Gübre fiyatları uçuşta! Aradaki uçurum yok artık dedirtti

Özbekistan’daki gübre fiyatları ile ülkemizdeki gübre fiyatları arasındaki fark üreticinin sırtındaki yükü bir kez daha gözler önüne serdi.

EKONOMİ 02.12.2021, 21:35
25
Gübre fiyatları uçuşta! Aradaki uçurum yok artık dedirtti
Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, Özbekistan’da üre gübresinin fiyatını sosyal medya hesabından paylaştı. Özbekistan borsasında işlem gören üre gübresinin fiyatı ile Türkiye’deki fiyat arasında iki kat fark bulunması gözlerden kaçmadı. Faik Toy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Özbekistan’da üre gübresinin ton fiyatının 400 dolar civarında olduğuna dair bilgilerin kendisine geldiğini belirterek, “Bugün bana bu bilgiler ulaştı” dedi. Özbekistan borsasında dün 68 ton ürenin ton fiyatının 381 dolardan işlem gördüğünü dile getiren Toy, halk pazarında satılan gübre fiyatının ise 444 dolar olduğunu ifade etti. Toy, konuyla ilgili borsa verileri ile halk pazar satış fiyatlarına dair belgeleri de paylaştı. 
Türkiye’de üre gübresinin ton fiyatı 14250 TL olduğu düşünülürse bu fiyatla, Özbekistan’da işlem göre fiyatlar karşılaştırıldığında arada tam iki kat fark olduğu ortaya çıkıyor.  
Sektör yetkilileri Özbekistan'dan gübre ithalatının lojistik açısından zor olduğunu ancak üretici ülkelerde gübre fiyatlarının öyle abartıldığı gibi yükselmediğini gösterdiğine dikkat çekiyor. Umman hatta İran'da üre gübresinin Özbekistan'dan da düşük olduğuna dikkat çeken sektör yetkilileri, Türkiye'deki gübre fiyatlarının astronomik bir şekilde artmasında gerekçe olarak yurt dışı piyasaların gösterildiğini ancak bunun gerçekçi olmadığının altını çizdi. Diğer yandan Ticaret Bakanlığı'nın firmaların gübre ve hammadde ithalatını kaç liradan yaptığına dair verilere anında ulaşabileceği ve bu konuda bir denetim mekanizmasının işletilebileceği kaydediliyor. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı