Son Dakika

Hamdolsun ne demek? Hamdolsun anlamı ne!

Günlük hayatta çoğu zaman kullanılab hamdolsun kelimesi, hamd kelimesinden gelmektedir. TDK Sözlüğü’ne göre hamd anlamı ise, “övgü ve şükür”dür.

AİLE 14.06.2021, 22:10
109
Hamdolsun ne demek? Hamdolsun anlamı ne!
Bilhassa Müslüman aleminde mühim sözcükler arasındadır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Hamdolsun, Allah'a övgü ve şükür sunmak manasıyla ile birlikte olağan hayatta birçok yerde kullanılmaktadır. Bilhassa yemek yedikten sonra çoğu hamdolsun denilmektedir. Öte yandan hamdolsun kelimesini Türkiye’de en çok kullanan kişilerin başında Recep Tayyip Erdoğan gelmektedir.

Hamdolsun kelimesini ele alırken hamd ve hamdediş sözcükleri üzerinde durmak gerekmektedir.Genel tabiriyle hamd şükür manasında kullanılmaktadır. Bu kelime üzerinden eki alarak türemiş olan Hamdediş, ‘Hamdetme işi’ olarak tarif edilmektedir. Yani övgü ve şükretmek ve bunu Allah adına gerçekleştirmek biçiminde ele alınır. Bu kelime Türkçede çok fazla halk arasında değerlendirilmez. Bu kelime üzerinden eki alarak türemiş olan Hamdediş, ‘Hamdetme işi’ olarak tarif edilmektedir. Yani övgü ve şükretmek ve bunu Allah adına gerçekleştirmek biçiminde ele alınır. Bu kelime Türkçede çok fazla halk arasında değerlendirilmez.

Hamd kelimesi üzerinden türemiş olan ve yaygın şekilde en çok kullanılan sözcük hamdolsun olarak öne çıkıyor. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu’nca anlamı ise, ‘Halinden memnun olması sebebiyle şükretmek’ şeklinde ifade edilir. Özellikle hayatındaki pek çok durum karşısında Allah'a şükretmek olarak da anlatmak mümkündür. Bu doğrultuda hamdetmek ise, ‘Hamdetme işi’ ifadesine sahiptir. Yani hamdolsun ile beraber aynı anlama gelerek şükür ve övgüde bulunmaktadır. Bilinmeyen bir kelime olarak hamdüsena sözcüğü ise, ‘Tanrı’ya olan şükran duygularını bildirme’ üzerinden ele alınır ve kullanılır. Her biri Arapça kökenli olarak türemiş ve ek almış sözcüklerdir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı