Son Dakika

İBB, binalarda ücretsiz "hızlı tarama" yapıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, talep eden vatandaşların oturdukları binaları depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda ücretsiz taramadan geçiriyor.

EKONOMİ 24.02.2023, 04:35
2
İBB, binalarda ücretsiz
İBB ekipleri, Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi Aydınlar Sokak'taki Gül Apartmanı'nda yaşayan vatandaşların başvurusu üzerine binaya gelerek "hızlı bina taraması" gerçekleştirdi. Taramanın ardından gazetecilere açıklamada bulunan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, 6 katlı ve 12 daireden oluşan apartmanda "hızlı bina taramasını" gerçekleştirdiklerini söyledi. Hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesinin 3 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Tut, "Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina, inceleme için bizlere izin verdi. Bugün itibarıyla toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz" diye konuştu. Tut, depremlerden sonra vatandaşlarda hassasiyet oluştuğunu anlatarak şunları kaydetti: "Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz. Ancak bu yöntem 10 kat üzeri binalar için uygulanamıyor, bu çalışma kapsamında değerlendirilemiyor, 2000 yılı sonrası yapılar başvuramıyordu. Bu noktada da çok fazlaca başvuru aldık. Bu hafta itibarıyla bu başvuruları da değerlendirmeye alacağız. Başvuru yapılabilir. Ancak bildiğiniz gibi 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar, bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor. Bu yapıları önceliklendirerek bu başvuruları değerlendireceğiz. Kiracılarla ilgili de yoğunlukla talepler gelmekteydi. Sistemimizi buna göre güncelledik. Kiracıların da başvurularını alacağız."
Kentteki 318 binanın hızlı taraması sonucunda deprem yükü taşıma kapasitesi olmayan, durduğu yerde çökme ihtimali bulunan binalar olduğunun tespit edildiğini dile getiren Tut, bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için kira yardımını 4 bin 500 lira olarak belirlediklerini, bu binalarda bulunan hem maliklerin hem de kiracıların kira desteğinden faydalanabileceğini bildirdi. Şu an yapılan hızlı bina tarama yönteminin, 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden bir önceki aşama olduğuna işaret eden Tut, bunun sonrasında eğer yapı risk grubunda çıkarsa bu bilgilendirmeyi yaptıklarını aktardı. Testin doğruluk oranıyla ilgili soruyu cevaplayan Tut, testin İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen bilimsel bir yöntem olduğunu ve dünyanın pek çok ülkesinde buna benzer uygulamalar yapıldığını kaydetti. Tut, incelemelerin sonucuna göre, vatandaşların İBB iştiraki KİPTAŞ üzerinden de binanın yenilenmesi için gerekli başvuruları yapılabileceğini belirtti.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı