Fransa’daki atmosfer endişe verici

İslâm Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, Fransa’da Müslümanlar üzerinden oluşan atmosferin endişe verici olduğunu belirtti ve “Devlet, dini cemaatlerin iç işlerine karışmaz” dedi.

DÜNYA 05.05.2021, 04:35
5
Fransa’daki atmosfer endişe verici
Fransa’nın Strazburg kentine ziyaret gerçekleştiren Altaş ve IGMG’ye bağlı Eyüp Sultan Camii Derneği Başkanı Eyüp Şahin, son dönemde hükümet ve siyasetçiler tarafından IGMG’ye yöneltilen suçlamalara ve eleştiriler ile Müslümanlara yönelik siyasi tutum hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Yapımı devam eden Eyüp Sultan Camii’nin inşaatının toplam maliyetinin yaklaşık 30 milyon Euro’yu bulacağını ifade eden Altaş, kaba inşaatın bitmesi için 8 milyon Euro’ya ihtiyaç duyduklarını ve Avrupa’nın tamamında caminin inşaatı için bağış toplandığını söyledi.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in camiye yardım kararına tepki gösterdiğini hatırlatan Altaş, bunun Müslümanları üzdüğünü belirtti.
Altaş, 2022’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenleneceğini ve Müslümanlar olarak siyasi çekişmelerin içinde yer almak istemediklerini belirterek, “Yeşiller Partisi yükselişte ve buna karşı (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron’un partisi var. Bu iki partinin çekişmesi içerisinde araçsallaştırılmış bir kurum olmak istemiyoruz” dedi.
Fransa’da bu olayların seçim atmosferi çerçevesinde değerlendirildiğini ifade eden Altaş, Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle imzalamayı reddettikleri Fransa İslâmi Prensipler Tüzüğü’ne ilişkin dayatmanın, alınan popülist kararlardan bir tanesi olduğunu belirtti. Altaş, ayrılıkçı yasa tasarısının popülist bir yaklaşımla hazırlandığını vurguladı.
Bu konular hakkında eleştirileri çok şeffaf bir şekilde dile getirdiklerini ifade eden Altaş, “Devlet, laiklik ilkesi gereği dini cemaatlerin iç işlerine karışmaz. Bir dini cemaatin, imamlarını hangi şekilde yetiştireceğini ve icazet vereceğini, hangi değerler bağlamında çalışmalarını yapacağına dair devletin söz hakkı yoktur. Devletin söz hakkı yasalarla çevrilidir” dedi.

Altaş, Darmanin ve “devletin”, Müslümanlara yaptıklarının “normal olmadığını” belirterek caminin ve Müslümanların araçsallaştırılmasının önüne geçebilmek için Strazburg Belediyesi’ne yapılan yardım talebini geri çektiklerini kaydetti. Altaş, Albertville Belediye Başkanı Frederic Burnier-Framboret’in Türkiye ve IGMG hakkında çok üzücü ve şaşırtan ifadeler kullandığını kaydederek şunları belirtti: “Fransa’da Müslümanlar üzerinden oluşan atmosfer endişe verici. Bu süreç sadece Müslümanları değil diğer dini cemaatleri de ilgilendiriyor. Ayrılıkçı yasa tasarısı sadece Müslümanları ilgilendiren bir yasa tasarısı değil. Müslümanlar üzerinden din-devlet ilişkisi yeniden şekillendiriliyor.”
İslâm’ın Fransa ve Avrupa’da görünür olmaya başladığını belirten Altaş, “Bu sürecin sancılı olacağını görüyoruz. Devlet ve din arasındaki ilişkinin yeniden şekillendirilmesi için (İslâm) araçsallaştırılmamalı” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı