İslam Memiş'ten dolar kuru, gram altın ve gümüş uyarısı! Hayal olur

İslam Memiş, düşüşünü sürdüren dolar kuru için yeni dip seviyesini verdi. Altın fiyatları, gümüş fiyatı ve gram altın fiyatları için de konuşan Memiş, Avrupa Merkez Bankası'na dikkat çekti.

EKONOMİ 06.09.2021, 11:55
13
İslam Memiş'ten dolar kuru, gram altın ve gümüş uyarısı! Hayal olur
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar kuru, altın fiyatları, ve gümüş fiyatı için yeni bir değerlendirmede bulundu. Youtube kanalından yorumlarını paylaşan İslam Memiş, enflasyon için ise, “Rakamsal enflasyonla dünyadaki insanların hissettiği enflasyon arasında ciddi uçurumlar var.” dedi.
Dolar kuru serbest piyasada şuan 8,29 TL’den işlem görüyor. Gram altın fiyatları yükselişini sürdürürken gümüş fiyatı 6,60 TL’den seyrine devam ediyor. İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatları yeni zirveleri test eder mi? sorusuna cevap verdi. Memiş, dolar kuru için bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımı ile alakalı açıklamalarının önemli olacağını belirtti. Memiş, açıklamanın altın fiyatları ve gümüş fiyatı için de önemli olacağını kaydetti.
Dolar kurunda yıl sonuna kadar 8,10 lira seviyesini takip edeceğini ifade eden İslam Memiş, “8,30 lira seviyesinin altındaki hamlelerde ben dolar pozisyonu almanın daha mantıklı bir karar olduğunu şahsen düşünüyorum.” dedi.
İşte İslam Memiş’in altın, dolar kuru, gram altın, gümüş fiyatı değerlendirmeleri:“Döviz kurlarında ve emtia fiyatlarında yükseliş trendi devam edecek mi? Küresel piyasalardaki gelişmeler, döviz kurları ve emtia fiyatlarını nasıl etkileyebilir, hangi gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor ve hangi teknik seviyeleri takip edeceğiz gibi soruların cevabını vermeye çalışacağım. Geçen hafta piyasaların merakla beklediği Amerikan verileri vardı ve özellikle tarım dışı istihdam verisi beklentilerin çok altında kalarak piyasalarda şok etkisi yarattı. Mesela Amerika'da açıklanan tarım dışı istihdam verisi 733 bin oldu. 235 bin beklenti vardı. Beklentinin çok çok altında kaldı. Ötesinde 235 bin gibi bir rakam açıklanması gerçekten Amerikan ekonomisi için ve küresel piyasalar için sürpriz oldu. Bu 733 bin rakamı çok ciddi bir farkı bize göstermiş oldu. Dünya genelinde enflasyonla alakalı biliyorsunuz ciddi bir süreç yaşanıyor. Sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Amerikası, Avrupası, Çin’i, Türkiye'si birçok ülke enflasyonla mücadele etmeye devam ederken her gelen enflasyon rakamları da artmaya devam ediyor. Hiç düşüş görmüyoruz. Enflasyon rakamları hep böyle kademeli olarak artışla yoluna devam ettiğini gözlemliyoruz ve buna rağmen her ay veya ay içinde düzenli olarak da merkez bankalarından, finans yöneticilerinden de geçici enflasyon, geçen enflasyon diye piyasalara veya kendilerini avutma sürecinde olduğunu da hep beraber gözlemliyoruz ve dolayısıyla da enflasyon artmaya devam ediyor.
Özellikle rakamsal enflasyonla dünyadaki insanların hissettiği enflasyon arasında ciddi uçurumlar var. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor ki enflasyon farklarından özellikle hem rakamsal değerin hem de toplumun hissettiği bu enflasyon rakamları dünya genelinde çeşitli sosyal problemlere de neden olacağından dolayı bu aradaki farkı da hissedilen enflasyon da pas geçmemek gerekiyor. Yine cuma Amerika'da hizmet endeksi açıklandı. 61.7’ye geriledi aslında 61.6’ya gerilemesi gerekiyor. Beklenti o yönde idi. Burada da güzel bir  haber akışı gelmedi ve dolayısıyla bir ayın en yüksek seviyesine yükselen bir ons altın vardı. Bu yükseliş trendini hala devam ettiriyor. 1830 dolar seviyesi ciddi hatta 1834 dolar seviyesine kadar yükseldi. Cuma günü 1829 dolar seviyesinden kapattı. Ons altının 1825 dolar seviyesinin üzerindeki her hamlesi önemli.
Gram altın tl fiyatı tekrar 490’a yükseldi. Gümüşün ons fiyatı 2480. Yani o kritik direnç seviyesi 475’lerin üzerinde hareket etmeye devam ediyor Gümüşün gram fiyatı 6,60’ların üzerindeki seyrine devam ediyor. Bu tarafta pozitif seyir halen devam ediyor. Peki bu hafta hangi veri akışlarını takip edeceğiz veya hangi gelişmeleri takip etmeliyiz? Bu haftanın favorisi de Avrupa Merkez Bankası geçen haftaya kadar da Amerikan Merkez Bankası'nı yakından takip ediyorduk ve Amerikan Merkez Bankası'nın konuşmalarını ve toplantılarını yakından takip ediyorduk. Bu hafta ise Avrupa Merkez Bankası’na yakın makyaj alacağı ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı konuşmaları. Çünkü o tarafta da bir varlık alımları azaltımı ile alakalı söylemler gelmeye devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası tarafından da enflasyonla alakalı söylemler gelmeye devam ediyor ve avro. Merkez Bankası piyasalar tarafından satın alınmıştı ve bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını ve özellikle enflasyonla alakalı varlık alımlarıyla alakalı açıklamaları çok önemli olacaktır.
Piyasalar açısından bir de dolar/TL kuru üzerinden önemli olacaktır. Çünkü euro dolar paritesinin hareketleri dolar/TL kurunu direk veya dolar varlıklarını direk etkilediği için Avrupa Merkez Bankası’nın herhangi birisi hem euro dolar paritesinde hem de altın veya gümüşün veya değerli metallerin ons fiyatı üzerinde büyük etkisi olacaktır.
Amerikan Merkez Bankası FED'in para politikasına ilişkin nasıl bir sinyal verecek bize hep beraber göstermiş olacak ve dolayısıyla da bu taraftaki gelişmelerde önemli ama bu haftanın favorisi benim nazarımda Avrupa Merkez Bankası ve vereceği mesajlar olacaktır. O yüzden sizde takip ederseniz iyi olur.
8,32 lira seviyesinde dolar tl kurundaki seyir haftaya biraz daha yükselişle başladığını gözlemliyoruz. Dolar kurundaki önemli bir değişiklik yok. Bu yıl sonuna kadar dip seviyesi olarak 8,10 lira seviyesini takip etmeye devam edeceğim. Yani bu bunun gerçekleşmesi için de 8,30 lira seviyesinin altına sarkmalar olması gerekiyor ve kapanışlar olması gerekiyor ve dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası faiz kararı veya Avrupa Merkez Bankası söylemlerinden sonra.
Euro dolar paritesi bir miktar daha toparlanırız. Evet, dolarda tekrar aşağı yönlü bir  trend görebiliriz ama euro dolar paritesi tekrar aşağı yönlü bir trend gerçekleşirse tekrar böyle 1,18 altına sarkarsa bu sefer dolar/TL kurundaki o 8 beklentisinde hayal olmuş olur ama şimdiki koşullarda bakıyoruz rezervler, sıcak para girişi, borsadaki performans, dolar varlıkların seyri dolar endeksi mesela çok ciddi anlamda değer kaybetti. Dolar aslında uluslararası piyasalarda değer kaybetti. Bizim gibi gelişen ülkelerde aslında pozitif yansıdı. Bu Türkiye'nin başarı hikayesidir.
Geri çekilme dolar dünyada değer kaybediyor ve dolayısıyla da dünya dolarda değer kaybedince doları değer kayıpları bizim gibi gelişen ülkelerde veya dövize bağlı ülkelerde geri çekilmesi gayet doğaldır. Ama 8,30 lira seviyesinin altındaki hamlelerde ben dolar pozisyonu almanın daha mantıklı bir karar olduğunu şahsen düşünüyorum. Nedir 8,20- 8,25 8,20 falan yani bu aşağı sarkmalar kademeli alım fırsatıdır. Bunların ben düşlerine kalıcı olacağını tahmin etmiyorum.
Gram altın fiyatı 488 lira seviyesinde. 478, 488 bu bant aralığı halen geçerliliğini koruyor ve bu bant aralığında işlemler gerçekleştirmeye devam ediyor. Ne 478 lira seviyesinin altına sarkmalar oluyor. Ne de 488 lira seviyesinin üzerinde kapanışlar görüyoruz. 478 488 ve bu bant aralığını takip etmeye devam ediyoruz. Serbest piyasalarda 490 495 gram altın aldığınız zaman kuyumculardan daha yüksekte.
Ons altın 1826 dolar seviyesinde yine 1825 dolar seviyesi üzerinde tutunma çabasını sürdürüyor. Bakalım bu hafta tekrar 1825 dolar seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirebilecek mi? Takip ettiğim bant aralığı 1008 1830 dolar aralığı. O kadar yüksek enflasyona rağmen bir kırılma görmedik. Tarım dışı istihdam verisine kadar berbat gelmesine rağmen bir kırılma görmedik ve her şeye rağmen ons altında yukarı yönlü bir patlama ve kırılma göremedik.
Bu hafta dışarıdan gelebilecek hareketli jeopolitik dişli haberler, evet emtia fiyatlarını veya piyasaları olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Ama sanırım delta varyantı ile alakalı Biden'ın bir açıklaması olacak, bakalım ne diyecek? Yani delta varyantı ile alakalı bir vaka sayılarında artış var. Yeni tedbirlerini Biden açıklayacak. Bu yeni tedbirler ne olacak acaba? Sürpriz bir şey var mı, karar olacak mı bilemiyorum ama şu anda dünya genelinde bütün hükümetler ekonomilerini kapatmayacak ve kapatmayı düşünmüyorlar. Dolayısıyla da bu çark böyle devam edecek. İstedikleri kadar vaka sayılarında artış olsun, insanlara aşılamaya zorlayacak herkes aşılanacak ama ekonomilerde kapanma olmayacak, iflaslar olmayacak, ekonomi çökmeyecek tek dert bu. O yüzden hükümetler yeni tedbirleri açıklayacak.”Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi amacı taşımaz. Yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı