Hazırlanırken danışılmadı iyileştirmede danışılsın

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda iyileştirme yapacaklarını söyleyen Bakan Özer'e eğitimcilerden çağrı geldi. ÖĞ-DER Genel Başkanı Hamdi Sürücü, "Hazırlanırken danışılmadı iyileştirmede danışılsın" dedi.

EĞİTİM 11.01.2023, 04:35
3
Hazırlanırken danışılmadı iyileştirmede danışılsın
Eğitimcilerin büyük tepkisini çekerek yürürlüğe giren ve kadük olarak yürürlükte olan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili MEB Bakanı Mahmut Özer, 2023 yılında düzenlemeler ile iyileştirileceğini açıkladı. Eğitimcilere danışılmadan hazırlandığı için tepki gösterilen Meslek Kanunu ile ilgili eğitimciler, en azından iyileştirmede kendilerine danışılmasını talep ediyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eleştirilere rağmen Şubat ayında yürürlüğe girdi. Eğitimciler uygulamada olan kanunun kadük olduğunu belirtirken, MEB Bakanı Mahmut Özer’in 2023 yılında kanununda iyileştirmeler yapacaklarını ifade etmesi dikkat çekti. Eğitimciler, kanunun en baştan her alanda kapsayıcı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulunun MEB Bakanı Özer, Kariyer Basamakları Sınavı’na giren öğretmenlerin 516 bin 974’ünün uzman öğretmen, 66 bin 679’unun ise başöğretmen olduğuna dikkat çekerek, “2023 yılında yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili ilave iyileştirmelerin yapılması hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içerik bakımından çok eksik olduğuna dikkat çeken Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, sonradan yapılan düzenlemelerin yeterli olmayacağını belirtti. Sürücü, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenliğin niteliği, yetiştirilmesi, yer değiştirilmesi, meslek etik kuralları, özlük hakları, özel okul öğretmenleri bulunmuyor. Kariyer basamakları var ama tanımları bulunmuyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu o kadar yok ki, siz 60 yıllık hayali gerçekleştirmediniz, hayali 60 yıl daha ileriye taşıdınız. Kanun düzenlemeler ile toparlanılmaya çalışırsa bu düzenleme 60 yılda ancak biter. Bu kanun yerine sıfırdan sorunları çözen kanun hazırlanmalı. Ancak o zaman sonuçlanacaktır” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, paydaşlara danışılarak iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkan Yardımcısı Nihat Örs, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, “Öğretmenlik Meslek Kanunu paydaşlar ile görüşülerek yeniden ele alınmalıdır. Mağduriyetler ortadan kaldırılmalıdır. Sınav sistemi yeniden ele alınmalı ve kanun daha kapsayıcı bir duruma getirilmelidir. Öğretmenlik, itibar sahibi bir meslek haline getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı