Son Dakika

İmplant Diş Nedir?

Ağız ve diş sağlığı alanında en çok merak edilen konulardan birisi de “İmplant diş nedir?” sorusudur.

AİLE 28.04.2021, 14:20
41
İmplant Diş Nedir?
İmplant diş; kişilerin eksik dişlerinin yerine geçen, vida şeklindeki bir diş kökü olarak bilinir. İmplant, çene içerisine yerleştirilir. İmplant diş, genellikle titanyum malzemeden üretilir. Bu malzemenin tercih edilmesindeki asıl amaç, çene kemiğinin titanyumu vücudun bir parçası olarak algılamasıdır. İmplantların avantajlarından birisi de yüksek doku uyumuna sahip olmasıdır. Bu nedenle de başarı oranının daha yüksek olduğu bilinir. İmplant diş tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan implantlar, tek bir diş eksiği bulunan kişilerde kullanılabildiği gibi dişlerin tamamen yenilenmesi işleminde de sıklıkla tercih edilir. Tekli diş müdahalelerinde, yan dişlere hiç dokunmadan işlem yapılması implantı tercih sebebi kılan özelliklerinden biridir. Kişilerde çiğneme hissi de gerçeğe en yakın şekildedir. Günümüzde de en çok tercih edilen tedavi seçeneklerinden biri olmayı başarır.

İmplant diş, kişilerin gerçek dişleri gibi işlev görmesi için diş etlerine yerleştirilen yapay protezlerdir. İmplant, kök parça ve üst tabaka olmak üzere iki kısımdan oluşur. Üst tabaka kökün özünü oluşturur, kök parçayı da yapay parça olarak tanımlamak mümkündür. Günümüzde ağız ve diş sağlığı alanında yaşanan şikayetler diş kayıplarına da neden olabilmektedir.
Diş kaybı oluşması durumunda, yapay hissini en aza indirgeyen alternatiflerden birisi de implant diş çözümüdür. İmplant diş yapımı, işlevsiz hale gelmiş dişlerin çekiminin ardından uygulanmaya başlanır. Dişin çekildiği yerde bir yuva oluşturulur. Bu yuvaya ise implantın temeli olan kök parça yerleştirilir. Bu kök parçanın çene kısmına güzelce oturabilmesi için beklenilmesi gereken süre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Uzmanlar bu sürecin yaklaşık olarak 3 ya da 5 ay sürebildiğini söylemektedir. Kök parça yerleşene kadar kişiler bu süreci dişsiz olarak geçirir. Beklenen kemik kaynaması gerçekleştiği takdirde implantın üst kısmı yapılır. İmplant diş tedavisi, estetik bir gülüş ya da diş eksikliği olan kişilerin bu eksikliğini tamamlamak için uygulanır. Sağlam dişlere sahip kişilerin sadece estetik bir gülüş yakalayabilmesi için bu işlem yerine tel taktırmaları önerilir.
Kişilerin ağız kemiği yapısı ve çene yapısına göre diş implantlarının çapları değişiklik gösterir. İmplant diş fiyatları da, işlem yapılacak diş sayısına ve işlem aşamalarına göre değişiklik göstermektedir. Kişilerin daha önceden çekilen diş filmleri sonucunda, uygulanacak olan implantın çapı ve uzunluğu gibi detaylar belirlenir. İstanbul Dental Care, alanında uzman ekibiyle hizmetinizde!

İmplant diş, eksik olan dişlerin yerini doldurmak ve gülüş estetiği kazanmak için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplant diş, uzun süreli bir kullanıma sahip olması yönüyle tercih edilen bir tedavi biçimidir. Uzmanlar, günlük bakımı yapıldığı takdirde, doğal dişlere yakın bir kullanım rahatlığına sahip olan implant dişlerin uzun ömürlü olduğunu belirtmektedir.
İmplant diş, eksik diş yerine uygulama yapılırken etraftaki sağlam dişlere dokunmadan işlem yapma olanağı sunar. Kişilerin gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak yaşam kalitelerini arttırması en önemli avantajlarından biridir. İmplant diş tedavisi gören kişiler, protezin çıkma endişesine kapılmadan yemeklerini yiyip rahatlıkla konuşabilirler. Besinler rahatlıkla çiğnenebileceği için sağlıklı beslenme imkanı da artar.
İmplant diş tedavisi, estetik açıdan şık bir görünüme sahip olduğu için kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesini sağlar. Kemik kayıplarını önlediği için kemik erimesine de engel olur. Kişilerin daha düzgün konuşmalarına yardımcı olur. Ağız kokusunu engeller. Uzun yıllar sıkıntısız kullanım imkanı sunar. İmplant vidaları belli bir ölçüye sahip olduğundan, çene kemiği uyumlu olan herkese uygulanabilir. Bunun için uzmanlar kişilerin genel sağlık durumunu da değerlendirir.
Kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de, tedavi sürecinin acı verip vermediği konusudur. İmplant diş tedavisi, lokal anestezi kullanılarak uygulanır. Bu nedenle işlem sürecinde kişiler ağrı hissetmez. Fakat tedavi sonrasında hafif normal bir ağrı hissedilmesinin olağan olduğu bilinir. Bu gibi ağrılar için diş hekiminizle görüşmenizde fayda var.
En çok merak edilen sorulardan bir diğeri de “İmplant diş yapımı ne kadar sürer?” sorusudur. İmplant tedavi süresi, kişilerin durumuna göre yaklaşık olarak 2 ila 5 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Kişiler, tedavinin tamamlanma süresi hakkında net bir bilgi alabilmek için diş hekimlerine sürecin nasıl ilerlediğini danışabilirler.

İmplant diş tedavisi sonrasında ağız ve diş bakımına özen göstermek oldukça önemlidir. İmplant sonrasında hafif bir şişlik oluşması, uzmanların normal olarak değerlendirdiği bir durumdur. Çene kemiği üzerinde yapılan bir işlem için şişlik oluşması olağandır. Diş hekimleri bu şişliğin hafiflemesi için buz uygulaması önermektedir. Çene tarafına uygulanacak buz kompresi, yedi ya da sekiz dakika ara vererek beşer dakika yanakta bekletilir.
İmplant tedavisi sonrasında kişiler beslenmelerine bir süre dikkat etmelidir. Bu süreç, implantın çene kemiğiyle kaynama süreci olduğu için oldukça önemlidir. Çok sıcak ya da soğuk sıvı tüketmemeye gayret edilmelidir. Besinlerin sert kabuklu olmaması da acı hissetmemek ve implantın çene kemiğine daha hızlı kaynaması için büyük önem taşır.
Besinlerin ısısının oda sıcaklığında olması da önemli bir detaydır. Bu süreçte kişiler; meyve suyu, çorba, yoğurt, puding, peynir gibi yumuşak ya da içilebilir gıdaları tercih etmelidir. İmplant tedavisi sonrasında diş hekimleri, kişiyi soğuk ve sıcak gıda tüketimi konusunda uyarmaktadır. Sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için hekim önerilerini dikkate almak oldukça önemlidir.
İmplant sonrasında sert besin tüketmemeye özen göstermek büyük önem taşır. İmplant cerrahi bir operasyon olduğu için implant çene kemiğiyle kaynayana kadar sert besinler tüketilmemelidir. İşlem yapılan yere baskı uygulamak sürecin uzamasına sebep olabilir. Hangi besinleri tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda diş hekiminiz sizinle gerekli detayları mutlaka paylaşacaktır. Hekiminizin önerileri doğrultusunda beslenmenize dikkat etmeniz süreç için değerlidir.
İmplant diş tedavisi sonrasındaki 48 saat büyük bir öneme sahiptir. İmplant işleminin ardından yaklaşık olarak bir gün ağız çalkalanmaz ya da herhangi bir şeyle gargara yapılmaz. İlk süreçte uzmanlar diş fırçası ve diş ipi kullanımında da hassas davranılması gerektiğine vurgu yapar. İmplant işleminin yapıldığı yerler pamuk yardımıyla nazik bir şekilde temizlenebilir.
İmplant tedavisi, sigara ve alkol kullanımından olumsuz olarak etkilenir. Sigara, bakteri plağını enfeksiyona çevirme riski taşıdığı için uzmanlar bu süreçte sigara içimine dikkat edilmesini önerir. Bu da risk, çene kemiğine yapılan implant operasyonunun olumsuz etkilenmesine neden olur. Kanamayı artırma faktörü olduğu için işlem yapılan yerdeki yaralar da geç iyileşir.
İmplant, kemik gelişimini tamamlamış sağlıklı her bireye uygulanabilmektedir. Kemik gelişimi tamamlanmamış olan ve fazla sigara tüketiminde bulunan kişilere bu tedavinin uygulanamadığı bilinir. Bunun yanı sıra; yüksek tansiyon, hemofili ve şeker hastalığı gibi hastalıklara sahip olan kişilerde, hekimler uygun pozisyonların oluşması durumunda implant uygulamasının yapılabildiğini söylemektedir.
İmplant diş tedavisi yaptırmak isteyen kişiler, genel sağlık durumları hakkında öncesinde diş hekimlerine bilgi vermelidir. Diş hekimlerinin uygun görmesi halinde tedavi sürecine başlanır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı