Gizemli ithalat!

Et ve Süt Kurumunun Polonya’dan yaptığı karkas et ithalatına yönelik Millî Gazete’nin ulaştığı belgeler, et ithalatında kimlere nasıl bir rant sağlandığını gözler önüne serdi.

EKONOMİ 13.03.2023, 04:35
1
Gizemli ithalat!
Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak yaşanan et krizini aşmak için ithalata sarılırken, firmalarla yapılan canlı hayvan ve karkas et ithalat sözleşmelerinin şeffaf bir şekilde yapılmaması yapılan ithalatların sorgulanmasını gündeme getirdi. Polonya’dan ithal edilen 500 ton karkas et ithalatına yönelik ortaya çıkan belgeler ise ESK’nın yaptığı ithalatlardaki gizemi gözler önüne serdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu üzerinden canlı hayvan ve et ithalatı yaparken, yapılan bu ithalatlarla ilgili kamuoyuna hiçbir bilgi verilmesi dikkat çekiyor. Et ve Süt Kurumu bütün sözleşmeleri firmalarla yurt dışında yaparken, yapılan sözleşmeler de üreticiden doğrudan temin yöntemiyle ihalesiz bir şekilde yapılıyor. Sözleşmelerin şeffaf bir şekilde yapılmaması, yapılan ithalatlarda kimlere nasıl bir kıyak geçildiği ise bilinmiyor.

Et ve Süt Kurumu, Uruguay’dan 4 bin, Macaristan’dan 2 bin 500 ve Romanya’dan bin baş olmak üzere toplam 7 bin 500 baş canlı hayvan ithalatı için firmalarla sözleşme yaptı. Bunun yanında Polonya’dan 500 ton karkas et ithalatı, Bosna Hersek’ten de bin ton kemiksiz et ithalatına yönelik sözleşmeler yapıldı.

Polonya’dan ithal edilecek 500 ton karkas et ile ilgili ortaya çıkan belgeler, et ithalatında kimlerin nasıl korunduğunu gözler önüne serdi. Polonya’dan ithal edilecek 500 ton kemiksiz et için ismi kamuoyundan gizlenen firma ile 5,60 Euro’dan sözleşme imzalanırken, ESK’ya başka bir firma tarafından 5,45 Euro olarak teklif verildiği ortaya çıktı. ESK’nın Polonya’dan yapılacak karkas et ithalatı için 5,45 Euro’dan teklif veren firma ile hiç görüşmeden, 5,60 Euro üzerinden başka bir firma ile sözleşme imzalaması, yapılan ithalatların şimdiden sorgulanmasını gündeme getirdi.
Mavi Grup ismindeki firmanın Polonya’dan yapılacak karkas et ithalatı için Et ve Süt Kurumuna 5,45 Euro’dan teklif verdiği görülürken, ESK’nın bu firma ile görüşmeyip başka bir firma ile 5,60 Euro’dan sözleşme imzaladı. Sözleşmelerin şeffaf bir şekilde yapılmaması ve yapılacak ithalatlarla ilgili kamuoyuna hiçbir bilginin verilmemesi canlı hayvan ve et ithalatında ‘kimlere nasıl bir rant sağlanıyor?’ sorusunu gündeme getirdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı