Geçim derdi, zilin sesini bastırdı

Pandemiyle beraber başlayan ve ekonominin istikrarsızlığı ile giderek derinleşen, vatandaşın geçim derdine yeni bir halka daha girdi.

GÜNDEM 12.09.2022, 07:30 12.09.2022, 13:50
17
Geçim derdi, zilin sesini bastırdı

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği okul zili, ekonomik kaygılar ve büyük sorunlarla bugün çalıyor…
Pandemi ile başlayan ekonomik sorunlar her geçen gün vatandaşların belini bükmeye devam ediyor. Bugün açılacak okullar ise özellikle öğrenci velilerini zora soktu. Okul masraflarında yaşanan artışlar karşısında veliler, çocuklarının mahcup olmaması için ellerindeki son parayı da okul masraflarına vermek durumunda kaldı.

Millî Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen, 2022-2023 eğitim-öğretim yılına bugün başlayacak. Okullara başlayacak öğrencilerin okul masraflarında yaşanan fahiş artışlar ise velileri kara kara düşündürmeye devam ediyor. Yeni okula başlayacak bir öğrencinin temel harcamaların da yaşanan artışların yanı sıra servis ücreti, forma gibi ürünler de fahiş fiyat artışlarından nasibini aldı. Bu durumda bir öğrenci için harcanan para 5 bin TL’yi geçiyor.

Asgari ücret 5 bin 500 TL’ye çıkarılmış olsa da bir asgari ücretli veli, artan fiyatlara karşı direncini kaybetmişken, açılan okullara karşı ise masrafların altından nasıl kalkacağını düşünmeye başladı. Okulların açılışı öğrencilerde heyecana sebep olurken, veliler ise kara kara düşünmeye devam ediyor. Veliler, okul masraflarının yanı sıra öğrencinin beslenme çantasını nasıl dolduracağını düşünür hale geldi.

Velilerin kara tabloda hesap kitapla boğuştuğu ilk kalem kırtasiye masrafları. Okula yeni başlayan bir öğrenci için temel alışveriş listesinin fiyatlarına bakıldığındaki bilanço bin lira ile 2 bin lira arasında olurken, alışveriş listesinin kalitesine göre harcanacak rakam 2 bin liranın üstüne de çıkabiliyor. Öğrencilerin sadece kırtasiye masraflarında artış yaşanmazken, servis ücretleri, forma masraflarındaki artış da veliye yansıyor.

Öğrencilerin okul kıyafetleri, eşofman takımı, spor ayakkabı gibi sadece en temel ihtiyaçları baz alındığında bile yapılacak ödeme bin 500 TL ile 3 bin lira arasında. Devlet okulları ile özel okullar arasında farklı fiyatlar ortaya çıksa da özel okullarda da bu rakamlar 600 TL ile 5 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Öğrencilerin giyeceği kıyafetlerde yaşanan fahiş artışlar ile sadece kırtasiye ve kıyafet ürünleri alan ve en uygun fiyatlardan alan bir veli, sadece bu iki başlığa toplamda 2 bin 500 TL ödemiş olacak.

Peş peşe gelen zamlarla sürekli artan gıda fiyatları akıllara ‘Beslenme çantaları nasıl dolacak?’ sorusunu getirirken, öğrencilerin ulaşımı da geçtiğimiz günlerde alınan zam kararıyla giderek büyüyen bir yük haline geldi. Ankara’da okuyan bir öğrenci, evi ile okulu arası eğer 15 kilometreden uzaksa velinin yıllık 15 bin liralık bir servis ücretini gözden çıkarması gerekiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı