HDP'den İnsan Hakları Eylem Planı yorumu: Demek ki sorun var

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı için, "Hukuksuzlukta ısrar eden bir iktidar şimdi İnsan Hakları Eylem Planı açıklıyor." ded

GÜNDEM 03.03.2021, 16:40
21
HDP'den İnsan Hakları Eylem Planı yorumu: Demek ki sorun var
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamayan, hukuksuzlukta ısrar eden bir iktidar şimdi İnsan Hakları Eylem Planı açıklıyor." dedi.  
Beştaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İnsan Hakları Eylem  Planı'nı açıkladığını anımsatarak, "Eylem planı açıklandığı saatlerde küçük ortak da eylem halindeydi aslında. Başka bir salonda kapatma korosu ve terörü lafları yine yükseldi. Gürültü çıkarmaya devam ediyordu." ifadesini kullandı.  
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın HDP'nin kapatılması tartışmalarına ilişkin açıklamasına değinen Beştaş, "Doğrusu nasıl izah edelim bilmiyoruz. Herhalde Cahit Özkan, Yargıtay Başsavcısı olarak atandı." diye konuştu. Beştaş, "Mevcut rejim, bir salonda 'Ezeriz, yıkarız, geçeriz' diye konuşurken bir başka salonda insan hakları hikayesi anlatıyor. Çerçi gibi, 'hem faşizm, popülizm hem de biraz demokrasi satarım' diyor aslında." sözlerine yer verdi.  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İnsan haklarında çağ atladık" ifadesini kullandığını dile getiren Beştaş, "Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamayan, hukuksuzlukta ısrar eden bir iktidar şimdi İnsan Hakları Eylem Planı açıklıyor." diye konuştu. 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2020 yılı bilançosuna göre, Türkiye'nin ifade özgürlüğü alanında Avrupa'da en çok ihlal alan, mahkum edilen ülke konumunda olduğunu anlatan Beştaş, "Rekoru kimseye bırakmıyor. Genel davalarda da Rusya'dan sonra ikinci sırada. İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklayanların bu istatistikten haberi var mı? Bu eylem planını hazırlayanlar ya hukukçu değil ya bu ülkede yaşamıyorlar gerçekten." ifadelerini kullandı. 
İnsan Hakları Eylem Planı'nda eğitim konusunun da olduğunu dile getiren Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
İnsan Hakları Eylem Planı'nın 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti kapsadığını aktaran Beştaş, eylem planının tek ciddi yanının bu olduğunu savundu. Beştaş, "Demek ki 50 temada 393 başlıkta sorun var. Bu, iktidarın bir itirafı niteliğinde. 'Bunlarda sorun var, biz bunları ihlal ettik ve düzenleyeceğiz.' diyorlar." dedi. 
"Yargı, kolluk mensuplarının ve alanda çalışanların eğitilmesi meselesi var. Doğrusu on yıllardır bu eğitimler yapılıyor ama bu eğitimlerden hiçbir sonuç görmedik. Eğitimler aleyhe etki yapıyor, daha çok insan hakkı ihlal ediliyor. Bu konuda bir önerimiz var. Büyük ortak ve küçük ortak kendilerini eğiteceklerse buna hiçbir itirazımız yok. Eğer İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, insan hakları eğitimine girecekse, büyük ve küçük ortağın bütün yetkilileri, vekilleri, yöneticileri girecekse biz buna itiraz etmeyeceğiz. Eğitim şart diyoruz." 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı