İhvanın dilinden Mahmud Efendi Hazretleri

Hayatı boyunca Sırat-ı Müstakim üzere bir çizgi izleyen Efendi Hazretleri, arkasında Kur’an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye ile şekillenmiş örnek bir hayat bıraktı.

GÜNDEM 13.07.2022, 04:35
İhvanın dilinden Mahmud Efendi Hazretleri
Mahmud Efendi Hazretleri’nin ihvanı arasında yer alan Masum Vanlıoğlu Hocaefendi, geçtiğimiz günlerde rahmet-i Rahman’a kavuşan Mahmud Efendi Hazretleri’ni anlattı. Büyük bir İslam alimini ve aynı zamanda bir tasavvuf büyüğünü kaybetmenin acısı içerisinde olduklarını kaydenen Vanlıoğlu, “Belki bazı cümleleri kurarken onu yeterli derecede anlatamayabiliriz. Buradaki eksikliğimizi; hüznümüze ve kederimize verirse dostlarımız bu da bizi mutlu eder. Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi, yeni ifadeyle merhum üstadımız, şeyhimiz hayatını üç temel esas üzere kurmuş. Herkesin çok iyi bildiği ölçülerde ilim, amel ve ihlas... Bu üç ana konuyu sadece erkeklere değil kadınlara da yayabilmek için büyük bir mücadele sarf etmiş” ifadelerini kullandı.

Masum Vanlıoğlu Hocaefendi, Mahmud Efendi Hazretleri’nin bir Müslüman olarak, İslam’ın yaşanması esnasında sadece fertlerin değil bütün toplumun yaşayabilmesini hayatın temel kuralı haline getirdiğini söyledi. Vanlıoğlu, Efendi Hazretleri’nin çocukluktan itibaren ilme aşık bir kişi olarak çevresince tanındığını, elde etmiş olduğu ilmi hayatına yansıtabilmek için elinden gayreti gösterdiğini ve yakınen tanıdığı yahut tanımadığı insanlara elde etmiş olduğu ilmin gereği olarak iyi Müslüman olabilmeleri yönünde vaazu nasihatte bulunduğunu dile getirdi.

Mahmud Efendi Hazretleri’nin kıymetli hayatını anlatan Masum Vanlıoğlu Hocaefendi, Efendi Hazretleri’ne dair bir hatırayı da paylaştı. Vanlıoğlu, şu ifadeleri kullandı: Çok iyi bildiğimiz bir hadise 16 yaşında kendisinin icazet aldığıdır. Meşhur Oflu Dursun Feyzi Güven Hocaefendi’den 16 yaşında icazet almıştır. Dursun Efendi, Osmanlı medreselerinden mezun, bugünkü tabirle profesör vasfından da öte gidebilecek alim bir şahıstır. Mahmud Efendi Hazretleri, kendisinin yanında uzun süre okumuş sonra mezun olmuş. Mezun olduktan sonra da orada talebe okutmuştur. İşte o günlerden bir hatıra... Rahmetli Hasbi Hoca’nın ki Mahmud Efendi Hazretleri’nin hem bacanağı hem de İsmailağa Camii’nin bir müezzinidir. Hasbi Efendi Hocamızın babası o günlerde icazet merasimi esnasında Mahmud Efendi Hazretleri’nin yapmış olduğu konuşmanın akabinde Efendi Hazretlerimize gelir ve kendisiyle ahiret kardeşi olmak istediğini söyler. Efendi Hazretlerimizin ona ilk şartı şudur; Eğer Efendimiz’in (S.A.V.) sünneti olan sakalı bırakırsan seninle ahiret kardeşi olurum. Daha ilmi hayatını yeni tamamlamış, yeni icazet almış bir kişi düşünün. Yaptığı ilk iş sünneti ihya edebilmek. Mahmud Efendi Hazretleri’nin daha talebelik günlerinde başlayan bu sünnet sevdası hayatının son dakikasına kadar devam etti.

Mahmud Efendi Hazretleri’nin hem erkekler hem de kadınlar için medreseler kurduğunu belirten Vanlıoğlu, “Efendi Hazretlerimizin, düşüncesine göre okunan ve öğrenilen bir şey öyle yaşanmalıdır ki içi ihlas ile dolmalıdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) dostlarını nasıl yetiştirmiş ise Efendimiz’in (S.A.V.) yolunu takip eden Mahmud Efendi Hazretleri de yakınlarını hatta tanımadıklarını bu şekilde yetiştirme gayreti içerisinde olmuştur” dedi.

Mahmud Efendi Hazretleri’nin cenaze namazına dair de konuşan Masum Vanlıoğlu, cenazeye katılan bir kişinin telefonla yaptığı konuşmayı aktardı. Vanlıoğlu, konuya dair, “Mahmud Efendi Hazretleri’nin cenaze namazı bizlere şunu gösterdi; milyonlarca insan bu güzel insana gönülden bağlandılar. Acaba insanlar ‘Biz bu cenazeye neden katıldık?” sorusunun cevabını nasıl veriyorlardı. Cenazeye katılan birisi yolda yürürken telefonla konuştuğu kişiye hitaben şu ifadeleri kullanıyordu; “Bu kadar insan, bu insanın cenazesine katılmış ise bu insan bu memleket için çok kıymetli bir insandır” ifadelerini kullandı.

Mahmud Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri’nin ilme, kulluğa, davete, çocukları yetiştirmeye aşık bir insan olduğunu ve çevresindeki insanları hiç kırmadan İslam’a davet ettiğini söyleyen Vanlıoğlu, “Biz Mahmud Efendi Hazretleri’nden şunu öğrendik; “Hep daha iyiye, hep daha ileriye, hep Allah’ın rızasına koşun.” Efendi Hazretleri’miz kendisiyle tanışan insanlara, Allah’ın istediği güzellikleri hep aktardı. Onunla tanışanlar ilim yoluna girmeye çalıştı, hayatını düzeltmeye çalıştı” dedi.

w Masum Vanlıoğlu Hocaefendi, Mahmud Efendi Hazretleri’nin insanları Allah’tan uzaklaştıran her türlü ilim çevresine tavırlı olduğunu da sözlerine ekledi. Vanlıoğlu, konuşmasını, “Onun ne matematikle, ne fizikle, ne kimyayla ne bilimsel gelişmelerle arasında çatışma ortamı bırakmayacak kadar bunların tamamının Allah’a ait ilimler olduğunu söylerdi.” ifadeleri ile sonlandırdı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı