Hüda Par lideri Yapıcıoğlu: Zamlar büyüme rakamlarını sorgulatıyor

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Artan faizler, otomatiğe bağlanan zamlar ve alım gücünün düşmesi gibi nedenler büyüme rakamlarını sorgulanır hale getiriyor." dedi.

SİYASET 07.06.2021, 17:05
7
Hüda Par lideri Yapıcıoğlu: Zamlar büyüme rakamlarını sorgulatıyor
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu düzenlediği basın toplantısında konuştu. Yapıcıoğlu, ceza infaz hukuku, Marmara denizindeki kirlilik başta olmak üzere gündemdeki konularını değerlendirdi. Yapıcıoğlu, "Tutuklu ve hükümlülerin hasta olan yakınlarını ziyaret etmeleri veya vefat eden akrabalarının cenazelerine katılabilmelerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır." dedi. 

TBMM'ye getirilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklikler ile ilgili teklifi değerlendiren Yapıcıoğlu, "Bu teklifle bazı hükümler mevcut kanuna göre biraz daha insani hale gelse de sorunu çözme yerine sorunun arkasından dolaşma usulü benimsenmiştir. Tutuklu ve hükümlülerin hasta olan yakınlarını ziyaret etmeleri veya vefat eden akrabalarının cenazelerine katılabilmelerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Devletin mahkûmu koruyamama gerekçesi ile temel bir insani hakkı kullandırmamasının bir izahı yoktur. Aile hayatına saygının tezahürü olan bu ziyaretler ücretsiz ve bürokratik engellere takılmadan yapılabilmelidir." dedi.

Teklifin aile mahremiyetini bitireceği uyarısında bulunan Yapıcıoğlu, "Yargı reformunun konuşulduğu bir ortamda mahkûmların aile fertleri ile yapacakları tüm görüşmelerin kayıt altına alınıp saklanması bu teklifle kanunlaştırılmak istenmektedir. Özellikle açık görüşlerin de bu kapsama dâhil edilecek olması, aile mahremiyetini bitirecektir. Ceza İnfaz Hukukunda bir zihniyet değişikliği şarttır. Mahkum cezalandırılması gereken bir düşman değil, ıslah edilerek topluma kazandırılması gereken bir fert olarak görülmelidir. Tüm değişiklikler bu nazarla yapılmalı ve insan hakları ile evrensel hukuk ilkeleri daima gözetilmelidir." diye konuştu.

TÜİK'in 2021'in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 7 oranında büyüdüğüne dair paylaştığı veriyi değerlendiren Yapıcıoğlu, "Bu oran Çin'den sonra dünyada ikinci büyüme oranı olarak kayıtlara geçti. Ne var ki geniş halk kitlelerinin bu büyümeden payını alamaması, büyüme rakamlarına dönük eleştirileri de artırmaktadır. Reel ekonomide kriz şartlarının sürmesi, yatırım ve üretim yapmanın zorlaşması, istihdam imkânlarının daralması, artan faizler, otomatiğe bağlanan zamlar ve alım gücünün düşmesi gibi nedenler büyüme rakamlarını sorgulanır hale getiriyor. Ülkelerin ekonomileri büyüme oranlarında rekor kırsa da bunun etkileri tabana indikçe hissedilmez hale geliyor." dedi.

Marmara denizindeki müsilaj sorununu değerlendiren Yapıcıoğlu, şöyle konuştu: "Marmara denizinde son günlerde halk dili ile 'Deniz Salyası', bilimsel anlamda ise 'Müsilaj' olarak adlandırılan önemli bir çevre kirliliği yaşanmaktadır. Acil tedbirler kapsamında; yerel yönetimlerin sorumluluğunda bulunan Fiziksel Atık Su Arıtma Tesisleri, İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesislerine dönüştürülmelidir. Ayrıca sanayi kuruluşlarından kaynaklanan endüstriyel atık sular ve soğutma sularının Derin Deniz Deşarjı kriterlerini sağlamaları için hükümet denetimleri artırmalı, kriterlere uymayanlar ağır müeyyidelerle karşılaşacağını bilmelidir. Deniz trafiğinde yer alan gemi ve liman işletmeleri için daha katı çevre kuralları getirilmeli, balıkçılık mevzuatı gözden geçirilerek balık çeşitliliğini ve yavru balıkları korumaya yönelik tedbirler artırılmalıdır."

Görüşme süreci başlayan kamu işçilerini kapsayan toplu sözleşmeyi de değerlendiren Yapıcıoğlu, "Ücretlerde yapılacak makul bir artış, büyümeden kaynaklı refahın tabana yayılmasında önemli bir adım olacaktır. Ekonomik krizin ağır yükünün çalışanların sırtına yüklenmesinden vazgeçilmeli, işçi ve emekçi enflasyona ezdirilmemelidir. 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin zorunlu emeklilik, tayin hakları gibi sorunlarının ve ücret dengesizliğinin giderilmesi de gerekir." diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı