İmran Han’ı yarı yolda bıraktılar...

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han ile geçen sene yollarını ayıran Cihangir Tarin, "İstihkam-ı Pakistan Partisi (IPP)" adında yeni bir parti kurdu.

DÜNYA 10.06.2023, 00:30
2
İmran Han’ı yarı yolda bıraktılar...
Tarin, yeni partisinin resmen kurulduğunu duyurdu. Tarin’in kurduğu partide, 9 Mayıs 2023’te İmran Han’ın tutuklanmasından sonra başlayan şiddetli protestoları gerekçe göstererek Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) ile yollarını ayıran siyasetçiler de bulunuyor. Bunlar arasında geçen sene Tarin ile PTI'dan kopan Alim Han da yer alıyor. Tarin, Lahor'da yaptığı açıklamada, ülkenin yeni bir yöne ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, gelecek günlerde daha fazla kişinin partiye katılacağını ve reform planlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
Öte yandan, mahkeme kararıyla 2017'de siyasetten ömür boyu men edilen Tarin'in partiyi dışarıdan yöneteceği belirtiliyor. Tarin'in mahkemeden hakkındaki kararın bozulmasıyla ilgili bir hüküm elde edene kadar partiyi eski PTI'lı Alim Han'ın yöneteceği aktarılıyor.

Han’ın partisi PTI’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada ise yeni kurulan IPP’nin reddedildiği belirtildi. Açıklamada, PTI’dan zorla istifa ettirilen siyasetçilerin ardından kurulan IPP’nin ülkenin sorunlarına çözüm olmayacağı vurgulandı.
İş insanı Cihangir Tarin, ülkenin şeker endüstrisinin önemli bir kısmını yönetiyor. Cihangir Tarin, Aralık 2017’de PTI'dan milletvekiliyken, sahip olduğu mal varlığıyla ilgili yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından siyasetten ömür boyu men edilmişti. Siyasetten men edilmesine rağmen Tarin, Han'ın partisi PTI’nın bir parçası olmayı sürdürmüştü. İmran Han’ın görevde olduğu Mart 2021’de Cihangir Tarin ve mevcut Başbakan Şahbaz Şerif’in oğlu Hamza Şerif hakkında şekerde spekülatif fiyat uyguladıkları ve kara para akladıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Bu tarihten sonra Tarin ile Han’ın arası açılmıştı. Nisan 2022'de İmran Han'a karşı güven oylamasında Tarin, kendisine yakın milletvekilleri aracılığıyla Han'ın karşısında durmuş ve Şahbaz Şerif'i desteklemişti. Han, görevden düşmesinin ardından Mayıs 2022’de yaptığı açıklamada, Cihangir Tarin ve Alim Han’ın kendisinden yasa dışı fayda talep ettiğini ve bu sebeple yollarının ayrıldığını söylemişti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı