Fitch Türkiye'nin kredi notunu neden düşürdü? 'O' detay ortaya çıktı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından Halk TV yazarı Barış Soydan, neden kredi notunun düşürüldüğünü açıkladığı yazı kaleme aldı.

GÜNDEM 12.07.2022, 17:30
6
Fitch Türkiye'nin kredi notunu neden düşürdü? 'O' detay ortaya çıktı
Fitch Ratings yayımladığı raporda Türkiye’nin kredi notunu B+'dan B’ye indirdiğini hatırlatan Halk TV yazarı Barış Soydan, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıkladı.
Fitch'in raporunun ardından Halk TV yazarı Barış Soydan, 'İşte Fitch’in makaslanan not kırma gerekçeleri' başlıklı bir yazı kaleme aldı.
"Kredi derecelendirme kuruluşlarının not kırma gerekçelerin geçmişte Türkçe’ye çevrilirken devletin resmi ajansının gadrine uğradığını bildiğim için değerlendirmeyi bir de orijinal kaynağında okudum" şeklinde açıklamalarda bulunan Halk TV yazarı Barış Soydan, yazısının devamında ise "Fitch’in gerçekte Türkiye ekonomisine dair yenilip yutulması çok daha zor değerlendirmeleri var" ifadelerin kullandı.
"Artık sansür mü, otosansür mü bilmiyorum" ifadeleri ile sözlerine başlayan Halk TV yazarı Barış Soydan, makaslanan bölümleri şöyle özetledi:
-Kur Korumalı Mevduat uygulamasına ve sermaye hareketlerini yönlendirmeye yönelik kararlara rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın brüt uluslararası rezervleri 101 milyar dolara, net rezervleri 7.5 milyar dolara geriledi. Haziran’da ise hafif de olsa eksiye indiği, Swap (Para takası) hariç net rezervlerin ise eksi 64 milyar dolara düştüğü tahmin ediliyor. Fitch, brüt rezervlerin 2022 sonunda 94 milyar dolara, 2023’te ise 88 milyar dolara gerilemesini bekliyor. Bununla rezervlerin cari açığı kapatma süresi 2.7 aya gerileyecek. Oysa kredi notu B olan ülkeler arasında bu süre ortalama 3.8 ay.
-Vatandaşların bankalara olan güvenlerinin azalması veya bankalar ile şirketlerin dış borçlanma kapasitelerinin azalması durumunda Merkez Bankası’nın rezervleri daha da baskı altında kalır. Zira bankaların döviz varlıklarının önemli kısmı Merkez Bankası’nda.
-Hükümet’in yüksek ekonomik büyümeye odaklanması, döviz talebinin yüksek seyretmesine neden oluyor. Bu da TL’de daha fazla değer kaybı yönünde baskı yaratıyor. Bu politika Merkez Bankası’nın rezervlerinin azalmasına, enflasyonun artmasına ve açığı kapatabilecek kısa vadeli yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye’den uzak durmasına neden oluyor.
-Türkiye’nin önümüzdeki 12 ay içinde vadesi dolacak olan 182 milyar dolarlık döviz borcu var. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve özel sektör şirketlerinin dış finansmana erişiminde bugüne kadar bir sorun yaşanmadı. Ama küresel yatırım iklimindeki olası kırılma işleri değiştirir. Küresel finansman ortamı sıkılaşıyor ve Türkiye’nin dış finansman maliyeti artıyor.
-Döviz talebini azaltmak ve yüksek enflasyonun ekonomiye etkisini azaltmak için giderek artan oranda devlet bütçesinden medet umuluyor. Sadece Kur Korumalı Mevduat uygulamasının maliyeti yıl sonunda (Doların yıl sonunda 20 TL’ye yükselmesi durumunda) milli gelirin yüzde 3.1’ine yükselebilir.
-Kamu borcu içinde döviz cinsinden ya da dövize endeksli olan kısmın oranı 2017’de yüzde 39’ken, aradan geçen sürede yüzde 67’ye yükseldi. Bu Türkiye’yi kur riskine açık durumda bırakıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı