Son Dakika

Hangi ülke aşı sertifikası istiyor? Aşı sertifikası nasıl alınır?

Türkiye’de iki doz aşı olmuş kişilere verilen aşı kartı nereden alınacak? Yurt dışı seyahatlerde de kullanılan aşı kartı ne işe yarıyor? Aşı kartı oluşturmak için ne yapmak gerekiyor?

SAĞLIK 04.06.2021, 15:15
27
Hangi ülke aşı sertifikası istiyor? Aşı sertifikası nasıl alınır?
Sağlık Bakanlığı, koronavirüsle mücadelede kapsamında iki doz aşı olmuş kişilere e-Nabız ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden ‘aşı kartı’ oluşturma imkanı getirdi.
Bununla birlikte ‘Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği' kartlarında Türkiye’nin geçen yaz başlattığı güvenli turizmin logosu olan SAFE TOURISM de yer alıyor.
Alınan aşı kartları yurt dışı seyahatlerde de kimlik olarak ta kullanılabiliyor. 
Sinovac ve Biontech aşıları üzerinden devam eden aşılama çalışmaları artarak devam ediyor.
Kimlik kartının üzerindebir karekod da bulunuyor. Karekod okutulduğunda sistem e-Nabız'a yönlendiriyor, İngilizce ve Türkçe olarak ekranda, "Aşı kimliği 12345678910 TC Kimlik numaralı ve Z12345678 pasaport numaralı, 'x kişisine aittir.
Bu kimlik 20.05.2021 tarihinde T.C Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur" ifadeleri yer alıyor.
Aşı kartı çıkarmak için öncelikle HES uygulamasına giriş yaptıktan sonra öncelikle pasaportunuzun hesabım bölümünden tanımlanması gerekiyor. Ardından “Pasaportlarım”a gelerek ekle tuşu seçip pasaport numarası girilecek. Ardından ana ekrana dönerek “ Kovid-19 aşı bilgilerim” kutucuğu seçin. Gelen ekrandan “Aşı kartlarımı” tıklayıp ardından ekranın en altına gelen “Aşı kartı oluştur” şeçeneğini tıklayın.
Bu işlemin ardından aşı kartında pasaport bilgilerinin yer alması isteniyorsa seçim yapılarak devam edilecek. Eğer seçim yapmadan devam edilirse kart kayıt olunan mevcut kimlik bilgileriyle oluşturulacak. Farklı bir pasaport bilgisinin aşı kartında yer alması isteniyorsa “Hesabım” bölümünden tanımlama yapabilecek.
Daha önce tanımlanan pasaport numarası varsa numaranın seçileceği bir uyarı ekranı ile karşı karşıya kalınacak. Ekranda çıkan pasaport numarası seçilip devam edilirse kimlik kartı kısa sürede oluşturulacak.
E-Nabız'da giriş yapıldıktan sonra ana sayfanın üst kısmında yer alan COVID-19 butonuna tıklanır. Ardından COVID-19 aşı kartı butonuna tıklanarak aşı kimliği oluşturulur. Ancak kişi aşı dozlarını tamamlamadıysa bu işlem gerçekleştirilemez.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı