Hayvanlarda şap çıkmazı

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Ankara’da iftar programında gazetecilerle bir araya geldi.

SAĞLIK 08.04.2023, 04:35
4
Hayvanlarda şap çıkmazı

Düzenlenen iftar programının ardından basın açıklaması düzenleyen Arslan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi artan şap hastalığına ve kuş gribi hastalığının etkilerini anlattı.
Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarında yaşanan yüksek artış, üretimin önemini ortaya koyarken Türkiye Veteriner Hekimler Birliği, düzenlediği iftar programında şap ve kuş gribi hastalığına dikkat çekti. İftar programının ardından konuşan Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Murat Arslan, “Şap hastalığı Ülkemizde başta sığır olmak üzere koyun ve keçilerde yıllardır zaman zaman görülen ve bazen büyük salgınlara neden olan bir hastalıktır. Bulaşıcılığı yüksek olduğundan görüldüğü bölgede etkili önlemler alınmazsa hemen hemen bütün hayvanlar hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık sığırlarda koyun ve keçilere göre daha şiddetli seyretmektedir. Ölüm oranı düşük olmasına rağmen hemen hemen sürünün tamamını etkilediğinden verim kaybına yol açar. Verim kaybı yalnız hastalığın seyrettiği akut dönemle sınırlı kalmaz, çoğunlukla süt verimleri uzun süre istenilen düzeye yükselmez. Ayak problemleri sonucu reformeye ayrılan hayvan sayısını artırır. Tüm bunların sonucu olarak görüldüğü ülkede yetiştirici için önemli ekonomik kayıplara neden olur” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı