Gazeteciyi engellemekten ceza yedi: Yargı tarihinde bir ilk!

Tarım Kredi’nin “hukuksuz” Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, haber yapmasını engellemekten dolayı Millî Gazete Ankara Haber Müdürü Sadettin İnan'a manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

GÜNDEM 17.01.2023, 04:35
1
Gazeteciyi engellemekten ceza yedi: Yargı tarihinde bir ilk!
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl görevden alınan Tarım Kredi’nin “hukuksuz” Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yapılan yolsuzluk haberlerinin üstünü örtmek için gazetenin haber yapmasını “bilerek”, “kasten”, “maksatlı” ve “organize” bir şekilde engellemekten dolayı Millî Gazete Ankara Haber Müdürü Sadettin İnan’a 10 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.
Herkesin sustuğu ve görmediği bir dönemde çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatifleri’nde 2018-2022 yıllarında işlenen büyük yolsuzlukları birer birer ortaya çıkaran Millî Gazete’nin haklılığı duruşmalı yapılan bir mahkeme kararı ile bir kez daha tescillenmiş oldu. Kirli ve gizemli ilişkileri ile paravan şirket yolsuzluklarının mahkemeler tarafından tescilleneceği için Millî Gazete’nin belgeli haberlerine karşı hiçbir şekilde ceza ve tazminat davası açamayan Fahrettin Poyraz, “Organize bir şekilde mahkeme ve savcılıklar üzerinden taciz etmek, gazetecilik mesleğine haksız saldırıda bulunarak, kamuoyunun haber alma özgürlüğünün engellendiği” iddiasıyla Millî Gazete Ankara Haber Müdürü Sadettin İnan’ın kendisine yönelik açtığı manevi tazminat davasını da kaybetti.

Millî Gazete Ankara Haber Müdürü Sadettin İnan’ın, Tarım Kredi Kooperatifleri ve dönemin hukuksuz Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’a aleyhinde Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 2021 yılında açtığı manevi tazminat davası 10 Ocak’ta sonuçlanarak, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Fahrettin Poyraz, 10 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. Millî Gazete Ankara Haber Müdürü Sadettin İnan, Tarım Kredi Kooperatifleri ve dönemin hukuksuz Genel Müdürü Fahrettin Poyraz hakkında; “Organize bir şekilde yapılan suç duyuruları ve erişim engeli kararları ile gazetecilik mesleğini engellemek, mahkeme ve savcılıklar üzerinden taciz etmek, adli mercileri bilerek ve kasıtlı bir şekilde yanıltmak, gazetecinin güvenirliliğini kasıtlı bir şekilde zedelemek ve kamuoyunun haber alma özgürlüğünü maksatlı bir şekilde engellemek” gerekçesiyle 30 bin lira manevi tazminat davası açmıştı.

Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi hakiminin, davacı Sadettin İnan’ın iddialarını haklı bularak tazminat davasına hükmetmesi, Fahrettin Poyraz’ın Millî Gazete’ye karşı kötü niyetli organizasyonunu da hukuken belgelemiş oldu. Mahkeme hakiminin, ilk kez böyle bir karar verdiğini belirterek, davacının gazetecilik mesleğine organize bir şekilde açık bir saldırı yapıldığının, taciz edilerek baskı altına alınarak, kamuoyunun haber alma özgürlüğünün maksatlı bir şekilde engellenmeye çalışıldığının dosyadaki evraklardan anlaşıldığına hükmetmesi dikkat çekti.

Bilindiği üzere Fahrettin Poyraz, Millî Gazete’nin ortaya çıkardığı büyük yolsuzlukların üstünü örtmek için 53 habere belli hakimler üzerinden erişim engeli kararı aldırarak, Ankara Haber Müdürü Sadettin İnan hakkında da koordineli bir şekilde hem Merkez Birliği hem de iştirakler üzerinden suç duyuruları yaptırılmıştı. Merkez Birliği ve iştirakler üzerinden yaptırılan kurumsal suç duyuruları yetmemiş gibi bir de yöneticiler adına ayrı ayrı suç duyuruları yapılmıştı. Fahrettin Poyraz, bununla da yetinmeyerek, Türkiye genelindeki bütün kooperatiflere de talimat göndererek, kooperatiflere organize bir şekilde suç duyuruları yaptırılmıştı.

Gazete ve haberi yapan muhabire karşı 100’e yakın suç duyurusunda bulunulurken, bu suç duyurularının hepsi cumhuriyet başsavcılıkları tarafından reddedildi.
Fahrettin Poyraz’ın, Merkez Birliği’nin avukatları bulunmasına rağmen sırf Millî Gazete’yi yapılan suç duyuruları ve gönderilen tekzip metinleri ile yıpratmak-yıldırmak-taciz etmek için özel bir hukuk bürosu ile anlaştığı ortaya çıkmıştı. Eski AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ile Nuri Köse’nin ortağı olduğu Köse Hukuk Bürosu’na 2021’de Tarım Kredi Holding üzerinden aylık 30 bin lira danışmanlık ücreti verilerek, bu avukatlar üzerinden Millî Gazete’nin belgeli haberleri baskı altına alınmaya çalışılmıştı. Köse Hukuk Bürosu’nun Millî Gazete’ye karşı “sözde” hukuk görüntüsü adı altında yapacağı işlemlere karşılık 30 bin liralık danışmanlık ücreti ödenmesinin ifşa olmasıyla birlikte, organize ve maksatlı bir şekilde yapılan suç duyuruları bıçak gibi kesilmişti.

Kasıtlı, organize ve maksatlı bir şekilde gazetecilik mesleğinin engellenmesinden dolayı Fahrettin Poyraz’ın dışında Kütahya, Muğla, Çatalca, Tekirdağ, Bartın ve Uşak Tarım Kredi Kooperatifleri’ne de ayrı ayrı tazminat davası açıldı. Bunun dışında Köse Hukuk Bürosu’nun ortağı ve Nuri Köse aleyhinde de 50 bin lira manevi tazminat davası açıldı. Söz konusu manevi tazminat davaları devam ederken, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararın bu mahkemeler için de emsal karar olması bekleniyor.

Fahrettin Poyraz, 5 Aralık 2017’de hukuksuz bir şekilde Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürlüğüne atanırken, tam 4 yıl boyunca bu görevini de hukuksuz bir şekilde yapmıştı. Millî Gazete, hukuksuz atamayı belgeleri ile ortaya çıkarmasına rağmen Poyraz görevden alınmayarak, çiftçi kuruluşunun 4 yıl boyunca hukuksuz bir şekilde yönetilmesine göz yumulmuştu. Poyraz, Millî Gazete’nin hukuksuz atamaya yönelik belgeli haberlerine karşı duruşmalı bir dava açamazken, belli hakimler üzerinden duruşmasız bir şekilde karar verilen hukuksuz erişim engeli kararları ile kendi hukuksuzluğunu gizlemeye çalışmıştı. Ancak Millî Gazete’nin 53 haberine yönelik toplu halde aldırılan erişim engeli kararlarının hukuksuzluğu da Anayasa Mahkemesi tarafından tescillenerek, ihlal kararı verilmişti. Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ilk kez açılan ve duruşmalı bir şekilde yapılan manevi tazminat davasının da Poyraz’ın aleyhine sonuçlanması, Tarım Kredi Kooperatifleri’nde 4 yıl boyunca işlenen hukuk cinayetini belgelemiş oldu.

Fahrettin Poyraz’ın Anayasa Mahkemesi’nin ardından duruşmalı bir şekilde yapılan manevi tazminat davasını da kaybetmesi, Tarım Kredi Kooperatifleri’nde 5 Aralık 2017 ile 29 Ocak 2022 tarihleri arasında alınan kararları ve atılan imzaları hukuken yok hükmünde olduğunu belgelerden, 4 yıl boyunca Poyraz’a ödenen yüksek maaş, ikramiye, huzur hakkı ücretleri, yolluk ve harcırahların da haksız bir şekilde kendisine ödendiğini belgeledi.

Fahrettin Poyraz’ın açılan manevi tazminat davasını kaybetmesi, Devlet Denetleme Kurulu’nun tarihinde ilk kez Poyraz döneminde Tarım Kredi Kooperatifleri’nde yaptığı denetimi ve tespit edilen büyük yolsuzlukları bir kez daha gündeme getirirken, Devlet Denetleme Kurulu’nun tespit edilen bu büyük yolsuzluklara rağmen Poyraz hakkında yargılama sürecini başlatmaması manidar bulunuyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Fahrettin Poyraz’ın Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan manevi tazminat davasına avukat bile göndermemeleri dikkat çekti. Tarım Kredi ve Fahrettin Poyraz, 1,5 yıl süren duruşmaların hiçbirine avukatla savunmada bulunamadılar. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kurum aleyhine açılmış manevi tazminat davasına avukat göndermemesi Fahrettin Poyraz döneminde yapılan yolsuzlukların kabulü anlamına gelirken, Poyraz’ın avukat göndermemesi de savunacak bir durumunun olmadığını gözler önüne serdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı