Son Dakika

İlaç kullanan hastalara Ramazan uyarısı? ilaçlar ne zaman içilmeli?

Kronik rahatsızlığı bulunanların yanı sıra oruç tutmak isteyen hastalar ile ilgili önemli uyarılar geldi. Doktor gözetiminde ibadetlerini yerine getirebileceğini belirten uzmanlar, özellikle bipolar b

SAĞLIK 17.04.2021, 11:45
28
İlaç kullanan hastalara Ramazan uyarısı? ilaçlar ne zaman içilmeli?
Ramazan ayı boyunca yaşam şeklimiz, özellikle de beslenme ve uyku düzenimiz önemli ölçüde değişiyor.
Oruç ibadetini aksatmayan ancak kronik hastalıklara bağlı olarak sürekli ilaç kullanması gereken kişilerin ise çok dikkatli olmaları gerekiyor.
Özellikle bu hastalar ilaç saatlerini değiştirirken mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor.
Bununla birlikte kalp, şeker, hipertansiyon, astım, tiroid, romatizma, kanser, epilepsi gibi hastalıkları olan kişilerin ilaçlarını aksatmadan almaları hayati önem taşıyor.
Bazı ilaçların susuz kalınması halinde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirten uzmanlar, “Susuzluğun etkisi ile lityum zehirlenmesi gibi durumlar ortaya çıkabileceğinin altını çizerek mutlaka doktorunuza danışın uyarısında bulunuyor.
Dahası doktorunuz oruç tutmaya müsait olmadığını söylüyorsa önerisini mutlaka dikkate almalısınız. 
Bu tür hastaların oruç tutmasına izin veriyorsa, ilaç saatlerini planlamalı dengeli ve ölçülü beslenip yeterli sıvı almaya da özen gösterilmeli.

Ramazan ayında ilaç alırken özellikle açlık ve tokluk tanımına dikkat edilmeli.
Aç olarak alınması gereken ilaçlar, yemek yemeden en az 30 dakika önce veya yemekten en az iki saat sonra alınmalıdır.
Örneğin, akşam aç olarak alınması gereken ilacınız varsa orucunuzu bir yudum su, zeytin ya da hurma ile açtıktan sonra ilacınızı içmeli ve yemeğinizi yarım saat sonra yemelisiniz. İftarı yarım saat beklemekte zorlanıyorsanız yemekten iki saat sonra da ilacınızı içebilirsiniz. Eğer sabah aç karna almanız gereken ilacınız varsa sahura kalkınca hemen alıp en az yarım saat bekledikten sonra sahur yapmalısınız.

* Tip 1 diyabetliler,* Tekrarlayan şeker düşmesi yaşayanlar ve şekerinin düştüğünün farkına varamayanlar,* Son aylarda şeker düşüklüğü veya yüksekliği komasına girenler,* İnsülin ve sülfonilüre grubu ilaç kullanıp yalnız yaşayanlar,* Şeker hastalığının yanında kronik başka hastalıkları bulunan yaşlı hastaların oruç tutmamaları gerekiyor.
Bu grupların dışında bulunan şeker hastaları mutlaka doktorlarıyla görüşmeli ve oruç için ilaç ve beslenme planı yapmalıdırlar.
Hastaların kan şekeri düzeyleri 70 mg/dl altına düşünce veya 300 mg/dl üzerine çıktığında oruçlarını bozmaları gerektiği doktor tarafından anlatılmalıdır.

* Son altı ay içinde kalp krizi geçiren ya da kalp damarlarına stent takılan, balon yapılan ve by-pass ameliyatı olanlar oruç tutmaktan kaçınmalıdır.* İleri derecede kalp yetmezliği olanlar, kalp damar hastalığına bağlı göğüs ağrısı, nefes darlığı süren hastalar, ciddi kalp ritim bozukluğu olan hastalar oruç tutmamalıdır.* Hipertansiyonu olan ve kan basıncını kontrol altında tutan, tek veya iki ilaç alan hastalar, ilaçlarını her gün aynı saatte almak şartıyla oruç tutabilirler.* Aspirin dışında kan sulandırıcı kullanan hastaların (comadin ve benzeri), ilaçlarını düzenli kullanmaları gereklidir, aksi takdirde pıhtı oluşması ve inme riskiyle karşılaşabilirler.

* Tiroid bezi hastalıklarından hipotiroidi (tiroid tembelliği) için kullanılan ilaçlar aç olarak alınmalıdır. Sahura kalkınca ilaç hemen alınıp en az yarım saat bekledikten sonra yemek yenmelidir.* Hipertiroidi (tiroidin hızlı çalışması) için kullanılan ilaçlar ise sabah-akşam dozları şeklinde, iftar ve sahurda yemekle beraber alınabilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı