İran ile anlaşmaya bağlıyız

Taliban, 1973'te Hilmend Nehri üzerindeki suyun paylaşımına ilişkin İran ile imzalanan anlaşmaya bağlı olduklarını duyurdu.

DÜNYA 24.05.2023, 04:35
2
İran ile anlaşmaya bağlıyız
Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, eski Taliban lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur'un 7'nci ölüm yıl dönümünde başkent Kabil'de düzenlenen bir törende konuştu. Muttaki, İranlı yetkililerden iki ülke arasındaki su sorununu siyasallaştırmamasını isteyerek, bunun diplomatik müzakereler ile çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Afganistan'da yaşanan kuraklığın İran sınırındaki bölgelerde su seviyesini düşürdüğünü kaydeden Muttaki, "Afganistan İslam Emirliği iki ülke arasında 1973'te imzalanan anlaşmaya bağlıdır. Ancak, Afganistan'da ve bölgede etkili olan kuraklık da göz ardı edilmemelidir" ifadelerini kullandı.
İran'ın Afganistan sınırında bulunan Sistan-Beluçistan eyaletini geçen hafta ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Taliban tarafının söz konusu su anlaşmasına riayet etmediğini belirterek sert ifadeler kullanmıştı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise İranlı makamlara cevaben İran'ın tutumunun ikili ilişkilere zarar verebileceğini belirtmiş, basın üzerinden sert demeçler verilmemesi gerektiğini aktarmıştı.
Söz konusu açıklamaların ardından İran, Afganistan'a bir heyet göndermiş, görüşmelerde su ve sınır sorunları ele alınmıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı