Hırka-i Şerif izdihamı

Her Ramazan ayında ziyarete açılan Resulullah (S.A.V.) Efendimizin Veysel Karani’ye hediye ettiği Hırka-i Şerif’i görebilmek için değişik yerlerinden gelen Müslümanlar, uzun kuyruklar oluşturuyorlar.

GÜNDEM 13.04.2023, 04:35
5
Hırka-i Şerif izdihamı
Her Ramazan ayında ziyarete açılan Resulullah (S.A.V.) Efendimizin kendisini dünya gözüyle göremeyen Veysel Karani’ye hediye ettiği Hırka-i Şerif’i görebilmek için yurdun değişik yerlerinden gelen Müslümanlar, Hırka-i Şerif’in muhafaza edildiği Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’nin önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.
Erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı alındığı Hırka-i Şerif ziyaretinde özellikle hafta sonlarında izdiham yaşanıyor. Saatlerce kuyrukta beklemeyi göze alan vatandaşlar, Hırka-i Şerif sevgisini kelimelerle anlatmanın mümkün olmadığını dile getirerek, “Peygamber Efendimizin (S.A.V.) bu mübarek emanetini görmek için farklı illerden geliyoruz. Veysel Karani’nin Resulullah’a (S.A.V.) olan sevgisine bu ziyaretle biz de ortak olabilmek için uzun kuyruklarda beklemeyi göze alıyoruz” diyorlar. Hırka-i Şerif ziyareti esnasında bazı vatandaşların duygulandıkları ve gözyaşlarını tutamadıkları da görülüyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının ilk Cuma günü ziyarete açılan Hırka-i Şerif, arife günü ikindi namazına kadar ziyaret edilebilecek.

Peygamber Efendimizin (S.A.V.) miraca çıkarken üzerinde bulunduğu ve vasiyeti üzerine Hz. Ali ve Hz. Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildiği rivayet edilir. Veysel Karani evlenmediği ve evladı da olmadığı için bu hırka, ölümünden sonra kardeşi Şihâbeddîn el-Üveysî’ye geçmiştir. 1500 yıllık bu kutsal emanet, bugün Karani’nin torunları tarafından korunmaktadır. Kutsal emanete sahip olan Üveys ailesi, Irak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ikâmet ettikten sonra burada sık sık meydana gelen çarpışmalar nedeniyle Ziver el-Üveysî zamanında Kuşadası’na göç ederek burada Hacı Lolo mahalline yerleşmişlerdir. Aile, uzun müddet ziraatla meşgul olmuş ve aşiret halinde yaşamıştır. Sahip oldukları emanet nedeniyle bu aileye saygı gösterilmiş ve kendilerine "Hırka-i Şerif Şeyhleri" adı verilmiştir. Aile, 1600'lü yılların başlarında Sultan I. Ahmed’in isteği üzerine İstanbul'a gelmiş ve reisleri olan Şükrullah el-Üveysî'nin Fatih civarında kiraladığı evde Hırkâ-i Şerif, halkın ziyaretine açılmıştır. Bu evin yetersiz kalması sebebiyle I. Abdülhamid, günümüzde Hırka-i Şerif Camii avlusunda kalan mekâna bir oda inşa ettirmiştir ve Hırka-i Şerif, söz konusu odada 1780’den itibaren sergilenmeye başlanmıştır. Ziyaretlerin yoğunlaşması sebebiyle bu oda da yetersiz kalınca, 1811 yılında, zamanın padişahı Sultan Mahmudû Adli tarafından oda yeniden düzenlenmiştir. Daha sonra bu oda da yetersiz kalmış, Sultan Abdülmecid, 1847 yılında Hırka-i Şerif Camii’ni yaptırmıştır. Günümüzde halen Hırka-i Şerif Camii'nde sergilenmektedir ve 1500 yıllık bu kutsal emanetin sorumluluğu, Karani soyundan gelen şahıslara aittir. 1980'lerde, Fatih müftüsünün emri ile hırka alınmak istenmiş fakat uzun uğraşlardan sonra aile tekrar Hırka-i Şerif’e sahip olmuştur. Veysel Karani'nin 57. kuşaktan torunu olan Haşim Köprülü'nün eşi Nuriye Köprülü'nün 2005 yılı Kasım ayındaki vefatından sonra kızı Gülay Köprülü, bu görevi üstlenmiştir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı