Foça’da sit alanına 5 katlı kaçak otel diktiler!

Foça'da bulunan Phokaia antik kentinin Kentsel Arkeolojik Sit Alanı'nda kaçak olarak yapılan 5 katlı otel binası tepki topluyor.

GÜNDEM 19.04.2023, 23:00
5
Foça’da sit alanına 5 katlı kaçak otel diktiler!
Ege Denizi'nin incisi İzmir'in Foça ilçesi, tarihi mirası ve doğal güzellikleri ile ünlü bir sahil kenti olarak dikkat çekiyor. Ancak son günlerde, Phokaia antik kentinin bulunduğu Kentsel Arkeolojik Sit Alanı'nda izinsiz olarak yükselen 5 katlı kaçak otel binası, kentte büyük tepkilere neden oluyor.
Foça Atatürk Mahallesi'nde özel mülkte başlatılan izinsiz inşaat hakkında İzmir Müze Müdürlüğü, suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak suç duyurusuna rağmen devam eden inşaat, 3 katlı olması gereken imar planına rağmen bir kat daha eklenerek 4 kata çıkarıldı. Otel yapılacağı belirtilen izinsiz inşaata çatı katı eklenerek 5 kata çıkarıldı.
Koruma Bölge Kurulu, yasal işlem başlatılması kararı aldı. Ancak yasal yaptırımların uygulanmaması, benzer izinsiz yapılaşmaları da özendirdiği için bölgede kaçak yapılaşma sorunu artarak devam ediyor.
Foça, antik çağda önemli bir kültür ve ticaret merkezi olarak biliniyor. Özellikle Phokaia antik kenti kalıntıları, zengin tarihi mirası ile kentin en önemli turistik mekanları arasında yer alıyor. Ancak bu tarihi mirasa sahip çıkılmadığında, kaçak yapılaşma sorunu ile karşı karşıya kalınıyor.
Ülkenin seçim gündemi ile meşgul olması nedeniyle, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki kaçak inşaatlar da artış gösteriyor. Özellikle kıyı yerleşimleri, yüksek rant potansiyeli nedeniyle kaçak yapılaşmaya açık hale geliyor. Kaçak inşaatlar, sadece yerel belediyelerin idari para cezalarıyla önlenemiyor.
İzmir Müze Müdürlüğü tarafından yapılan suç duyurusu, yasal yaptırımların yetersiz kaldığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Foça gibi önemli bir turistik yerleşim yerinde kaçak yapılaşma sorunu, hem turizm potansiyelini hem de tarihi mirasını tehdit ediyor.
Foça, zengin kültürel ve doğal mirası ile Türkiye'nin önemli sahil kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak bu mirasa sahip çıkılmadığında, gelecek nesillerin mirasına zarar veriliyor.
İzmir'in Foça ilçesinde, Atatürk Mahallesi'nde bulunan özel mülkiyetteki izinsiz inşaatla ilgili soruşturma devam ediyor. Geçtiğimiz Aralık ayında, inşaatın izinsiz olduğu tespit edilmiş ve Koruma Bölge Kurulu inşaatın durdurulmasına karar vermişti. Ancak, belediyenin para cezası keserek mühürlediği inşaatın aynı gün mührü sökülerek devam edilmesi tepkilere neden oldu.
İzmir Müze Müdürlüğü'nün yaptığı suç duyurusu sonrasında başlatılan soruşturma devam ederken, inşaatın 5 kata kadar çıkması arkeolojik ve kentsel sit alanındaki yasal mevzuatı ihlal ettiği gibi tarihi kent dokusunun siluetini de bozuyor. Foça'da 3 kattan fazla inşaata izin verilmediği için, izinsiz inşaatın 4 katın üzerine çıkması, ilçede diğer uygulamalara da emsal teşkil ediyor.
Koruma Bölge Kurulu, kaçak inşaatla ilgili bir kez daha durdurma kararı aldı ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasını talep etti. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu konuyu yeniden değerlendirdiği toplantıda, parseldeki izinsiz inşaata devam edildiği tespit edildi ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılması kararlaştırıldı. Ayrıca, yapının ivedilikle KUDEB ve Müze denetiminde ruhsat eki mimari projesine uygun hale getirilmesi kararlaştırıldı.
Foça'daki izinsiz inşaat, tarihi kent dokusuna zarar vermesi ve yasal mevzuatı ihlal etmesi nedeniyle büyük tepkilere neden oldu. İlçe yönetimi ve ilgili kurumlar, inşaatın bir an önce durdurulması ve yasal sürecin takip edilmesi konusunda kararlılıklarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı