Irak'ta idam edilen Erbil şehitleri anıldı

Irak'ın Erbil kentinde, 1996 yılında Baas rejimi tarafından idam edilen 48 Türkmen yetkili gerçekleştirilen törenler anıldı.

DÜNYA 02.09.2021, 23:15
10
Irak'ta idam edilen Erbil şehitleri anıldı
 1996 yılında Baas rejimi tarafından idam edilen 48 Türkmen yetkiliyi anmak amacıyla tören gerçekleştirildi.
Anma töreni Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil İl Başkanlığı binasında düzenlendi.
Törene Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf'un yanı sıra Türkmen parti yetkilileri ve şehit aileleri katıldı.
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, sinevizyon gösterisi yapıldı ve şehit yakınları tarafından konuşma gerçekleştirildi.

 31 Ağustos 1996'da Erbil'deki siyasi partiler arası iç çatışmayı fırsat bilen Baas rejiminin Irak ordusuyla Erbil'e girdiğini belirtenBakan Maruf, kentteki iç çatışmalarda Türkmenlerin taraf tutmadığını vurguladıç
Maruf, konuşmasında 2 Eylül'de Irak ordusunun ITC başta olmak üzere Irak Milli Türkmen Partisi ve Türkmeneli Partisi bürolarına baskın düzenlediğini ve 48 Türkmen yetkiliyi Musul üzerinden Bağdat'a götürdüğünü hatırlattı.

Türkmen Bakan, 48 Türkmen yetkilinin hiç bir mahkeme ya da yargılama olmadan idam edildiğini ve şehit olduklarını söyledi.
Maruf, 2003'e kadar şehitlerin naaşının da verilmediğine dikkati çekti.
Türkmen Bakan , Baas Partisi'nin düşmesinin ardından Türkmen şehitlerinin naaşlarının ailelerine teslim edildiğini aktardı.

Başkonsolos Karaçay da bu tür acıların tekrar yaşanmaması temennisinde bulunarak, şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti olarak Türkmen kardeşlerimizin hep yanında durduk, ileride de hep yanlarında duracağımızı ifade etmek istiyorum. Türkmenler, Türkiye ve Irak arasında bir dostluk köprüsü teşkil etmekteler."
Karaçay, Türkmen şehitlerine Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı dileklerini iletti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı