Hamas'tan, Fas'a: İsrail ile yaptığın anlaşmaları iptal et

Hamas, Fas'a çağrıda bulunarak İsrail ile imzalamış olduğu askeri ve güvenlik anlaşmalarından vazgeçmesini ve ilişkilerini koparması çağrısında bulundu.

DÜNYA 28.11.2021, 04:10
6
Hamas'tan, Fas'a: İsrail ile yaptığın anlaşmaları iptal et
Hamas Hareketi, Fas'a  İsrail ile son dönemde imzalamış olduğu askeri ve güvenlik anlaşmalarından ivedilikle çekilmesi ve ilişkilerini koparması çağrısında bulundu.
Hamas yazılı bir açıklama yaparak, Fas'a anlaşmalarla ilgili olarak "Siyonist düşmanla imzaladığı askeri ve güvenlik anlaşmalarının hiçbir gerekçesi olamaz." ifadeleri kullanıldı.
Anlaşmalarla atılan adımın geriye dönüş olduğuna dikkat çeken Hamas, durumun  Filistin halkının kanını daha fazla dökmekten başka bir şeye götürmeyeceğini vurguladı.
Hamas, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Arapları ve Filistinlileri öldürmekle övünen savaş suçlusu olduğunu belirterek görüşmelerin Filistin halkı ve davasına karşı büyük bir hata olduğu kaydedildi.
Hamas son olarak Fas'ın İsrail ile yapmış olduğu anlaşmalardan ivedilikle geri dönmesi ve başta kardeş Fas halkı olmak üzere Arap ve İslam dünyası halklarının arzularına icabet etmesi çağrısı yapıldı.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, iki ülke arasında geçen yıl imzalanan "ilişkilerin normalleştirilmesi" anlaşmasının ardından iki günlük ziyaret için 23 Kasım'da ilk kez Fas'a gitmişti.

Rabat ile Tel Aviv arasındaki düşük düzeyli ilişkiler, 1993'te Filistinliler ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması'nın ardından başlamış ancak Fas, 2002'de İkinci İntifada sırasında bu ilişkileri durdurmuştu.
Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020'de Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurmuştu. Fas Kralı 6. Muhammed de İsrail ile ilişkilerin "en yakın zamanda" kurulacağını açıklamıştı.
Fas ile İsrail, 22 Aralık 2020'de diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında 4 anlaşma imzalamıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı