Gostivar’da neler oluyor?

Osmanlı bakiyesi olan Balkanlar’da Türkçe eğitim veren sınıfın kapatılması tepkilere neden oldu.

GÜNDEM 20.09.2021, 04:35
4
Gostivar’da neler oluyor?
Kuzey Makedonya’nın Gostivar bölgesinde bulunan Müslümanların eğitim gördüğü Gostivar Lisesi’nde Türkçe sınıfın kapatılması kararını öğretmenler boykot ederken, sivil toplum kuruluşları da kararı kınadı.
Osmanlı bakiyesi olan Balkanlar’da son dönemde yaşananlar zihinlerde soru işaretlerine neden oluyor. Kuzey Makedonya’nın Gostivar bölgesinde bulunan Müslümanların eğitim gördüğü bir lisede sınıf kapatılması kararı büyük tepki doğurdu. Öğretmenler ve bölgedeki sivil toplum örgütleri de kararı sert bir şekilde kınadı. Türkiye’nin Üsküp büyükelçisi ise karardan sonraki gün Tefeyyüz İlköğretim Okulu’na dikkat çeken bir ziyaret gerçekleştirdi.
Kuzey Makedonya’nın kuzeybatısında bulunan ve köklü bir Türk nüfusuna sahip olan Gostivar şehrinde, Türkçe eğitim veren bir sınıfın kapatılması tepkilere neden oldu. Gostivar Lisesi’nde Türkçe eğitim veren bir sınıfın kapatılmasının ardından okulda eğitim veren Türk öğretmenler duruma sessiz kalmayarak boykot etme kararı aldı. Öğretmenlerin boykot kararına birçok sivil toplum örgütü de destek verdi.
Türkçe eğitim veren sınıfın kapatılmasını boykot öden öğretmenler, yaptığı açıklamada; “Okulumuzda Türkçe eğitim veren sınıfımızın kapatılması sebebiyle lise hocaları olarak eğitimi boykot etme kararı almış bulunmaktayız. Elimizden alınan hakkımız iade edilene kadar boykot edeceğimizi bildirir, bu haklı davamıza tüm velileri, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları ve eğitime gönül veren tüm halkımızı destek vermeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
*  kuzey Makedonya Türk Gençlik Cemiyeti, kararı kınayarak şu açıklamayı yaptı: “Gostivar Lisesi’nde eğitim gören altmış Türk öğrenci olmasına rağmen; Türkçe lise 1 sınıfının kapatılma kararını şiddetle kınıyor ve demokratik haklarımıza vurulan bu neşter karşısında birlik olma çağrısı yapıyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı