İhvan’dan tebrik bildirisi: Suudi-İran anlaşmasını destekliyoruz

Mısır İhvan-ı Müslimin hareketi (Müslüman Kardeşler), İran ve Suudi Arabistan arasında devam eden uzlaşı görüşmelerini destekleyen bir bildiri yayınladı.

GÜNDEM 14.03.2023, 04:35
1
İhvan’dan tebrik bildirisi: Suudi-İran anlaşmasını destekliyoruz
İki ülke arasındaki uzlaşının Ortadoğu’nun istikrarına katkı yapacağı belirtilen bildiride, “Atılan bu adımın Suriye ve Yemen'de dökülen kanların durmasına, Lübnan ve Irak'ta yaşanan çatışmaların azalmasına vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyoruz” denildi.

Ortadoğu’nun en köklü İslami teşkilatlarından olan Mısır merkezli İhvan-ı Müslimin hareketi (Müslüman Kardeşler) Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkilerin olumlu bir şekilde seyretmesini memnuniyetle karşıladı. İhvan-ı Müslimin’den yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ve İran arasında süren uzlaşı görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasının Yemen, Suriye, Lübnan ve Irak gibi Ortadoğu ülkeleri üzerinde olumlu yansımaları olacağı belirtildi.

İhvan-ı Müslimin’in açıklamasındah “Bölgenin istikrarını güçlendirmeye ve halkların iyiliğe ulaşmasına katkıda bulunacağını umduğumuz bu bildiriyi sabırsızlıkla bekliyoruz. İki ülke arasında atılan bu olumlu adımın Suriye ve Yemen'de dökülen kanların durmasına, Lübnan ve Irak'ta yaşanan çatışmaların azalmasına vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyoruz. Ülkeler arasındaki sorunları çözmenin, çatışmaları durdurmanın, bölge halkları için güvenlik ve istikrarı sağlamanın en güvenli ve en etkili yolunun diplomatik diyalog olduğuna inancımızı bir kez daha teyit ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Ortadoğu siyasetinde birçok konuda aralarında ihtilaflar bulunan İran ile Suudi Arabistan, 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda tarihi bir karar almış durumda. Söz konusu anlaşma kararı gereği, iki ülke birçok konuda iş birliği yapacak ve mevcut ilişkilerini daha da güçlendirmeye çalışacak. İki ülkenin güvenlik şeflerinin Çin’in başkenti Pekin’de imzaladığı ön anlaşmanın ardından Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanlarının da bir araya gelmesi bekleniyor. Çin’in arabuluculuğunda gerçekleşen uzlaşı görüşmelerinin,  Ortadoğu’nun kronikleşmiş birçok sorununa olumlu katkı sağlayabileceği şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Anlaşmanın olumlu sonuçlanması ve sürdürülebilmesi durumunda Çin, Ortadoğu’daki siyasi karnesine artı bir puan da eklemiş olacak.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı