İktidara yakın isimler de tepkili! Cem Küçük'ten AKP'ye dolar çıkışı

Hükümete yakın Cem Küçük, hükümete yönelik çağrısında "Sayın ekonomi yetkilileri, dolar daha fazla çıkmasın" ifadesini kullandı.

GÜNDEM 11.05.2022, 09:25
7
İktidara yakın isimler de tepkili! Cem Küçük'ten AKP'ye dolar çıkışı
Hükümete yakın Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın 'düşük faiz' ısrarı nedeniyle geçtiğimiz aylarda 20 liraya dayanan, kur korumalı mevduat desteğiyle 13-14 bandına çekilen ancak şimdilerde yeniden 15 sınırını aşan dolarla ilgili hükümete çağrıda bulundu.
'Sayın ekonomi yetkilileri, dolar daha fazla çıkmasın' başlıklı yazısında Küçük, şunları söyledi:
"Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının çeşitli sebepleri var. Bunları çok tartıştık burada. Elbette pandeminin de büyük etkisi oldu.  Rusya’nın Ukrayna'yı işgali de yüksek enflasyona az da olsa tesir etti. Ama esas sebeplerden biri 7-8 TL civarındaki doların 22 Aralık 2021’e kadar bir ara 18 TL’yi görmesiydi. Sonra devreye Kur Korumalı Mevduat Programı alındı ve dolar 13 liraya kadar indi. 
Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber 14,50 sınırına kadar geldi. Bunları anlıyoruz. Dolar 7-8 TL de olmaz. O zaman ihracat yapmanın bir anlamı yok. Türkiye’de herkes bir ara 'Döviz bir yerde dursa' diyordu. 4 aydır duruyor döviz.
Ancak birkaç gündür, önce 15 sınırını geçti ve hatta 15,25 oldu. Dövizin artması Türkiye’de iğneden ipliğe her şeyin zamlanması demek. Dış ticaret açığımızın en büyük sebebi 55 milyar dolarlık enerji maliyeti. Zaten onu kapatsak pek sorunumuz kalmıyor. Döviz yeniden artarsa benzin, elektrik, doğalgaz yeniden zamlanacak demek."
Küçük, yazısının ilerleyen bölümlerinde iktidarın bu konuda attığı adımlara değinerek "Bekleyip göreceğiz. İnşallah dolar yukarı çıkmaz. Çıkarsa her şey zamlanacağı için millet perişan olur. Ne yapıp edip dövizi stabil bir çizgide tutmak lazım. Yoksa halka da bir şey anlatılmaz artık" ifadesini kullandı. 
Enflasyonun hızla aşağı çekilmesi gerektiğini vurgulayarak "Yani milletin bir rahatlama hissetmesi gerekiyor. Enflasyon artmaya devam ederse milletin alım gücü iyice düşer. İlkbaharda rahatlama dendi, yaz oldu. Sonbahar derken kış gelir. Derken tekrar ilkbahar ve sandık milletin önüne gelir" diye yazdı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı