HÜDA-PAR'dan anket sonucu paylaşan şirketlere tepki geldi

Son anket sonuçlarında HÜDA PAR'a yer verilmemesi Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu tarafından tepkiyle karşılandı. Yapıcıoğlu anket sonucu paylaşan şirketlere görmek zorunda kalacaksınız mesajı verdi.

SİYASET 30.11.2021, 17:20
1
HÜDA-PAR'dan anket sonucu paylaşan şirketlere tepki geldi
HÜDA PAR Lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, Şanlıurfa ziyaretinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yapıcıoğlu, basın toplantısının ardından gazetecilerin seçim çalışmaları, ittifaklar, seçim barajı, ekonomik sorunlar ve adalet sorunu ile ilgili sorularını cevapladı. Yapıcıoğlu, anket sonucu paylaşan şirketlere tepki gösterdi. Yapıcıoğlu, Şanlıurfa'daki basın toplantısında “HÜDA PAR'a gözlerini kapatanlar bile HÜDA PAR'ı görmek zorunda kalacaklar.” dedi.
Bir gazetecinin "Önümüzdeki seçimde hangi ittifakta yer alacaksınız?" sorusuna Zekeriya Yapıcıoğlu, "İttifaklarla ilgili şuan için konuşmanın erken olduğunu düşünüyoruz. Mevcut Siyasi Partiler Kanunu ve sistem, partileri siyasi ittifaka ya da seçim ittifakına zorluyor. Bir yönüyle Cumhurbaşkanı adayının seçimi kazanabilmesi için yüzde 50 oya ihtiyaç duyması nedeniyle en fazla oy alabilme ihtimali olan aday bile yanına başka partilerin desteğini alma ihtiyacı hissediyor. Öte taraftan yüzde 10'luk seçim barajı nedeniyle baraj problemi yaşadığını düşünen siyasi partiler, bu sorunu aşmak için başka bir partiyle ya da partilerle bir blokta ittifak kurarak seçime girme ihtiyacı hissediyor. 2018 yılında tek başımıza hiçbir ittifakta yer almadan 81 ilde adaylarımızı göstermek suretiyle seçimlere katıldık.  Önümüzdeki seçime yine tek başımıza gireceğimiz gibi bir şart yok ve böyle anlaşılmasın. HÜDA PAR, önümüzdeki seçimde bir ittifakta yer alabilir. Bu şu demek değildir: 'Ne pahasına olursa olsun, Meclis’e girebilmek için bir ittifakın içerisinde yer almamız gerekir' diye olaya bakmıyoruz. Şartlara ve duruma bakacağız. Zamanı geldiğinde bir ittifak içerisinde yer alıp almayacağımıza dair karar vereceğiz. Bu konuda henüz verilmiş bir kararımız yok." şeklinde cevap verdi. 
Seçim barajının düşürülmesiyle ilgili soruyu cevaplayan Yapıcıoğlu, "Seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi konuşuldu ama henüz seçim yasası ile ilgili diğer konularda Cumhur İttifakı bileşenleri arasında bir anlaşma sağlanamadığı için ilgili düzenleme Meclis’ten geçmedi. Seçim barajının olması özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ya da -halk tarafından bilinen adıyla- başkanlık sisteminde, seçim barajının olmasını gerektirecek herhangi bir şey yoktur. Daha önce Anayasa’da seçimle ilgili kanunlar düzenlenirken 2 ilkenin göz önünde bulundurulacağı ve düzenlemelerin buna göre olması gerektiği yazıyordu. Birincisi temsilde adalet,  ikicisi ise yönetimde istikrardı. Parlamenter sistemle Türkiye yönetilirken çok parçalı koalisyonlar oluşmasın diye az sayıda partinin Meclis’e girmesi ve yüzde 10'u aşamayan partilerin baraj nedeniyle Meclis dışı kalması tercih ediliyordu.  Özetle;  yönetimde istikrar adına temsilde adalet kurban ediliyordu. Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı olacak kişi; tek başına birinci turda olmazsa eğer ikinci turda yüzde 50'den fazla oy almak zorundadır. Dolayısıyla seçim barajının artık herhangi bir anlamı kalmamıştır. Seçim barajının hukuki, siyasi ya da ahlaki hiçbir gerekçesi yoktur. Bununla ilgili diyoruz ki baraj sıfırlanmalıdır, baraj olmamalıdır." diye konuştu.
Seçim anketlerinde HÜDA PAR'ın gösterilmemesine tepki gösteren Yapıcıoğlu, "Bazı anket şirketleri HÜDA PAR'ı göstermiyor. Oy oranı HÜDA PAR'ın yarısından daha az olan partileri bile ankette gösterirken HÜDA PAR'ı göstermiyorlar. Bu soruyu anket şirketlerine sormanız gerekir. İnşallah, önümüzdeki seçimde HÜDA PAR'ı görmemek için gözlerini sımsıkı kapatanlar bile HÜDA PAR'ı görmek zorunda kalacaklar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı