Fransa’da emeklilik reformuna öfke her geçen gün büyüyor

Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı yapılan grevler ve protestolar tüm ülke genelinde devam ediyor. Bu hareketler, Macron'un popülaritesinin düşmesine sebep oluyor.

GÜNDEM 23.03.2023, 22:40
2
Fransa’da emeklilik reformuna öfke her geçen gün büyüyor
Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesine karşı yapılan protestolar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eleştirilere rağmen reforma geri adım atmıyor. Sendikaların çağrısıyla "Aksiyon Günü" kapsamında Fransa genelinde binlerce kişi sokaklara çıktı.
Fransa Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez, "Cumhurbaşkanına verebileceğimiz en iyi yanıt, milyonlarca insanın grevde ve sokaklarda eylemde olması" dedi. Polis, Paris'teki göstericilere göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale etti.
Diğer şehirlerde de göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı. Dunkirk'teki eylemciler petrol depolarını hedef aldı ve ana LNG yakıt istasyonunu bloke etti. Grev nedeniyle, tedarikçiler Perşembe günü elektriği kesmek zorunda kaldı ve Fransız Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin yaklaşık beşte birinin işe gelmediğini açıkladı.
Demiryolları ve Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'na giden yollar da bloke edildi. Macron'a halk desteği azalıyor ve kişisel onay oranı %28'e düştü. Emeklilik yasa tasarısı, parlamentodan geçtikten sonra yasalaştı ve Macron, "gerekli ve ülkenin genel çıkarına" olduğunu savunarak popülarite kaybını göze aldığını açıkladı.
Yeni yasa, emeklilik yaşının yükseltilmesinin yanı sıra, emekli olmak için çalışılması gereken süreyi de uzatıyor. Ancak asgari emekli maaşı bin 200 euroya yükseltilecek.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı