Son Dakika

Haddini bil Bartholomeos!

Hadsizlikte sınır tanımayan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Litvanya’ya resmi(!) ziyarette bulundu.

GÜNDEM 23.03.2023, 04:35
2
Haddini bil Bartholomeos!
Lozan Anlaşması’nı ve Türkiye’nin hükümranlık haklarını çiğneyen Bartholomeos, kendisine ‘Ekümenik Patrik’, İstanbul’a da ‘Konstantinopol’ dedirtti. Hadsiz Bartholomeos’a gerek ülkemizin egemenlik haklarının gerekse İstanbul’un fethedildiği gerçeğinin hatırlatılması önem arz ediyor.
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Litvanya’ya düzenlediği resmi(!) ziyarette Başbakan Ingrida Šimonytė ile bir araya geldi. Ziyarete ilişkin olarak açıklamada bulunan Litvanya hükümetinin basın servisi Bartholomeos için “Konstantinopolis Ekümenik Patriği” ifadesini kullanırken görüşmenin Šimonytė’nin daveti üzerine gerçekleştiği de kaydedildi. Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė ile kameralar karşısına geçen Bartholomeos, Litvanya’da Moskova’dan bağımsız yeni bir şube kurmayı planladıklarını söyledi.

Bartholomeos, yapmış olduğu açıklamada Fener Rum Patrikhanesi’ni “Ekümenik Patrikhane” olarak tanımlamaktan da geri durmadı. Bu bağlamda Bartholomeos, “Bugün önümüzde, Litvanya’da Ekümenik Patrikhanesi’nin bir şubesinin kurulması için birlikte çalışma imkânıyla beraber yeni bir bakış açısı ortaya çıkıyor. Ekümenik Patrikhane, fedakârca kendisini Litvanya’daki Ortodoks inananların hizmetine sunmaktadır ki bu bizim için inanılmaz bir onur” ifadelerini kullandı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Litvanya’ya düzenlediği ziyarete dair açıklamada bulunan Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė de haddini aştı. Bartholomeos için “Ekümenik” nitelendirmesinde bulunan Šimonytė, “Ekümenik Patriği Bartholomeos’u Litvanya’ya yaptığı ilk ziyarette selamlamaktan onur duydum” diye konuştu. Šimonytė’nin Türkiye aleyhine yapmış olduğu nitelendirme tepki çekti.

Ekümeniklik ifadesi dünyadaki tüm Ortodoksların dini önderliği anlamına gelmektedir. İstanbul’un Balat semtinde Türkiye Cumhuriyeti’nin denetiminde olmayan bir ruhani merkez oluşturma çabasını içerisinde barındıran bu kavram, ülkemizin bütünlüğü, selameti ve bağımsızlığı noktasında büyük bir tehlike içermektedir.

Ekümeniklik mücadelesi veren Fener Rum Patrikhanesi’nin temel amacının İstanbul’da Bizans’ı hortlatmak olduğu biliniyor. Bu doğrultuda önemli bir kitaba imza atan Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Fener Patrikhanesi’nin Ekümeniklik İddiasının Tarihi Seyri” isimli kitabında Fener Rum Patrikhanesi’nin aşama aşama emellerini izah ediyor. Buna göre ilk aşamada ekümeniklik statüsü almayı ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmayı planlayan Fener Rum Patrikhanesi, ikinci aşamada edinilecek mülkler yoluyla İstanbul’u eski Konstantinople’a çevirmek istiyor. Üçüncü aşamada Hristiyan ülkelerin İstanbul’da dini ataşelikler açmasını amaçlayan Patrikhane, sonrasında İstanbul surlar içinin üzerindeki Türkiye egemenliğini tartışmaya açmayı istiyor. Fener Rum Patrikhanesi, tüm bu adımların nihayetinde Bizans’ın İstanbul’da yeniden kuruluşunu hedefliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı