İnşaatta yeni dönem; mühendislere tecrübe şartı geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapı güvenliğini artıracak yeni düzenlemeleri devreye aldı.

GÜNDEM 13.05.2023, 08:30
1
İnşaatta yeni dönem; mühendislere tecrübe şartı geldi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapı güvenliğini artırmak için yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Konut binalarında ticari birimlerin zemin kat yüksekliği artık 4.5 metreyi geçemeyecek. Perdeli sistem zorunlu hale getirilirken, kısa kolon oluşturulmayacak, asma kat ve kapalı çıkma yapılmayacak. Bitişik nizam yapıların çekiç etkisi olarak adlandırılan birbiriyle çarpışmasının önüne geçmek için, 6 metre yüksekliğe kadar olan binalar için 3 cm, üzerindeki her kat için 1 cm olmak üzere derz boşluğu bırakılması zorunlu hale getirildi.

Mevcut sistemde, yeni mezun inşaat mühendisleri, istedikleri büyüklükteki projelerde yer alabiliyorlardı. Ancak artık mühendisler de sınıflara ayrılacak. Yeni kriterlere göre, zemin hariç dört katlı binaların statik projelerini hazırlayabilecek olan inşaat mühendisleri, yeni mezunlar dışında tutulacak. Zemin beş ila yedi kat arası binaların projelerini hazırlayacak mühendisler için en az üç yıl mesleki tecrübe ve dört proje yapmış olma şartı aranacak.
Zemin hariç sekiz ila 15 kat arası binaların projelerini hazırlayacak mühendisler için ise en az beş yıl tecrübe ve altı proje yapmış olma şartı aranacak. Böylece, mühendislerin sınıflandırılması, teknik ve mali gücüne göre değil, deneyim ve yeteneklerine göre belirlenecek.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı