Son Dakika

İki yıl için yüzde 38 zam!

Kamuda toplu sözleşme için geri sayım başlarken, memur tarafı talebini açıkladı…

EKONOMİ 27.07.2021, 04:35
17
İki yıl için yüzde 38 zam!
4 milyona yakın kamu görevlisi ve 2 milyona yakın memur emeklisini ilgilendiren Toplu Sözleşme süreci 2 Ağustos’ta başlıyor. Toplu Sözleşme masasında hükümetle pazarlık yetkisine sahip olan Memur-Sen, kamu görevlileri için tekliflerini kamuoyuna duyurdu. Memur tarafı, kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinin; 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17 olmak üzere iki yıllık sürede toplamda yüzde 38 artırılmasını ve toplamda yüzde 6 refah payı verilmesini istedi.
Memur ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasına sayılı günler kala, memur tarafı taleplerini kamuoyuna duyurdu. Kamuoyu ile paylaşılması sonrası Memur-Sen ve Kamu-Sen’in ortak olarak hazırladığı teklif Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunuldu. Memur tarafı, kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinin; 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17 olmak üzere iki yıllık sürede toplamda yüzde 38 artırılmasını ve toplamda yüzde 6 refah payı verilmesini istedi. Konfederasyon ayrıca mutabakat sağlanamayan 5’inci Dönem Toplu Sözleşmeden kaynaklı geçmiş kayıpların telafisi için 600 TL seyyanen zam ile iyileştirilmesini istedi.

Düzenledikleri basın toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2019 yılında gerçekleştirilen ve hakem kararıyla sonuçlanan toplu sözleşmeyi hatırlatarak, “Mutabakatsız geçen 18 ayda, enflasyon, dolar, altın ve diğer parametrelerin yukarı yönlü, alım gücünün ve satın alma paritelerinin aşağı yönlü seyir izlediği bir süreci yaşadık” diye konuştu.  Bu yıl Kamu-Sen ve KESK’e davet yaparak birlikte hareket etme çağrısında bulunduklarını söyleyen Yalçın, “Davetimize olumlu cevap veren Kamu-Sen ile birlikte toplu sözleşme tekliflerine yönelik ortak çalışma gerçekleştirdik. Bu nedenle tekliflerimizi ortaklaştıran teknik ekiplerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Hükümet’in ilk teklifini görüşmelerin başlayacağı 2 Ağustos tarihinde yapması çağrısında bulunan Yalçın, “Zaman ve enerji kaybına mahal vermemek adına Kamu İşvereninden en geç 2 Ağustos’ta ilk oturumda masaya teklif sunmasını istiyor ve bekliyoruz” şeklinde konuştu. Memur-Sen tarafından hazırlanan ve Çalışma Bakanlığına sunulan 51’i ortak toplamda 91 maddelik tekliflerde öne çıkanlar ise şunlar oldu: “Ayrım yapılmadan, tüm kamu görevlileri 3600 Ek Gösterge’den yararlandırılmalı. Kıdem aylığında sınırlama kalkmalı, gösterge rakamı artmalı. Mevcut sözleşmeli personel kadroya geçirilmeli, kamuda sözleşmeli istihdama son verilmeli.4/B’li personelin mağduriyetleri giderilmeli. Kamu görevlilerinin anayasal haklarını kullanmasına ilişkin engeller sona ermeli, demokratik ve sendikal hakları kullanmaya yönelik alan genişletilmeli.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı