Financial Tİmes'tan Türkiye için korkutan analiz: En endişe veren ülke

Financial Times, gelişmekte olan ülkeler için hazırladığı analizde Türkiye ekonomisinin taşıdığı büyük risklere dikkat çekti.

EKONOMİ 01.08.2022, 19:45
Financial Tİmes'tan Türkiye için korkutan analiz: En endişe veren ülke
Yabancı yatırımcıların rekor düzeyde geri çekilmeleri, gelişmekte olan ülkeleri  etkilenmeye devam ediyor. Küresel durgunluk endişesi ve yükselen faiz oranları yatırımcıların çıkış için acele etmesine sebep oluyor.
Financial Times'ta yer alan habere göre; gelişmekte olan ülkeler arasında en endişe verici ülke Türkiye oldu. Sebep ise faiz artırımının reddedilerek lirayı desteklemeye yönelik adımlar atılması olarak gösterildi.
Yabancı yatırımcılar, resesyon korkularının ve yükselen faiz oranlarının gelişmekte olan ekonomileri nasıl sarstığının altını çizerek, rekor düzeydeki en uzun para çekme serisiyle üst üste beş ay boyunca yükselen piyasalardan çekildiler.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından derlenen geçici verilere göre, uluslararası yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senetleri ve yerel tahvillerdeki sınır ötesi çıkışları bu ay 10.5 milyar dolara ulaştı. Bu oran son beş aydaki çıkışları 38 milyar doların üzerine çıkardı.
Birçok düşük ve orta gelirli gelişmekte olan ülke,  ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarındaki artışlar ve büyük gelişmiş ekonomilerdeki durgunluk korkuları nedeniyle değer kaybeden para birimlerinden ve artan borçlanma maliyetlerinden mustaripken büyük ekonomiler enflasyonla mücadele etmek için erken davrandı ve kendilerini dış etkenlerden koruyan politikalar uyguladı.
Absolute Strategy Research'ün gelişmekte olan ülkeler üzerine çalışan ekonomisti Adam Wolfe, gelişmekte olan ülkeler arasında en endişe verici ülkeyi Türkiye olarak tanımladı. Brezilya, Meksika, Hindistan ve Güney Afrika gibi büyük ülkelerin de borçlanma maliyetlerinin bu yıl arttığını ancak görece daha az olduğuna işaret ederek en endişe verici ülkenin Türkiye olduğunu aktardı.
Wolfe, hükümetin faiz oranını artırmak yerine liralaşma adımları atmasının Türkiye'ye yüksek maliyeti olacağını vurguladı.
Wolfe bu adımların ancak Türkiye'nin nadir görülen bir cari fazla vermesi durumunda işe yarayacağını söyledi.
Kur korumalı mevduat ( KKM) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından liralaşma uygulamalarına işaret eden Wolfe “Dış finansmana ihtiyacı varsa, eninde sonunda bu sistemler çökecek” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı