Fındık fiyatlarında maliyeti düşüren proje!

Fındık fiyatlarında maliyeti düşüren proje geliştirildi. Üretici bu yöntem ile daha çok kazanıyor.

EKONOMİ 07.09.2021, 10:20
26
Fındık fiyatlarında maliyeti düşüren proje!
Fındık fiyatları için üretici dert yanarken geliştirilen proje ile bir nebzede olsa yüzü gülecek. Ordu'nun Kabadüz ilçesinde fındıklar sepet yerine örtü ile toplanıyor. Kabadüz Ziraat Odası tarafından uygulanan bu proje ile maliyet düşerken üretici fındık fiyatında az da olsa kâr elde etmiş oldu.
Kabadüze bağlı Esenyurt Mahallesi'nde 30 dönümlük fındık bahçesinde uygulanan örtü ile toplama projesi başarılı oldu. Fındık bahçesinin sahibi Züftü Altıntaş, örtü uygulamasının fındık toplamayı kolaylaştırdığını ifade ederken "30 dönüm fındık bahçem var. Tamamının altını örtü ile kapattım. Olgunlaşan fındıklar örtüye dökülüyor. Dallarda kalanı fındıkları ise işçilerimiz silkeliyor. Bir kişi bir günde 12 çuval fındığı çok rahat toplayabiliyor. Herkese tavsiye ediyorum" dedi.
Kabadüz Ziraat Odası Tarım Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Ogün Kurt ise örtü uygulamasının yamaç, düz bütün fındık bahçelerinde uygulanabileceğini söyledi. Bu sene geliştirilen uygulamanın zamanla tüm fındık üreticilerinde yaygınlaşacağını belirten Ziraat Mühendisi Kurt, "30 dönüm fındık bahçesine örtü serimi yapıldı. İlk kurulum olduğu için 60 bin TL maliyeti oldu. Özellikle belirtmek isterim ki bu maliyet ileriki yıllarda kesinlikle olmuyor. Projenin uygulandığı bahçede fındıklar çok az kişi ile hızla toplanıyor. Kesinlikle fındıklar örtünün üzerine düştüğü için kayıp olmuyor." ifadelerini kullandı.
Fındıkların harmanlara serilmek yerine direk patoza verildiğini belirten Kurt, "Projemiz başarıyı yakaladı. Önümüzdeki yıl birçok çiftçimizin bahçesinde bu uygulamayı göreceğimizden eminiz. Çiftçimizin korkmadan çekinmeden bu uygulamaya gönül rahatlığı ile geçmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı