Son Dakika

Huzur Irak!

Amerika’nın İslam coğrafyası üzerindeki hain planı, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara gelmesi ve eline de “BOP Eş Başkanlığı”nın tutuşturulmasıyla devreye girmişti.

GÜNDEM 31.08.2022, 05:30
1
Huzur Irak!
21. doğum gününü kutlayan AKP’nin Amerika ile el ele verip ilk icraat olarak işgal ettirdiği Irak, işgalin 20. Yılında yeni bir çatışma ve kargaşa ortamına girdi.
Kendi tertiplediği 11 Eylül saldırıları sonrası Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere öncülüğündeki çokuluslu koalisyon kuvvetlerinin başlattığı Haçlı Seferi’nden en büyük pay Irak’a düştü. TBMM’nin 1 Mart 2003 tezkeresini reddetmesine rağmen hükümetin hava sahasını açtığı ABD ordusunun ilk bombayı başkent Bağdat’a attığı 20 Mart 2003’ten bugüne Irak’ta huzur kalmadı. Irak’ın işgaliyle devlet yıkıldı, siyasi düzen bir türlü kurulamadı ve meydan terör örgütlerine kaldı. 2 milyon insanın can verdiği Irak işgalinin 20. yılında ülkede yeniden çatışma ortamı hâkim.

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren protestolar sonucu başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge savaş alanına döndü. Ölü sayısı 20’yi aştı, yaralı sayısı 350’ye yükseldi. Bağdat’ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye 4 roket düştü.
Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren protestolarda şiddet olayları artıyor. Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basan Sadr destekçileri, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve havaya ateş ederek müdahale etmesinin ardından saraydan çıkarıldı. Yaptığı yazılı açıklama ile tüm tarafları itidale çağıran Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl protestonun meşru bir hak olduğunu ancak devlet kurumlarını sekteye uğratmanın tehlikeli bir gelişme olduğunu dile getirerek, Sadr Grubu destekçilerinin devlet kurumlarından çekilmesini istedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye 4 roket düştü. Savunma Bakanlığı’na bağlı enformasyon biriminden yapılan yazılı açıklamada, Bağdat’taki Yeşil Bölge’de lojmanların bulunduğu bir alana 4 roket düştüğü ve maddi zarar oluştuğu ifade edildi. Roketlerin Bağdat’ın doğusundaki Habibiyye ve Belediyyat bölgelerinden atıldığı kaydedilen açıklamada, başka bir bilgi paylaşılmadı. Irak’ta geçen yıl yapılan genel seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla “siyasetten tamamen çekildiğini” duyurmuştu.

Sadr destekçisi bir grup da başkentte hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’de bulunan Hükümet Sarayı önünde toplanarak hükümeti protesto etmişti. Alınan güvenlik önlemlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak Hükümet Sarayı önünde toplanan Sadr yanlısı grup, burada hükümet yetkililerini istifaya çağırmıştı. Bunun üzerine Bağdat’ta Sadr destekçilerinin eylemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Sadr yanlısı bir grup, Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basmış, Şii liderin destekçilerinden bir diğer grup da Hükümet Sarayı’na girmişti. Irak’ın başkenti Bağdat’ta Yeşil Bölge’de güvenlik güçleri de Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarını silahla ateş ederek bölgeden uzaklaştırmaya çalışmıştı.

Mukteda es-Sadr, İran’a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr Hareketi’ne mensup milletvekillerini istifa ettirmişti. Ardından İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani’yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz’da Yeşil Bölge’ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı. Şii lider Sadr, 2 Ağustos’ta destekçilerine Meclis’ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Irak’a yönelik seyahat uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bağdat’ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu hâller dışında anılan şehre seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır” ifadeleri yer aldı. Dışişleri Bakanlığı, hâlihazırda Irak’ta bulunan Türk vatandaşları için ise, “kitlesel gösterilerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları” tavsiyesinde bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı