İslam Memiş'ten dolar kuru, gram ve gümüş yorumu! Ataklar şaşırtacak

Dolar, gram altın fiyatları ve gümüşün gramı serbest piyasada işlemlerini devam ettiriyor. İslam Memiş, Türkiye'de yüksek enflasyon karşısında altın fiyatları ve dolar kuru hakkında yorumlarda bulundu

EKONOMİ 09.09.2021, 11:50
21
İslam Memiş'ten dolar kuru, gram ve gümüş yorumu! Ataklar şaşırtacak
Türkiye’de yüksek enflasyon sorun olmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon vatandaşa her anlamda yansırken altın yatırımcısı da enflasyonun altın fiyatları ve gümüş fiyatları üzerine etkisini merak ediyor. Peki, gram altın fiyatı, dolar kuru, ONS altın, gümüşün gramı için beklentiler ne? Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcısının merak ettiği konuları değerlendirdi. Memiş enflasyon için de, “Yılın sonuna kadar bu enflasyon rakamlarındaki yükseliş devam edecek.” dedi.

İslam Memiş, dolar kuru için ise yatırım tavsiyesi vermeden, “8,53 lira seviyesine kadar dolar kurunda yükseliş devam edebilir ama bugün bence dolarla altın takas etmek dolarla gümüş takas etmenin daha önemli olduğunu düşünüyorum.” yorumunda bulundu.

Gram altın fiyatları için tahmini paylaşan Memiş, “Gram altın yine düşmüyor. 480 490 lira aralığına sıkışan bir gram altın fiyatı var ve düşüşleri biraz zor ihtimal olarak görüyorum. ONS altın fiyatında tekrar 1800 dolar seviyesinin üzerindeki ataklar beni şaşırtacaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan bugün saat 14.00’da Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklanacak. Memiş, buradan çıkan karar sonrası ONS altın fiyatında dalgalanma olabileceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de alacağı faiz kararına dikkat çeken Memiş, “Eğer Merkez Bankası beklenenden önce bir faiz indirimİ furyasına girer ise, benim tahminim yine 50 baz puan faiz indirimlerini yapmaya başlayabilir ve dolayısıyla da bu kur tarafında toparlanması zor olan bir süreci başlatır.” ifadelerini kullandı.

İslam Memiş’in gram altın, ONS altın fiyatı, gümüş fiyatı, dolar kuru yorumları şöyle:
“Hafta sonu emtia fiyatlarında hızlı bir yükseliş olduğundan dolayı kendi satışı gelebileceğini ifade etmiştim. O beklediğimiz kar satışları geldi. Teknik olarak 1790 dolar seviyesinin altı test edildi. Gümüşün ons fiyatında 24 dolar seviyesinin altı test edildi ama gram tarafında düşüşler görmedik. Neden? Çünkü dolar kuru 8,30 lira seviyesinin altındaki rakamlardan tekrar 8,50 TL seviyesine kadar yükseliş trendini devam ettiriyor. Dolar kurunun yukarı yönlü hareketleri yine altının gram fiyatını gümüş gram fiyatını veya diğer değerli metallerin gram fiyatının düşüşlerin sınırlı kalmasına, yükselişlerin de biraz daha hızlanmasına neden olduğunu gözlemledik.
Bu hafta özellikle piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'nın biraz daha ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı var. Devamında Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları olacak ve bu açıklamalarda para piyasalarına ilişkin ipuçları aramaya devam edeceğiz. Avrupa Merkez Bankası bakalım varlık alımlarında faizlerde, delta varyantı konusunda ve enflasyon konusunda piyasalara nasıl mesajlar verebilir? Özellikle faizler noktasındaki düşünceleri nelerdir diye ipuçları arayacağız ve önümüzdeki yol haritasında ciddi anlamda belirleyici olacak. Dün akşam Amerika Merkez Bankası FED'in beşinci ekonomi raporu yayımlandı. Piyasalara olumlu veya olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir satır arası olmadı. Konu başlıkları malum, klasik delta varyantı, küresel daralma, enflasyon, işsizlik, istihdam gibi birçok konuların ele alındığı bir rapordu. Bu rapor, bugüne kadar Amerikan Merkez Bankası Başkanı Powell’ın veya Hazine ve Maliye Bakanı’nın bugüne kadar söylemlerinde yaptığı konularda onun ilk sırasında bir metin olmadığı veya piyasaları ciddi anlamda etkileyecek bir metin veya rapor olmadığını gördük. Bugün saat 14.00’da Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını gördükten sonra 14.30-15.00 aralarında başkanın açıklamalarını yakından takip edeceğiz. Belki burada bir dalgalanma olabilir. Euro dolar paritesinde altının ons fiyatında gümüşün ons fiyatında bir dalgalanma olabilir. O yüzden bugün kısa vadede işlem yapan arkadaşlar için saat 14.00 sonrasını göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyebilirim.
Benim için önemli olan diğer önemli bir faktör salı günü Amerika'da açıklanacak enflasyon verisi. Enflasyon, Amerika'nın, Avrupa'nın, Çin, Türkiye gibi birçok ülkenin belası ve bu beladan kurtulmak çok da kolay değil. Yaklaşık bir yıldan beri bütün küresel piyasalarda bu endişe hakim ve şu anda enflasyon zaten fiyatlaması anormal bir durum bu kadar bol likidite varken bu kadar piyasaları olumsuz yönde etkileyecek birçok etken varken enflasyonun geçici olacağını düşünmekte. Hemen hemen her videomuzda bu enflasyon vurgusuna dikkat çektiğimi geçici bir enflasyonla karşı karşıya kalmadığımızı da tekrar anımsatmak isterim. Özellikle enflasyon ve çekirdek enflasyona baktığımız zaman aradaki makas ve odaklanması gereken süreçler de aslında manşet enflasyona biraz daha odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Halkın hissettiği enflasyonla rakamsal enflasyon arasındaki dağlar kadar farkı aslında merkez bankalarını da yakından ilgilendirdiğini unutmamak gerekiyor. Ama ne hikmetse merkez bankalarının ısrarla enflasyon geçici ve yılın son çeyreğinde ciddi anlamda gelecek söyleyenlerde çok da inandırıcı gelmiyor. Eğer rakamsal anlamda bir gerileme olsa hala halkının hissetmediği bir enflasyonda çok geçici olmayabilir, bunu söyleyebiliriz.

Bugün enflasyon rakamlarının biraz daha yukarıda olması düşünülebilir. Yılın sonuna kadar bu enflasyon rakamlarındaki yükseliş devam edecek. Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Biraz daha söylem değişikliğine gitti. Enflasyonla alakalı biraz daha teknik boyutlarda bir değişiklik olabilir. Enflasyona dikkat çekti ve geçici olacağını tekrar belirtti. Faizler noktasında çok da ipucu vermedi ama Türkiye'nin ciddi anlamda en iyi faiz veren ülkeler statüsünde olduğunu tekrar etti. Acı da olsa bunu söyledi ama bu taktik değişikliği veya söylem değişikliği ile birlikte artık manşet, enflasyonu değil, çekirdek enflasyonu biraz daha dillendirmesi özellikle yabancı yatırımcıların tekrar yurt dışından Türkiye'ye ilgisini çekmek için konuşmalar olduğunu söyleyebiliriz. Ama gerçek bir anlamda bu bir yol haritasıysa gerçekten önümüzdeki aylarda ciddi sıkıntılar olabilir. Zaten faiz indirimi ile alakalı ciddi belirsizlikler var ve ciddi süreçler var. Eğer Merkez Bankası beklenenden önce bir faiz indirim furyasına girer ise yani bu yılın son çeyreğinde Merkez Bankası ki muhtemelen olacaktır benim tahminim öngörüm o yönde yine 50 baz puan faiz indirimlerini yapmaya başlayabilir ve dolayısıyla da bu kur tarafında toparlanması zor olan bir süreci başlatır.

Bugün Avrupa Merkez bankası'ndan bir faiz değişikliği beklemiyoruz. Varlık alımını azaltma ile ilgili bir net bir tavır da beklemiyoruz. Ama şunu özellikle ifade etmek isterim altının ons fiyatı ve gümüşün ons fiyatında düşüş trendinin başladığını söylemek hala zor. Yine önümüzdeki hafta salı günü Amerikan tarım dışı istihdam verisi zaten kötü geldi ve enflasyon verisi de kötü gelirse tekrar altının ons fiyatı 1835 hatta 1850 dolar seviyesine kadar büyükse işlerine devam ettirebilir diye tahmin ediyorum. O yüzden düşüşler kalıcı olmayabilir.

Gümüşün ons fiyatında da aynı şekilde 24 dolar seviyesinin altındaki rakamlar kalıcı olmayabilir. Dün Amerika Başkanı Biden'ın açıklamaları oldu. Delta varyantı ile alakalı 6 maddelik bir bildirge hazırladıklarını, bu 6 maddelik tedbir paketi ile alakalı bugün bir açıklama olacak. Bu açıklamalarda dün dolar endeksinde yükseliş, emtia fiyatlarında baskılama birçok etkene neden oldu. Dünkü bu karışık seyirlerin aslında nedeni buydu. FED üyelerinin şahin tonda söylemler gelmeye devam etti. Biraz karışık bir gündü kimse önüne bir şekilde göremedi. Herkes pozisyonunu korudu. Bugün biraz daha puslu hava dağılır, yarın tekrar puslu hava biraz daha dağılır. Salı günü daha netleşir. Salı gününe kadar da bu karışık seyir devam edebilir. Özellikle onu belirtmek isterim. Salı gününe kadar keskin bir pozisyon almakta fayda var. Amerika'dan gelen enflasyon verisine gördükten sonra evet bir kırılma mutlaka olacaktır. Aşağı ve yukarı yönlü bunun sinyalleri gelmeye devam ettikçe yeni bir pozisyon alabilirsiniz. Yükseliş trendine girdiği bir pozisyon almak bana göre erken. O yüzden dün ve bugün piyasalarda biraz belirsizlik biraz daha kargaşa olduğunu göz önünde bulundurarak bugünkü pozisyonların bence tekrar gözden geçirmesi gerekiyor.

Gram altın TL fiyatı 486 yani 480 490 lira aralığına sıkıştı. Aynı altının ons gibi buradaki düşüşler kalıcı olmuyor. Dolar kuru yükseliyor, gram altın yükseliyor. Dolar/TL kurundaki düşüş altının ons fiyatını yükseltiyor. Gram altın yine düşmüyor. 480 490 lira aralığına sıkışan bir gram altın fiyatı var ve düşüşleri biraz zor ihtimal olarak görüyorum. Altının ons fiyatı 1788 dolar seviyesinde. Düşüşlerin kalıcı olacağını düşünmüyorum. Tekrar 1800 dolar seviyesinin üzerindeki ataklar beni şaşırtacaktır.

6,53 lira gümüşün gram fiyatı. 6,50 lira seviyesinin altında her sarkma bence iyi alım fırsatları. 6,75-6 80 direnç seviyelerini takip etmeye devam edeceğim. Gümüşün ons fiyatı 23,90 $ seviyesinde. 24 dolar seviyesinin altında rakamlar beklemiyorum. 25-25,20 dolar seviyelerinin direnç seviyesi olarak takip edeceğimi tekrar belirtmek isterim.

Dolar biraz daha ön planda. Dolar biraz da yükselişini sürdürüyor. 8,53 lira seviyesine kadar dolar kurunda yükseliş devam edebilir ama bugün bence dolarla altın takas etmek dolarla gümüş takas etmenin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Şahsen benim bugün dolar pozisyonum olsa altın ve gümüşle takas ederdim. Kısa vade burdan faydalanabilirim. Yüksek bir dolardan çıkmış olurdum. Düşük bir altın düşük bir gümüş onstan emtia piyasalarına giriş yapardım. Tekrar yükseldiği zamanda buradan çıkabilirdim ama şu anda dolarla ons altını kıyasladığımız zaman ucuz bir maliyet olduğunu da söyleyebilirim.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı