Son Dakika

Hıçkırık nasıl geçer? Hıçkırığı anında geçiren cihaz icat edildi

Hıçkırık günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız ansızın başlayan rahatsız edici bir durum. Bilim insanları bugün büyük bir başarıya imza atarak hıçkırığı anında geçiren cihaz icat etti.

SAĞLIK 21.06.2021, 12:30
37
Hıçkırık nasıl geçer? Hıçkırığı anında geçiren cihaz icat edildi
Birçok nedenden kaynaklı olarak görülebilen hıçkırık sorunu önemsenmesi gereken bir durum.
Zira kimi hıçkırıklar beyin pankreas ve kalp gibi hayati organlardaki bir hastalığın habercisi olabilir.  Diyafram adı verilen kasın bir yarısının istem dışı kasılmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlık ses tellerinin ani ve sert kapanmasıyla gırtlakta sesle fark edilir. Hıçkırık, birtakım manevralarla kolayca geçirilebilir ama bazı hıçkırıklarsa son derece inatçı olabiliyor. Bir başka deyişle kesik kesik ya da peş peşe duyulabilen hıçkırık krizleri uzun sürüp strese neden olabiliyor.
Bir grup bilim insanı, hıçkırığı hemen durduracağını söyledikleri bir pipet cihazı icat etti.
San Antonio'daki Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nce yapılan araştırmada bilim insanları hıçkırığa anında müdahale etmek için bir cihaz icad ettiler.
FISST, bir bardaktan ağza su çekmek için güçlü emiş gerektiren bir giriş valfi olan sert bir içme tüpüdür
L şeklindeki sert pipet olan cihaz 249 gönüllüden oluşan bir grupta denendiği kaydedildi. Katılımcıların yüzde 90’ından fazlası, HiccAway pipetini nefes tutma veya su içme gibi  yöntemlerden daha yararlı bulduğunu belirtiyor.
Pipet bir bardak su ile kullanılıyor. Hıçkırığı olan kişi suyu ağzına çekmeye çalıştığında cihazdaki giriş kapakçığı, kullanıcıyı suyu emmek için daha fazla çaba sarf etmeye zorluyor ve bu durum frenik sinirin diyaframdaki bir kasılmayı tetiklemesine neden olarak hıçkırığı kesiyor.
Meydana gelen suyu yutma eylemi vagus sinirini etkinleştiriyor. Hem frenik sinir hem de vagus sinirinin uyarılması hıçkırığın giderilmesinde etkin rol oynuyor.
Bir başka deyişle akciğerleri şişiren bir kas demeti olan diyaframın kasılmasını sağlıyor.
Hıçkırık, günlük yaşamda her yaştan bireyde diyafram kasının kasılması ile birlikte ses tellerinin ani olarak kapanması nedeniyle oluşur. Özellikle bebeklerde sıklıkla rastlanan bir durumdur. 
Yiyecek ve içeceklerin tüketimi sırasında hava yutulması hıçkırığa neden olur. Birkaç dakika boyunca devam eder ve ardından kesilir. 
Uzmanlar uzun süren hıçkırıkların sindirim sistemi, metabolik hastalıklar, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve merkezi sinir sistemi hastalıkları gibi beş hastalık grubuna işaret edebileceği konusunda uyarıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı