Gram altın fiyatları için teknik analiz: Altın çağı yaklaşıyor

FED'in faiz kararı sonrası piyasalar yine dolar, altın fiyatları, gram altın fiyatlarına odaklandı. Teknik analiz uzmanları gram altın fiyatları için analizleri sürdürüyor. Peki, altın ne olacak?

EKONOMİ 29.07.2021, 12:35
19
Gram altın fiyatları için teknik analiz: Altın çağı yaklaşıyor
ABD Merkez Bankası (FED) faiz toplantısı dün yapıldı. Diğer FED faiz kararı toplantıları 21-22 Eylül, 2-3 Kasım ve 14-15 Aralık'ta yapılacak. Piyasalar FED kararı sonrasına kilitlendi. Dolar kuru, gram altın ve gümüş fiyatlarının ne olacağı merak konusu… Peki, altın fiyatları için beklentiler ne yönde?
Oktay Teknik Analiz Youtube kanalında, “FED’in eli kolu bağlı! Altın çağı yaklaşıyor” başlığıyla piyasaların merak ettiği altın fiyatları için değerlendirmeler yer aldı. Gram altın için, “Piyasalar o kadar durdu ki, özellikle Dolar/TL o kadar sabit bir hale geçti ki sadece ONS’un hareket etmesiyle şu anda net bir şekilde gram altın tarafında hareket ettiğini görüyoruz. Yani dolar 8.55 civarında demir atmış durumda. 8.55 civarında demir attığı için de çok büyük bir hamle olmuyor ama gelmesi gereken yer diye sorarsanız 488’in görülmesi gerektiğini sonra burada bir karar verme süreci kırarsa tekrar bir aşağı yönlü olarak devam etmesi. Ama bunu yapacak olan Dolar/TL tarafı ONS tarafı değil.” değerlendirmesinde bulundu.
Gram altın, altın fiyatları ile ilgili teknik analiz şöyle:
“Ons altın tarafında 1785 doların destek olduğundan bahsetmiştik. FED'in faiz artırması ve daha sonraki süreçlerde de faiz artırmayacak beklentisiyle 1816 dolarlara kadar geldiğini gördük. Bu sürecin içerisinde gram altın tarafında 499’ları test ettik. Peki, FED nelerden bahsetti derseniz. Özellikle kısa vadede artık en azından ekonomilerin düzelmesine rağmen faiz artırım sinyalinin kısa zamanda ortadan kalktığını ifade eden sözleri belirtti.
Amerika’daki gelişmeleri birlikte takip edeceğiz ve dikkat etmemiz gereken işsizlik rakamları ve istihdam olacaktır. Bundan sonra enflasyonun zaten belli bir süre daha artmasının devam edeceğini söylemek mümkün olacaktır. Gram altın tarafında ise bakmamız gereken 502 ile 493 arasındaki hamlenin en azından Dolar/TL tarafından değişkenlik sağlamasıyla bir farklı noktaya geçeceğini düşünüyorum ama şu anda her iki tarafta da bir sıkışma söz konusu. Yaz rehaveti diyebileceğimiz bir sıkışma söz konusu. Bundan sonraki hareketlerde daha çok dolara odaklı olacağımızı ifade etmek mümkün.
Peki, ONS tarafı 1870 doları görebilir mi? Bunu grafiklerle detaylı değerlendireceğiz ama diğer taraftaki gelişmelere baktığımızda delta varyantının etkilerinin ekonomide devam ettiğini görüyoruz. Hatta sette buna önemli ölçüde yer ayırdı. Delta varyantını takip ettiklerini ve ekonomiye etkilerinin uzun vadede neler yapabileceğini ve neler yapılması gerektiğini, ekonomiye desteğin sürmesi ile alakalı sözleri ile birlikte aslına bakarsanız çok da güvercin açıklamalar yaptığına ifade etmek mümkün olacaktır.
FED’ten gelen açıklamaları gördük. Tabi ONS tarafına olumlu yansıması gereken açıklamalar aslında enflasyonun artacağından bahsediyor. Enflasyon artacaksa altın artacak demektir. Burada bir tabii diğer gelişme de faizleri artırmaktan çok uzak olduklarını ifade etti. Yani uzak olması da altının yine destekleyici ONS tarafını destekleyici açıklamalar FED’ten geldi. Burada baktığımızda tabiki yukarı yönlü hareketin nereye kadar olacağını kestirmek için. İlk önce 1822 civarının geçilmesini beklemek lazım. Eğer buranın üzerine atarsa yeni bir yükseliş başlayacak demektir. Yukarı yönlü mavi trende kadar gelecek demektir ama şu anda sadece belli bir noktada şu aralığı içerisinde izlememiz gereken süreç olduğunu ifade edelim. Yani FED aslında ne faiz artırabilecek durumda. Net tahvil alımını azaltabilecek durumda. Yani tıkanmış durumda. Kısacası FED bu tıkanmayı da tabiki daha çok da bu delta varyantın a bağladıklarını görüyoruz. Ekonominin iyileşmesi ile ilgili takip ettikleri dataları da önemsiyorum. Bundan sonra da takip etmek lazım. İşsizlik çok önemli ve istihdam çok önemli. Bu dataları bakacağız. Bundan sonraki süreçte enflasyon zaten artacağı iki kere iki dört gibi bir durum.
Şimdi bir diğer grafiğe bakacağız. Bu da tabii ki bizim asıl önemsediğimiz gram altın tarafı. Gram altın tarafında görüntü şu, burada 504’ün direnç olduğunu görüyoruz. Şurası direnç ama aslında bir düşüş trendi içerisinde oluşur. Yani 488 test etmesi lazım ama. Piyasalar o kadar durdu ki, özellikle Dolar/TL o kadar sabit bir hale geçti ki sadece ONS’un hareket etmesiyle şu anda net bir şekilde gram altın tarafında hareket ettiğini görüyoruz. Yani dolar 8.55 civarında demir atmış durumda. 8.55 civarında demir attığı için de çok büyük bir hamle olmuyor ama gelmesi gereken yer diye sorarsanız 488’in görülmesi gerektiğini sonra burada bir karar verme süreci kırarsa tekrar bir aşağı yönlü olarak devam etmesi. Ama bunu yapacak olan Dolar/TL tarafı ONS tarafı değil. Çünkü ONS tarafının destekleyici açıklamalar daha çok FED’den geldi. Yani aslında uzun vadede beklediğimiz bir süreç karşımıza çıkmış oldu diye ifade edelim.
ONS kuvvetli kalacak TL değer kazanacak bu süreçte ama bunun ikisinin hızı buradaki gramı belirleyecek. Tabiki burada hangisi daha hızlı hareket ederse gramdaki hareketin net yönü ortaya çıkacak. Ama beklentim elbette ki aşağı yönün sürmesi. Şimdi kırılım yaşandı benim bir grafiğinde daha özellikle bir ortalamada. Bakın burada bir kırılma yaşandı. Bu kırılımın ardından aşağı yönlü hareketin gelmesi gerekir. Test ettiği nokta maksimumda 502-504 olarak gözüküyor. Ancak 502-504’ün üzerinde günlük kapanışlar yaparsa en azından gram altın tarafında yukarı yönlü tekrar başlatabilir diye konuşabiliriz. Ama bu kadar kırmışkende yukarıya gideceğini düşünmüyorum. Hem trend çizgisini kırdı hem de ortalamaları kırdı. Değişim için daha farklı bir materyal gerekiyor diye ifade etmek lazım.
Buradan gümüşe geçelim gümüşte 1 tepki oldu elbette FED’ten sonra. Çünkü altına ve gümüşe yarayacak açıklamalarda enflasyonun artacağı açıklamaları özellikle 2 senede yaradı diye ifade edelim ama burada gümüşün gidebileceği mesafe şu anda kısıtlı olarak ifade etmek lazım. Çünkü düşüş trendi henüz bitmedi. Gümüşte 23,5 gördükten sonra düşüş trendinin belli bir noktada karar verme aşamasına geçeceğini düşünüyorum. Yataya sarıp burada yataya sardıktan sonra da kuvvet kazanması lazım. Bu kuvveti kazandıktan sonra yeni bir trend yani şöyle bir yatay. Yeni bir trend başlangıcı olacaktır ama onun için henüz erken.
Şimdi gram altın tarafına geçelim. Gram gümüş tarafındaysa düşüş hareketinin devamı söz konusu. Burada kırım vardı. 6.55’lere gelmesi gerekir. 6.55’lerde karar verecek yeni bir yukarı mı yapacak yoksa bir yüzde 10 daha aşağı mı gelecek buna karar vermeli. Biz de bunu bekliyoruz. Özellikle bundan sonra takip edeceğimiz en önemli konu kırılımın zamanlaması ve ne zaman olacağı.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı