Gazze değil Gaziantep

Kongre salonları, oteller, stadyumlar, caddeler lebâleb dolu; Şu mübarek ayda Diyanet’in izin vermesine rağmen itikâfa giren cemaate camide biber gazlı gözaltı.

GÜNDEM 04.05.2021, 04:35
15
Gazze değil Gaziantep
Gaziantep’te itikâf halinde bulunan vatandaşlara cami içerisinde önce biber gazı sıkıldı, ardından darp edilerek gözaltına alındı. Kongre salonlarının, otellerin ve stadyumların lebâleb doldurulmasına ses etmeyen İçişleri Bakanlığı’nın itikâfa giren müminlere şiddet uygulanmasına göz yummasına tepkiler yükseldi. Caminin içinde caminin adabına uymayan bu yaklaşıma sert tepki gösteren vatandaşlar ve STK temsilcileri, olayın sorumlularının mutlaka hesap vermesi gerektiğini ifade ettiler.

Peygamber Efendimiz’in en önemli sünnetlerinden biri olan itikâf ibadetini gerçekleştirmek üzere camide toplanan 50 kişilik vatandaş grubuna yapılan muamele tepki toplarken Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl Ramazan’ın son on gününde camilerin itikâfa girmek isteyenler için hazırlanacağı müjdesini vermişti. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun aldığı kararla 81 ildeki müftülüklere gönderilen talimatta, “İtikâfa girmek isteyenler için müftülüklerce belirlenecek camiler itikâf için hazırlanacaktır. İtikâf süresince ilgili kişiler Kovid-19 salgın hastalık tedbirleri kapsamında temizlik ve cami adabıyla ilgili gerekli hassasiyetlere dikkat etmeleri konusunda bilgilendirilecektir.” ifadelerine yer verilmişti.

Skandal olayı Millî Gazete’ye değerlendiren DİN-BİR-DER Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım, “Caminin içinde caminin adabına uymayan bu yaklaşımı asla kabul edilebilir bulmuyoruz. Dinimiz İslam’da 3 yerin dokunulmazlığı vardır. Birincisi kişinin hanesi, ikincisi cami ve mescitler, üçüncüsü de Harem-i Şerif’tir, yani Kâbe’dir. Mescitler ve camiler Harem-i Şerif’in şubeleridir. Hele ki Ramazan-ı Şerif’te itikâfa girdiğini beyan eden insanlara bu tarz saldırganca yaklaşıp ibadet eden insanların yaka paça gözaltına alınması milletimizin vicdanını sızlatmıştır. Bunu yapanlar ve olayın sorumluları mutlaka cezalandırılmalıdır” dedi.

Gaziantep Valiliği, Furkan Vakfı üyelerine biber gazlı müdahale görüntüleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Zor kullanma şartları oluşmasına rağmen bir emniyet mensubunun cami içerisinde biber gazı kullanması herkes gibi bizleri de üzmüş olup, ilgili personel açığa alınmıştır” dendi.
Gaziantep’te Ramazan-ı Şerif’in maneviyatına gölge düşüren skandal bir olay yaşandı. Peygamber Efendimizin en önemli sünnetlerinden biri olan itikâf ibadetini gerçekleştirmek üzere camide toplanan 50 kişilik vatandaş grubu, polis ve bekçilerin biber gazlı saldırısına maruz kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun müftülüklere bu yıl camilerin itikâf için hazırlanması talimatı vermesine rağmen, itikâftaki oruçlu vatandaşların cami dışına çıkarılmak istenmesi ve uygulanan şiddetle adeta terörist muamelesine tabi tutulması tepkilere neden oldu. Hükümetin ülkeye turist çekmek için göz yumduğu arsız korona partilerine, futbol maçlarında stadyumları dolduran binlerce insana kimse ses etmezken itikâftaki Müslümanların hedef alınması ‘bu kadar da olmaz’ dedirtti.

Cami içerisinde itikâfta bulundukları sırada şiddete uğrayan vatandaşlardan biri, “Oruçlu olduğum halde, caminin içerisinde ağzıma ve gözüme biber gazı sıktılar. Ellerimi kanattılar ters kelepçe muamelesi yaptılar. Terörist muamelesi gördük. Burası İsrail’mi? Burası Doğu Türkistan mı? Burası Çin’mi? Biz Türk polisine yakıştıramadık bunu.  Müftülüğe dilekçe vereceğimizi defalarca söylememize rağmen bize şiddet uyguladılar. İbadet halindeyken bize yapılan bu zulmü kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Devletin yayın organı olan TRT’nin internet sitesinde 9 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan ‘Camiler, itikafa girmek isteyenler için açık olacak başlıklı haberde “Ramazan ayının son 10 günü özellikle camilerde yapılan itikaf ibadeti geçen sene koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılamamıştı. Bu yıl tedbirler kapsamında camilerde yapılmasına izin çıktı” denilerek itikâfın yasak olmayacağı açıkça duyurulmuştu.  Ramazan’ı Şerif’in maneviyatına gölge düşüren çirkin olayda pandemi yönetmeliğine uygun olmayan hiçbir unsura rastlanmadı. İtikaf halinde bulunan Müslüman vatandaşların, cami baskınından önce çektikleri fotoğraflarda sosyal mesafenin korunduğu, genel anlamda maske tedbirlerinin alındığı ve hijyen koşullarına uyulduğu görülüyor.

İtikâfa giren vatandaşlara şiddet uygulanması Twitter’da da gündem oldu. Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ile Anadolu Gençlik Derneği (AGD)- Milli Gençlik Vakfı (MGV) Genel Başkanı Salih Turhan başta olmak üzere binlerce vatandaş #ibadetimedokunma etiketine yazdıkları mesajlarla skandal olaya tepki gösterdi. Abdulkadir Karaduman “İktidar, ‘yok daha neler’ dediğimiz ne varsa yapmaya devam ediyor. Bugüne kadar kurallara en çok uyulan yerler olan camilerde cemaate cebir kullanmak hangi akla ve kanuna uygundur?” sözleriyle tepkisini ifade ederken Salih Turhan ise “Camide polisle müdahalenin nasıl bir izahatı var. Yapmayın artık. Parti kongreleri, oteller, turizm serbest. İtikaf, teravih yasak” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te yaşanan üzücü hadiseyi Millî Gazete’ye değerlendiren Din Görevlileri Birliği Derneği (DİN-BİR-DER) Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım, “Dinimiz İslam’da 3 yerin dokunulmazlığı vardır. Bu 3 yerin bir mahremiyeti ve özel konumu vardır, buralara gelişi güzel girilmez. Birincisi kişinin hanesi, ikincisi cami ve mescitler, üçüncüsü de Harem-i Şerif’tir yani Kabe’dir. Mescitler ve camiler Harem-i Şerif’in şubeleridir. İtikâfa giren kişilerle dünya kelamı dahi konuşulmaz. Hele ki Ramazan’ı Şerif’te itikâfa girdiğini beyan eden insanlara bu tarz saldırganca yaklaşıp, ibadet eden insanların yaka paça gözaltına alınması milletimizin vicdanını sızlatmıştır. Sebebi ne olursa olsun iyilikle güzellikle tebliğ etmek ve ortadaki problemleri çözmek yetkililerin görevidir. Caminin içinde caminin adabına uymayan bu yaklaşımı asla kabul edilebilir bulmuyoruz. Bunu yapanlar ve olayın sorumluları mutlaka cezalandırılmalıdır” sözleriyle yaşanan olaya tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl Ramazan’ın son on gününde camilerin itikafa girmek isteyenler için hazırlanacağı müjdesini vermişti.  Din İşleri Yüksek Kurulu’nun aldığı kararla, 81 ildeki Müftülüklere gönderilen talimatta “İtikâfa girmek isteyenler için müftülüklerce belirlenecek camiler itikâf için hazırlanacaktır. İtikâf süresince ilgili kişiler Kovid-19 salgın hastalık tedbirleri kapsamında temizlik ve cami adabıyla ilgili gerekli hassasiyetlere dikkat etmeleri konusunda bilgilendirilecektir” ifadelerine yer verilmişti.

Skandal olayı Millî Gazete’ye değerlendiren DİN-BİR-DER Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım, “Caminin içinde caminin adabına uymayan bu yaklaşımı asla kabul edilebilir bulmuyoruz. Dinimiz İslam’da 3 yerin dokunulmazlığı vardır. Birincisi kişinin hanesi, ikincisi cami ve mescitler, üçüncüsü de Harem-i Şerif’tir yani Kabe’dir. Mescitler ve camiler Harem-i Şerif’in şubeleridir. Hele ki Ramazan’ı Şerif’te itikâfa girdiğini beyan eden insanlara bu tarz saldırganca yaklaşıp, ibadet eden insanların yaka paça gözaltına alınması milletimizin vicdanını sızlatmıştır. Bunu yapanlar ve olayın sorumluları mutlaka cezalandırılmalıdır” dedi. Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ile AGD- MGV Genel Başkanı Salih Turhan başta olmak üzere birçok STK temsilcisi vicdanları yaralayan olaya tepki gösterdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı