Her taşın altından onlar çıkıyor

PKK’lı taşıyan helikopterin ucu Washıngton’a uzandı.

GÜNDEM 22.03.2023, 04:35
8
Her taşın altından onlar çıkıyor
Türkiye’nin Hakkâri sınırındaki Irak'ın Amediye ilçesine bağlı Berkiyat bölgesinde düşen helikopterin ardından kamuoyunda çeşitli iddialar dile getirilirken, helikopterin terör örgütü PKK'nın eline nasıl geçtiği merak konusu olmaya devam ediyor. Konuya dair dikkat çeken sözler sarf eden Emekli Tümamiral Cihat Yaycı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, ABD-PKK ilişkisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Yaycı, ABD’nin teröristlere helikopter eğitimi verdiğinin bilindiğini aktarırken Ağar da, "Bu helikopter olayında çok şaşırılacak bir durum yok. Tabii bir ince detayla… Eskiden helikopterlerin tasarrufu ABD’ye aitti. Şimdi ise o tasarrufun KYB ve YPG/PKK’ya sunulduğu gözüküyor" ifadelerini kullandı.
İçerisinde PKK'lı teröristlerin bulunduğu ortaya çıkan AS350 Eurocopter tipi helikopter, 16 Mart 2023 tarihinde Türkiye’nin Hakkâri sınırındaki Irak'ın Amediye ilçesine bağlı Berkiyat bölgesinde düşmüştü. Konuya dair çeşitli iddialar dile getirilirken, helikopterin terör örgütü PKK'nın eline nasıl geçtiği merak konusu oldu. Yaşanan olaya dair zihinlerde çok sayıda soru işareti yer alırken uzmanlar gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, PKK'lı teröristleri taşıyan ve Irak topraklarında düşen helikoptere dair dikkat çeken ifadeler kullandı. Yaşanan olayın üstünün örtülmesine mutlak surette engel olunması gerektiğini kaydeden Yaycı, "Birileri, ya kendi askeri helikopteri ile uluslararası camia tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'lı teröristleri taşıdı, ya da teröristlere helikopterler verdi" ifadelerini kullandı. Yaycı, her iki ihtimalin de uluslararası büyük bir suç olduğunu dile getirdi.
TV100 isimli haber sitesinde yazarlık yapan Cihat Yaycı, 24 Kasım 2022 tarihli “Pençe-Kılıç sadece PKK/YPG'ye mi darbe?” ve 28 Kasım 2022 tarihli “Hedef Türkiye olunca tüm düşmanlar dost oluyor!” başlıklı köşe yazılarında ABD’nin PKK'lı teröristlere helikopter pilotluk eğitimi verdiğini tarih ve belgeleri ile ortaya koymuştu. Yaycı, bunlara ilaveten 20 Kasım tarihinde yayınlanan yazısında da kronolojik olarak, ABD’nin PKK’ya pilotluk dâhil, nasıl helikopter eğitimleri ve hatta helikopterler verdiğine dair açık kaynaklara yansıyan bilgileri aktardı.
Emekli Tümamiral Yaycı'nın aktardığına göre 2017 yılında Amerikan Military Times Dergisi, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde kümelenen PKK/YPG’ye özel kuvvetler eğitimi verdiğini ve bu eğitimin PKK/YPG’ye sözde özel kuvvetler grubu kazandırmayı hedeflediğini belirtti. Öte yandan ABD’nin Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki PKK/YPG’lilere pilotluk eğitimi verdiği de kaydedildi. Her ne kadar ABD bu iddiaları reddetse de 28 Mart 2021 tarihinde bizzat PKK/YPG’liler ABD’nin kendilerine pilotluk ve uçar birlik harekâtı eğitimi verdiğini övünerek dünyaya duyurdu.
7 Aralık 2022 tarihinde de ABD’nin terör örgütü PKK/YPG’ye pilotluk eğitimi verdiği bu eğitimin nihai hedefinin ise “PKK/YPG’nin müstakil bir havacılık birimi kurması” olduğu açık kaynaklara yansıdı. Yansıyan bilgilere göre ABD, Türkiye'nin sınırına yakın bir bölgede PKK/YPG ile askeri manevralar yapıyor ve terör örgütüne havacılık eğitimi veriyordu. ABD'li pilotlar PKK/YPG'ye iki adet helikopter tahsis etmişti. PKK temin ettiği paramotorları kendisi üretmeye başlamış, ABD ve koalisyon güçlerinden de bu konuda teknik ve lojistik destek almıştı. Ve son olarak ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, PKK/YPG'li teröristlerin de katılımıyla Suriye'nin kuzeydoğusunda paraşütle atlama ve hava indirme tatbikatı yapar hale gelmişti.
Terör ve Güvenlik Uzmanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar da Irak'ta düşen helikoptere dair sır perdesinin ardında ABD olabileceğine dikkat çekti. Millî Gazete'ye değerlendirmelerde bulunan Ağar, kamuoyunun Çekiç Güç ve işgal dönemlerinde ABD’nin bölgede benzer işler yaptığını, geliştirdiği asimetrik ve örtülü faaliyet ve ilişkilerinde ABD helikopterleri ve diğer sivil-özel şirket-resmi ve ordu malı araçlarını nasıl kullandığını hatırlayacağını söyledi. Ağar, konuya ilişkin olarak, "Bu helikopter olayında çok şaşırılacak bir durum yok. Tabii bir ince detayla… Eskiden helikopterlerin tasarrufu ABD’ye aitti. Şimdi ise o tasarrufun KYB ve YPG/PKK’ya sunulduğu gözüküyor" diye konuştu

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı