 19:15
9
Fatih Altaylı'dan iktidara rest: Bu hakarete kayıtsız kalınamaz
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, "Türkiye’de yapılmış aşıları kendi geçerli aşıları arasında yer aldığı halde geçerli saymamak düpedüz Türkiye’ye hakarettir. “Biz size ve sizin ülkenizin yaptığı aşıya güvenmiyoruz” demektir. Bunun diplomaside bir karşılığı mutlaka olmalıdır." ifadelerini kullandı.
Covid-19 salgını nedeniyle getirdiği seyahat kısıtlamalarını güncelleyen İngiltere, Türkiye'yi "kırmızı liste"den çıkardı. 4 Ekim'den itibaren uygulanmaya başlayacak kararla iki doz aşısını Türkiye'de olanlar; Birleşik Krallık, ABD, AB veya EFTA üyesi ülkelerde aşı yaptırmadıkları için İngiltere'de kalacakları ikamet adreslerinde 10 gün süreyle karantinaya girecek.
Fatih Altaylı'nın yazısının "Bu kadarı hakarete girer karşılığı olmalı" başlıklı bölümü şöyle oldu:

İngiltere’nin Türkiye’ye karşı uyguladığı COVID 19 önlemleri artık onur kırıcı bir hal aldı.
Bir yandan Avrupa’da aramızın en iyi olduğu ülke falan diyorlar İngiltere için, diğer yandan Türkiye’ye karşı uyguladığı önlemlerin Türkiye’deki salgın sayıları ile bağlantısız bir ağırlık içerdiğini görüyoruz.
Mayıs ayından bu yana İngiltere, Türkiye’yi salgını kontrol altına alamayan ülkeleri koyduğu “Kırmızı Liste"de tutuyordu.
Yani ülkeye girerken eğer Türkiye’den geliyorsanız 10 gün havalimanı ya da giriş yaptığınız gümrük kapısı neresi ise oraya yakın bir otelde bir odaya kapatılıyordunuz. Bunun 26 bin TL civarındaki maliyetini de cebinizden karşılıyordunuz.
İngiltere, Türkiye’yi bu listede tutmak için türlü bahane üretti. Kimi haklı, kimi haksız.
Ağustos ayında bu listeden çıkacağımız söylendi. Çıkarılmadık.
“İngiltere, Türkiye’ye tatile gelecek milyonlarca vatandaşının ülkeye Covid taşımasından endişeli. Sezon bitince çıkarız listeden” dendi.
Yine çıkarılmadık.
Ve en sonunda İngiltere bu listeyi ortadan kaldırdı.
Yani biz listeden çıkmadık.
Liste kalmadı.
Buna karşın yeni önlemler açıklandı.
Şimdi artık adreste karantina uygulamasına geçtiler.
Yani İngiltere’ye giderseniz kaldığınız yerde 10 gün karantinada kalacaksınız ve bu 10 gün içinde 2 kez PCR testi yaptıracaksınız.
Ve en garibi, Türkiye’de iki doz AB tarafından tanınan, yani Biontech aşı olmuş kişilerin aşıları AB’ye girişte geçerli aşı sayılırken, İngiltere, Türkiye’de yapılmış aşıları, isterse Biontech olsun, geçerli saymadığını da açıkladı.
Bu kadarına pes artık.
Diğer önlemlere “Kendi önlemleri karışamayız” diyebilirsiniz.
Ama Türkiye’de yapılmış aşıları kendi geçerli aşıları arasında yer aldığı halde geçerli saymamak düpedüz Türkiye’ye hakarettir.
“Biz size ve sizin ülkenizin yaptığı aşıya güvenmiyoruz” demektir.
Bunun diplomaside bir karşılığı mutlaka olmalıdır. 
Ulusal onur, millilik gibi kavramları ağızlarından düşürmeyerek içini boşaltan iktidarın, bu hakarete kayıtsız kalması kabul edilemez.
Türkiye de İngiltere’ye karşı aynı tavrı göstermelidir.
“Yetkinliği ve kalitesi tartışmalı İngiliz sağlık sisteminin (NHS) uyguladığı aşılara güvenmediğimiz ve İngiltere’de kontrolsüzce artan vaka ve ölüm sayıları İngiliz sağlık sisteminin başarısızlığının kanıtı olduğu için bundan böyle Türkiye'de İngiltere üzerinden gelecek kişilerden PCR testi istenecek ve 14 gün karantina uygulanacaktır” demek şart olmuştur.  
Yok eğer İngiltere’den gelecek üç beş turistten kazanılması düşünülen 3-5 pound için bu yapılmayacaksa...

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı