İran Meclis Başkanı: Çin'le anlaşma, ABD'ye uyarıdır

İran Meclis Başkanı Galibaf, Çin'le yapılan anlaşmanın ABD'ye uyarı olduğunu belirtti.

DÜNYA 05.04.2021, 19:55
1
İran Meclis Başkanı: Çin'le anlaşma, ABD'ye uyarıdır
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Çin'le 27 Mart'ta imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının, ABD'ye uluslararası ilişkilerin artık kendi istediği gibi şekillenmeyeceği yönünde bir uyarı olduğunu söyledi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre Meclisteki bir açık oturumda konuşan Galibaf, "İran ve Çin arasındaki kapsamlı işbirliği anlaşması, ABD'ye önemli bir uyarı. Bu sayede uluslararası ilişkilerin kendi aleyhine işlediğini ve ülkenin artık tek taraflı olarak bağımsız ülkelere bir model, plan ya da anlaşma dayatabilecek pozisyonda olmadığını görebilir" dedi.
Galibaf, stratejik nitelikteki anlaşmanın dünyaya küresel meselelerin Batı'yla sınırlı olmadığı ve gelecek yüzyılın Asya'nın olacağı mesajı verdiğini kaydetti.
İki ülkenin dışişleri bakanları Vang Yi ve Muhammed Cevad Zarif tarafından imzalanan 25 yıl süreli anlaşma, Çin'in başlattığı Kuşak ve Yol projesi kapsamında güçlü işbirliğini öngörüyor.
Çin hükümeti, anlaşmanın herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını bildirmişti. Öte yandan anlaşma, İran'da Çin'e ekonomik tavizler verildiği yönünde eleştirilere yol açmıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı