Fehmi Koru: YSK aksi karar vermez, seçim üç isim arasında geçer

Gazeteci yazar Fehmi Koru, Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına YSK üyelerinin anayasaya uygun karar vereceği savundu. Fehmi Koru, seçimin üç isim arasında geçebileceğini söyledi.

GÜNDEM 28.03.2023, 12:05
3
Fehmi Koru: YSK aksi karar vermez, seçim üç isim arasında geçer
Gazeteci yazar Fehmi Koru, Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına anayasadaki "Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir" maddesi gerekçe gösterilerek yöneltilen itirazları bugünkü köşe yazısında değerlendirdi.
Fehmi Koru, Yüksek Seçim Kurulu ( YSK) üyelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığı konusunda anayasaya uygun karar vereceği görüşünü dile getirdi. Yazar Koru, “Kılıçdaroğlu, İnce ve Oğan arasında geçecek seçim bayağı ilginç olabilir.” dedi.
Koru, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da "Diyelim ki ses çıkardık nereye gidecek? Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK). O üyeleri atayan kim? Erdoğan. Verdiği karara kim itiraz edecek?" görüşünde olduğunu dile getirdi. 
Koru, bunun tam tersi yönde bir görüş beyan etti:

“Cumhur İttifakı partileri, itirazların kabul edilmeyeceğinden o kadar emin olmalılar ki, kararın iptal edilmesi halinde adaysız kalmayı bile göze almış durumdalar. YSK 'Erdoğan'ın yeniden adaylığı anayasaya aykırı' kararına varırsa Cumhur İttifakı adaysız kalacak, seçim diğer üç aday arasında geçecek" diyen gazeteci, şöyle devam etti:

“Meslek hayatlarının zirvesinde bulunan hukukçulardan oluşan kurul üyelerinin, anayasanın ilgili maddesi önlerinde dururken, maddeyi tevil ederek farklı bir karara varmayacakları görüşümü ilk günden bu yana korudum. Hala aynı görüşteyim.”  
“İşe bakın siz. Herhalde YSK'nın iptal yönünde karar almasını zorlaştırmak için böyle bir yola gidilmiş olmalı. Ancak, YSK üyeleri önlerindeki konunun yalnızca hukuki yönüyle ilgilenmek durumundalar; kararlarının doğurabileceği sonuçlar onların değil, aylardan beri yazılıp konuşulan anayasal engel hatırlatmalarına rağmen tutumlarından vazgeçmeyen politikacıların düşünmesi gereken bir ayrıntı.
Kararın iptalden yana olması halinde seçmenlerin önünde birden fazla seçenek yine olacak. Fizik öğretmeniyken siyasete girmiş  Muharrem İnce'nin dört işlem cahili olması herhalde beklenemez. Oysa daha ilk günden seçimde ikinci tura kalacağı ve ikinci turda da kazanacağı iddiasını seslendiriyor.
Acaba hesabı, YSK'dan çıkabilecek kararın olumsuz olabileceği üzerine oturuyor olmasın?
Tayyip Erdoğan'ın iki kez cumhurbaşkanı seçildiği için anayasadaki 'üçüncü kez aday olamaz' engeline takılması durumunda, Muharrem İnce,  Millet İttifakı adayına oy vermeyecekler için ideal adres haline gelebilir.
Dördüncü aday adayı Sinan Oğan da.
Kılıçdaroğlu, İnce ve Oğan arasında geçecek seçim bayağı ilginç olabilir. Olur mu, olmaz mı? Sanırım bu sorunun cevabı için fazla beklememiz gerekmeyecek.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı