Geçiş süreci ve yol haritası 30 Ocak’ta açıklanacak

Altı liderin bir araya geldiği son toplantıda birçok konu ele alındı… Birliktelik iradesi bir kez daha metinde yer aldı…

GÜNDEM 07.01.2023, 04:35
Geçiş süreci ve yol haritası 30 Ocak’ta açıklanacak
Saadet Partisi, CHP, ‹yi Parti, Demokrat Parti, Gelecek ve Deva partilerinden oluflan 6’l› masa, yeni y›l›n ilk toplant›s›n› gerçeklefltirdi. Saat 12.30’da bafllayan toplant› 10 saati bularak, bugüne kadar yap›lan tüm toplant›lardan daha uzun sürdü. Liderler, Ortak Politikalar Metni’ni, cumhurbaflkanl›€› adayl›€›n›, baflörtüsü meselesini, ekonomide yaflanan son geliflmeleri ve Sinan Atefl cinayetine de€indi. Toplant› sonras›nda kamuoyuna 4 sayfal›k bildiri metni yay›nland›.

Gelecek Partisi’nin ev sahipliği yaptığı 10’uncu görüşmenin ardından kamuoyuna paylaşılan bildiride liderler 2022 yılının genel değerlendirmesi ile başladıklarını belirtti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devlet ve kamu hayatında yol açtığı tahribatı gidermek için demokratik bir dönem başladığını kamuoyuna ilan edildiği bildiride, “Bu bağlamda, son bir yıl içerisinde kat ettiğimiz mesafeyi, elde ettiğimiz kazanımları ve karşı karşıya olduğumuz meydan okumaları son derece samimi bir ortamda ve yapıcı bir şekilde değerlendirdik. İktidarın kendisinden farklı düşünen kesimleri düşmanlaştırma ve kutuplaştırma üzerinden tahakkümünü sürdürme çabasına karşı farklı düşünceleri ve yaklaşımları bir araya getirerek yeni bir siyasi iklimi oluşturduk” ifadelerine yer verildi. Daha önce yapılan çalışmaların bu iklimi güçlendirdiği kaydedilirken, muhalefetin uzun zamandır üzerine çalıştığı Ortak Politikalar ve Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası’nın 30 Ocak’ta liderlerin katıldığı ortak bir toplantıyla kamuoyuna duyurulacağı açıklandı.

Geçiş Süreci Yol Haritası ve Ortak Politikalar Metni ile birlikte siyasi iş birliğinin büyük ölçüde tamamlanacağı ifade edilen bildirinin devamında, “Bir yıllık yoğun bir çaba ile ortaya koyduğumuz bu vizyonun hayata geçirilmesinin iki şarta bağlı olduğunun da bilincindeyiz. Ortak adayımızın cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM’de anayasa reformu için gerekli çoğunluğun elde edilmesi için seçim güvenliği için oluşturulan komisyonun aralıksız çalışarak sandıkların tamamındaki her oyun korunmasını temin edecek tedbirlere yoğunlaşmasına, ortak bir komisyon oluşturularak, TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilecek milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai karar vermek üzere genel başkanlara sunulmasına, genel başkanlar arasında ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verdik” denildi.

“Seçimleri kaybedeceğini anlayan hükümet panik içinde henüz mürekkebi dahi kurumamış olan 2023 bütçesinde yer vermediği ve 24 saat geçmeden değişen adımlar atarak devlet ve bütçe yönetimindeki ciddiyetsizliğini ve umursamazlığını ortaya koymaktır” denilen metinde ülke ekonomisinin de masada konuşulduğu belirtildi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçek hayatla ile hiçbir tutarlılığının kalmadığı vurgulandı. Bildiride iktidarın açıkladığı müjdelere de değinilirken, “Hükümet zaten çalışanın hakkı olan EYT düzenlemesini ve alım gücündeki erime karşısında hiçbir anlam ifade etmeyen maaş artışlarını bir müjde gibi sunmaktadır. İktidarın daha işçinin eline geçmeden bu ay sonunda açlık sınırının altında kalacak olan yeni asgari ücreti bir övünç kaynağı olarak görmesi en hafif tabiriyle hazindir. Bu durumlar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte keyfiliğin, kuralsızlığın ve kamu yönetimindeki çöküşün en somut örneğidir” ifadeleri kullanıldı.

Geçtiğimiz günlerde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş’e başsağlığı mesajının yer aldığı bildiride, “Bu vahşeti daha vahim kılan husus ise cinayet sonrasında Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve MHP Genel Başkanı olmak üzere ilgili yetkililerin derin bir sessizliğe girmeleridir” denildi. Bildirinin devamında, “Kimse ülkemizi her kesimden gençlerin feda edildiği 70’li yılların karanlıklarına da, 80’li yılların darbesi 12 Eylül şartlarına da, 90’lı yılların faili meçhullerine geri götüremeyecektir” denildi. Yayınlanan bildiride toplumun asla ümitsizliğe kapılmaması gerektiği ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılının yolsuzluklarla, yasaklarla, baskılarla ve yoksullukla karartılmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

Ak Parti tarafından Meclis’e sunulan başörtüsü meselesi de bildiride yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başörtüsü meselesini ‘gollük pas’ olarak nitelendirdiğine işaret eden bildiride, “Başörtüsü yasağı ağır mağduriyetler yaşayan kadınlar için hakaret niteliği taşıyan bu tanımlama Sayın Erdoğan’ın bu meseleyi bir seçim malzemesi olarak gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır. İktidar samimi ise muhalefetten gelecek önerilere önyargısız bir şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşı ile çıkmasını desteklemelidir” cümleleri yer aldı.
ALİ EKBER - ANKARA

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı