Fındık fiyatları üreticiyi tatmin etmedi!

Fındık fiyatları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanırken Fındık Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Suat Bayraktar rakamların üreticiyi tatmin etmediğini söyledi.

EKONOMİ 23.08.2021, 10:20
13
Fındık fiyatları üreticiyi tatmin etmedi!
Fındık fiyatları için Giresun kalite fındığın kilosuna 27 lira, Levant kalite fındık için ise 26,5 lira ödeneceği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Fındık fiyatları ile ilgili değerlendirmede bulunan Fındık Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Suat Bayraktar, açıklanan fiyatların üreticiyi tatmin etmediğini söyledi.
Trabzon'da yerel olarak yayın yapan Kuzey Ekspres gazetesinin haberine göre Bayraktar, "Bu dağları biz bekliyorsak fındık ve çay için bekliyoruz. Çünkü bu dağlarda fındık ve çaydan başka mahsulümüz yok. Bir de denizimiz vardı ama o bize küstü. Yarın fındık ve çay da küsecek bize, biz de burayı terk edeceğiz" dedi.
"Esiroğlu’nda böcekten dolayı fındıklarımız kesiliyor. Böceği yaşatıyorlar, insanı öldürüyorlar. 5 yıl fındık dikemeyecekler. 5 yıl içerisinde bu meyilli arazideki toprak olduğu gibi denize karışır." açıklamasıdna bulundan Fındık Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Suat Bayraktar, "Oraya fasulye gibi tarım ürünleri diksek emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Burada fındıktan başka mahsul yok. Fındık üreticileri derneği olarak, fındık bizim her şeyimiz diyoruz. Dünyanın en kaliteli fındığı bizim bu yörede yetişiyor. Biz Trabzon’da 70 bin esnafız. 50 bin esnaf bir araya gelsek bu işi çözeriz. Ayda 20 TL vereceğiz. 50 bin kişi 20 lira verdik mi 1 milyon para eder. 12 ayda 12 milyon lira olur. 2 yılda 24 milyon nakit para olur. Bunla beraber 5 tane çikolata fabrikası kurar, kaliteli çikolata üretir dünyaya satarız" ifadelerini kullandı.
Fındık üretmeyenlerin desteklemeden yararlandığını belirten Bayraktar, “Hükümetin üretene destekleme vermesi gerekiyor. Bu haksız bir kazançtır. Köylerimizde çalışan insan kalmadı. Üretmeyen toplumlar ayakta duramaz. Fındığın maliyeti 35 lira, biz bunu 25 liraya satınca cebimizden 10 TL para veriyoruz. Fındığın hiç yanına gitmesen, masraf etmesen sıkıntı yok. Ancak 365 gün bakım ister. Yapmadığın zaman sıkıntı yok. Köylerde fındık üretimi için amele bulamıyoruz. Günlükçü bile bulamadık. Fındık bizim her şeyimiz. Buradan fındık ve çayı alırsak evimize bir şey getiremeyiz. Çarkın dönmesi lazım. Trabzon’da fındık ve çaydan başka üretim yok” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı