Fehmi Koru heves kırmak istemem dedi: İşte AKP'nin en büyük handikabı

Gazeteci Fehmi Koru, 'Türkiye Yüzyılı' programı sonrasında AKP'nin hedefini 2023'ten 2123'e taşıdığını açıkladı. Heves kırmak istemediğini söyleyen Koru, "AKP’nin ‘iktidar’ diye bir sorunu var" dedi.

GÜNDEM 30.10.2022, 11:20
Fehmi Koru heves kırmak istemem dedi: İşte AKP'nin en büyük handikabı
Gazeteci Fehmi Koru, internet sitesinde kaleme aldığı köşe yazısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan 'vizyon belgesini' değerlendirdi.
' AK Parti yeni iktidar hedefini TOGG aracının tanıtımıyla 2123’e taşımış oldu ' diyen Koru, AKP'nin en büyük handikabını açıkladı. 
Heves kırmak istemediğini söyleyen Fehmi Koru, AKP'nin iktidar diye bir sorununun olduğunu vurguladı.
Koru'nun yazısı şu şekilde: 
"Sadece iktidarda 20. yaşını görmekle kalmadı, daha uzun yıllar iktidarda varlığını sürdürme iddiasından da vazgeçmiyor. Önceleri Cumhuriyet’in 100. yıldönümünü göz önünde tutan 2023 yılı hedefi vardı AK Parti’nin ve birkaç yıl boyunca o hedefle ilgili beklentiler dile getirildi. Sonraları hedef biraz uzaklara kaydı. Herhalde İstanbul’un fethini (1453) hatırlatan 2053, şu yakınlara kadar da Malazgirt zaferini (1071) akıllara getiren 2071 yılları hedef olarak ilan edildi.

Şimdi hedef biraz daha ileri tarihe, 2123’e, uzatıldı. ‘ Türkiye Yüzyılı’ adı verilen yeni vizyon ile, gelecek yıl 100. yıldönümü kutlanacak Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı AK Parti için iktidar hedefi halini almış oldu. Düşünün, daha kaç nesil AK Parti iktidarının hedefinde.
Hedefleri belirleyen ve her seferinde biraz daha ileriye taşıyanlar, bunu yaparken, iktidarlarının daha şimdiden 20 yıl sürmüş olmasına bakıp ilk koydukları hedefin yerine geldiği güvencesini taşıyor olmalılar.

Şunun şurasında 2023’e yalnızca iki ay kalmadı mı? Gelecek yıl içerisinde yapılacak seçimden de iktidar olarak çıkınca 2123 erişilebilir bir hedef görünecektir.  Dışa da vuruyorlar fakat içten içe bu durumla daha güçlü biçimde övünüyor olmalılar.
Heveslerini kırmak istemem ama övünmek yerine muhasebe yapsalar daha yerinde olacak. Muhasebe önemli.
AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisi adına önceki gün açıkladığı ‘vizyon belgesi’, destekçi kalemler tarafından, “AK Parti’nin fabrika ayarlarına dönüşü” olarak yorumlandı.
Bununla kast edilen ‘kuruluş günlerinin değerlerine dönmek’ olmalı. Destekçi kalemlerin bile, AK Parti’yi fabrika ayarlarından uzaklaşmış, kuruluş günlerinin değerlerine yabancı hale gelmiş bir parti olarak gördükleri anlaşılıyor.

Öyledir de. Kurucu kadrolarının birkaç istisnayla neredeyse bütünü partinin dışına itilmiş durumda zaten. Sözcülerinin 'Biz yaptık, biz ettik' diye övündükleri geçmişe ait başarılı icraatların icracıları, son beş-altı yıl içerisinde, bir bir kenara itildiler.
2017 yılında yapılan anayasa referandumu ve bir yıl sonraki seçimle birlikte, AK Parti, ülkeyi, kurulduğu dönemde hiç akla gelmemiş farklı bir kulvara oturttu. Bunu sağlayabilmek için de, geçmişte yaptığı bütün doğrulara karşı çıkmış, yapılanları ‘ihanet’ olarak damgalamış iki partinin desteğini alması gerekti. O andan itibaren de, AK Parti, istese bile, fabrika ayarlarına dönemez hale geldi. 
Bugün AK Parti yalnızca MHP’nin milletvekili desteğine değil, Vatan Partisi’nin propaganda desteğine de muhtaç durumda. Onlarsız iktidarda kalması pek kolay görünmüyor. Onlarla da yolu kısalabilir.
Zaten uzun erimli hedeflerinin önündeki en önemli sorun da bu.
Kendi başına girdiği her seçimde seçmenlerin yarıya yakınının oyunu almış bir parti iken, MHP’nin Meclis varlığıyla iktidarını sürdürebiliyor AK Parti.
MHP ile birlikteliği ikisine de oy kaybettiriyor.
AK Parti’nin oyu %50 dolayındayken bugün %30’larda dolaşıyor; MHP’nin %10 barajını aşabilen oyu da, kendisi için indirilmiş %7 barajını aşmaya yaramayabilir.
Fabrika ayarlarına değilse bile, iktidara geldiği ilk seçimde aldığı oy oranına demir atmış görünüyor AK Parti.
MHP aynı seçimde -2002’de- %10 barajının altında kalmış ve Meclis’te temsil edilemez hale gelmişti.
Yapılacak ilk seçimde benzer bir senaryonun yaşanmayacağı ve üç partinin toplam oylarının iktidar olmaya yetmeyeceği ne malum?
Vizyon yenilenmesiyle 2123 gibi uzak bir tarih hedeflendiği halde, kolay erişilebilecekken zora düşürülmüş 2023 hedefinden de olabilir AK Parti."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı