Hayvancılıkta burger-pizza tartışması gölgesinde yaşanan yaman çelişki

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, Venezuela gezisinde; ‘Biz hayvanlarımıza pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp, yediriyoruz’ sözleri gündeme damgasını vurdu.

GÜNDEM 24.07.2022, 20:35
9
Hayvancılıkta burger-pizza tartışması gölgesinde yaşanan yaman çelişki
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, Venezuela gezisinde; ‘Biz hayvanlarımıza pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp, yediriyoruz’ sözleri gündeme damgasını vururken, geçtiğimiz hafta Bakanlıkta yapılan bir toplantıda Türkiye’nin hayvancılıkta yaşadığı yaman çelişki de gözler önü serildi.
Pizza ve burger tartışmasının gölgesinde geçtiğimiz hafta Bakanlıkta yapılan toplantıda, bir tarafta ülkede yeterli hayvan olmadığı için 150 bin baş besilik hayvan ithalatı konuşulurken, diğer tarafta ihracat kapatıldığı için can çekişen küçükbaş hayvancılıkta ihracatın yeniden açılıp açılmaması masaya yatırıldı. Bakan Kirişçi’nin ‘ithalatçı Bakan’ olarak anılmak istemediği için 150 bin baş besilik hayvan ithalatına Bakanlığın şimdilik sıcak bakılmadığı kaydedilirken, küçükbaş hayvancılıkta ise ihracatın özel sektör eliyle değil Et ve Süt Kurumu üzerinden yapılması yönünde bir çalışmanın yürütülmesi dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığında hafta içinde yapılan ve iki gün süren teknik komite toplantısında besilik hayvan ithalatının ile küçükbaş hayvan ihracatının yeniden açılması masaya yatırıldı. Büyükbaş hayvanda ithalatın, küçükbaş hayvanda ise ihracatın konuşulması Türkiye’nin hayvancılıkta yaşadığı yaman çelişkiyi gözler önüne serdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının aylık olarak yaptığı teknik komite toplantısına Bakan Yardımcıları Nihat Pakdil, İbrahim Yumaklı, ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç katıldı.

Toplantıda, tarım ilgili gündemde olan bütün konular masaya yatırılırken özellikle besilik hayvan ithalatı ile küçükbaş hayvan ihracatının yeniden açılması konusu ön plana çıktı. Besilik hayvan ithalatı ile ilgili başlatılan süreç toplantıda değerlendirilirken, bu konuda net bir görüş birlikteliğinin sağlanamadığı öğrenildi. Ülkede yeterli hayvan bulunmadığı ve birçok işletmenin boşaldığı, yaşanan ekonomik krizden dolayı daralan et tüketiminin normale dönmesi durumunda ciddi bir sıkıntı ile karşılaşılmaması için ilk planda 150 bin baş besilik hayvan ithalatına izin verilmesi talep edilirken, bu talebe bazı birlik başkanları ile bürokratların itiraz ettiği kaydediliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin hayvan varlığı konusunda yaşanan sıkıntıyı kendisinin de bildiği ancak ithalatçı bir bakan olarak anılmak istemediği için şimdilik besilik hayvan ithalatına sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

Bilindiği üzere görevden alınan eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, besilik hayvan ithalatında 2022 yılını milat olarak göstermiş, 2022 yılına kadar besilik hayvan ithalatının kademeli olarak devam edeceğini ve 2022 yılında ithalatın tamamen sonlandırılacağını taahhüt etmişti. Türkiye, 2022 yılında henüz besilik hayvan ithalatı ile ilgili bir karar almadı ancak Türkiye’nin hayvan ithal etmemesinin nedeni üretimin ülkenin kendi ihtiyacını karşılayacak duruma geldiğinden değil, yaşanan ekonomik krizden dolayı et tüketiminin düşmesi ve yem fiyatlarından dolayı yoğun dişi hayvan kesimine bağlanıyor.

Diğer taraftan küçükbaş hayvancılıkta ihracatın kapatılmasından dolayı fiyatlar düşerken üretici zararına üretim yapıyor. Böyle bir ortamda besilik hayvan ithalatının açılması küçükbaş hayvancılıkta yaşanan sorunu daha da artıracak. Bakanlığın işin bu boyutunu da göz önüne alarak şimdilik besilik hayvan ithalatına sıcak bakmadığı dile getiriliyor.

Küçükbaş üreticisi aylardır ihracatın yeniden açılmasını beklerken, Bakanlıkta yapılan teknik komite toplantısında bu konuda enine boyuna tartışıldı. Toplantıdan çıkan ortak karara göre küçükbaş hayvan ihracatının ESK üzerinden yapılmasının ağırlık kazandığı ifade ediliyor. Buna bazı bürokratların karşı çıktığı ancak Et ve Süt Kurumu’nun ihracatın kurum üzerinden yapılmasında ısrarcı olduğu vurgulanıyor.

Buna göre küçükbaş hayvancılıkta ihracatın canlı hayvan ihracatı olarak değil, dondurulmuş karkas et olarak açılması bekleniyor. Ancak Türkiye’nin küçükbaş hayvan ihracatı yaptığı Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin canlı hayvan olarak ihracat yaptığı, bu ülkelere dondurulmuş karkas et olarak ihracatın yapılmasının mümkün olmadığı kaydediliyor. Bu durumda dondurulmuş karkas et olarak sadece Ürdün’e ihracat yapılabileceğini bunun da bazı soru işaretlerini gündeme getireceğine dikkat çekiliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı