İşgalcilerin Nablus planı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus yakınlarındaki Burka beldesi sakini Filistinliler, bölgede 18 yıl önce tahliye edilen Yahudi işgal birimi Humeş'in yeniden kullanıma açılmasından endişe ediyor.

DÜNYA 10.06.2023, 00:25
3
İşgalcilerin Nablus planı
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Burka beldesi sakini Filistinliler, bölgede 18 yıl önce tahliye edilen Yahudi işgal birimi Humeş'in yeniden kullanıma açılmasından endişe ediyor. İşgal birimi için yeniden kaldırımlar, su, elektrik, telefon hattı dâhil baştan sona tüm altyapı inşa ediliyor. Siyonist rejim yetkilileri Burka beldesinde sadece ‘dini okul’ inşa edildiğini ileri sürerken Filistinliler bölgedeki çalışmaların Humeş işgal biriminin yeniden açılma adımları olduğunu belirtiyor.
Siyonist İsrail makamları, 2005'te "tek taraflı ayrılma" planıyla Gazze'deki tüm işgal birimleri ile Batı Şeria'da aralarında Burka beldesindeki Humeş'in de olduğu 4 küçük işgal biriminin boşaltılmasına karar vermişti. Bu kapsamda Humeş işgal biriminde yaşayan Yahudiler de tahliye edilmiş, İsrail ordusu bölgeyi askeri bölgeye dönüştürmüş, ancak Filistinlilerin gasbedilen toprakları geri verilmemişti.
Yahudi işgalciler, son zamanlarda 2005'te boşaltılan Humeş işgal birimine yeniden dönmek için eylemler düzenliyor, bölgedeki Filistinlilerin evlerine saldırıyor.

Filistinliler de Yahudi işgalcilerin saldırılarıyla yeniden buraya dönme planlarına tepki gösteriyor.
İsrailli yetkililer ve Yahudi işgalciler, son dönemde bölgede görülen yapım faaliyetlerinin bir dini okulun inşaat çalışmaları olduğunu savunuyor. Bölge sakini Filistinliler ise yapım çalışmalarını, 18 yıl önce boşaltılan işgal biriminin yeniden kullanıma açılmasının adımları olarak görüyor.
Humeş işgal birimindeki çalışmaların aralıksız devam etiğini söyleyen Burka beldesi sakini Filistinliler, İsrail'in bu bölgede işgal politikalarını hayata geçirmek üzere Filistinlilere ait toprakları gasbetmesi ve Yahudi işgalcilerin kendilerine yönelik saldırıların yeniden başlatmasından endişe ediyor.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Yahudi işgalciler, 2005'ten beri boş duran Humeş işgal biriminde 28 Mayıs'ta kalıcı bir dini okul inşa etti.
İsrail'in ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de yaptığı açıklamada, Yahudi işgalcilerin Humeş bölgesindeki dini okul adımını takdir ederek şunları kaydetti: "Humeş'te bir dini okul kurulması heyecan verici tarihi bir andır. Bu, yıkım hükümetinden İsrail devletinin tümünü inşa ve geliştirme aşamasına geçtiğini sembolize ediyor."

Yasadışı İsrail Meclisi, Mart ayında Batı Şeria'daki Humeş ve diğer işgal birimlerinin tahliyesine ilişkin yasayı iptal etti. Yahudi işgalcilerin 18 yıl önce tahliye edilen işgal birimlerine dönebilmelerinin önünü açan söz konusu adım hem ABD hem de Avrupa Birliği tarafından götermelik olarak eleştirildi.
İşgal birimleri karşıtı Filistinli aktivist Sami Dağlis, Yahudi işgalcilerin 4 gün içinde Humeş'te yaklaşık 20 ev ve bir dini okul inşa ettiklerini belirtti. Dağlis, "Sahada olan şey, tüm bir işgal yerinin yeniden inşasıdır. Çünkü buldozerlerle çalışmalar hızlandırılmış. İşgal birimi için kaldırımlar, su, elektrik, telefon hattı dahil baştan sona tüm altyapı inşa ediliyor" dedi.

Dağlis, halihazırda bölgede İsrail ordusu himayesinde yüzlerce işgalcinin bulunduğunu ve bu kişilerin Filistinlilere yönelik saldırılar düzenlediğini aktardı. Humeş'e dönüş olması halinde büyük bir işgal projesinin uygulanması için Burka beldesinden 3 bin dönüm araziye el konulacağını vurgulayan Dağlis, İsrail'in bu bölgeyi tekrar işgal birimi olarak kullanmasının olumsuz yansımaları olacağı konusunda uyarıda bulundu.
Batı Şeria'daki yasa dışı işgallerden sorumlu Filistinli hükümet yetkilisi Gassan Daglas da Humeş'te "aşırılık yanlısı çetelerin işgali için yapılan hazırlıkların ürkütücü" olduğunu ifade etti. Daglas, Yahudi işgalcilerin Filistinlilere saldırmak, ev ve tarım alanlarını ateşe vermek için geri döndüğünü, bölgede yapılan çalışmaları Humeş işgal biriminin yeniden kullanıma açılmasının adımları olarak gördüklerini belirtti.

Fetih Hareketi Şura Meclisi Üyesi Teysir Nasrallah ise İsrail hükümetinin Filistin topraklarının kontrolünü ele geçirmek için zamanla yarıştığına işaret ederek, "İşgal her şekliyle yasa dışıdır ve İsrail bunun farkında olmalıdır" dedi.
Uluslararası hukuka uygun biçimde İsrail'i devam eden suçlarından sorumlu tutma ve cezasız kalmamasını sağlamak için çalışma çağrısı yapan Nasrallah, Humeş'i ve toprağını korumak için yenilikçi halk direniş yöntemlerinin harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Filistin halkının karşı koyma ve mücadele etme yeteneğine sahip olduğunu belirten Nasrallah, "Ne İsrail ordusu ne de işgalciler Filistinlilerin güçlü iradesini kırabilir" dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı