İslam Memiş'ten dolar kurunda bomba uyarı! Tufan beklentisi var

İslam Memiş dolar kuru yorumu ile piyasayı ve yatırımcıları uyardı. Dolar kuru için bugün daha kritik bir gün. FED faiz kararı öncesi İslam Memiş dolar kurunda takip edilecek seviyeleri verdi...

EKONOMİ 15.06.2022, 11:25
2
İslam Memiş'ten dolar kurunda bomba uyarı! Tufan beklentisi var
Dolar kurunda kritik bir gün geldi çattı. Dolar kuru FED’in faiz kararına odaklandı. Dolar kuru fiyatı şu dakikalarda 17,26 lira bandında hareket ediyor. Piyasa Uzmanı İslam Memiş ise bugünkü Youtube yayınında FED faiz kararı öncesi dolar kuru için çok kritik uyarılarda bulundu. İşte İslam Memiş dolar kuru yorumu…
Dolar kuru, FED’in beklenen faiz artırımı kararı sonrası kritik eşikte bulunuyor. Tansiyonu yüksek olan dolar kuru buradan gelecek kararla yönüne kaldığı yerden devam edecek. İslam Memiş, FED’in faiz kararı sonrası ellerinde dolar olanların takip edeceği seviyeyi verdi.

İslam Memiş, “Yani 17,30 lira seviyesi yukarı yönlü kırılırsa 17,30 17,50 tekrar 17,80 lira seviyeleri yukarıda risk olmaya devam ediyor. Ancak 17,20 lira seviyesi aşağı yönlü kırılırsa bu sefer 17 seviyesinin aşağısındaki rakamlara 16,80 lira seviyesinin destek seviyesi ve önümüzdeki haftalarda biraz daha düşük seviyeler görme olasılığımız da var. O yüzden bıçak sırtında bir gün olduğu için FED'in faiz kararı bütün küresel piyasalarda çok önemli olduğu için bugün piyasaların akşam saatlerinde özellikle çok yoğun bir şekilde geçeceğini de anımsatmak isterim.” yorumunda bulundu.
İslam Memiş’in FED’in faiz artırımı kararı öncesi dolar kuru yorumu şöyle oldu;
Bugün Amerikan merkez bankası fed'in faiz kararı var. Küresel piyasalarda hem doların uluslararası piyasalardaki seyri açısından hem yurt içi piyasalarda dolar tl kuru üzerinden önemli 1 etkiye neden olacaktır. Doların karşısında bugüne kadar bütün emtiaların ve kripto paraların ciddi anlamda bir çöküşe uğradığı hep beraber gördük. Özellikle dolar endeksini 105 seviyesine kadar yükselmesi bütün dünyada tekrar bir soygun piyasasını gündeme getirdiğini gözlemliyoruz. Özellikle son 3 günde yaşanan bu sert düşüşlerle birlikte Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artırımları her ne kadar üç kez devam etse de ve bundan sonraki süreçlerde devam etse de. Dolar endeksinin yükselişini veya faiz artırarak enflasyonun yükselişinin önüne geçemediklerini de hep beraber gözlemliyoruz. Bütün dünyadaki merkez bankaları faiz artırmaya devam ediyor ancak enflasyonla mücadele maalesef çok da imkansız hale gelmeye başladı. Resesyon fiyatlaması var içeride ve özellikle sonbaharda bir ekonomik krizle alakalı tufan beklentisi var. Bu ekonomik krizle alakalı gıda kıtlığı ile başlayan özellikle enflasyon yükselmeye devam eden bu süreçte. Merkez bankaları bir makas değişikliğine gidecek mi yoksa piyasaları bu şekilde manipüle etmeye devam edecek mi bunu önümüzdeki aylarda daha net bir şekilde göreceğiz ama görülen o ki şu anda küresel piyasalarda insanların varlıklarına çökerek insanların varlıklarına adeta yok pahasına değerini kaybettirerek aslında ciddi bir anlamda küresel bir soygun sürecinde olduğumuzda hep beraber gözlemliyoruz.
Borsa istanbul 100 endeksi 2508 puandan dün günü tamamlamıştı. 2500 puan seviyesinin üzerinde oldukça riskli bulduğumu da her defasında sık sık ifade etti. Özellikle Avrupa ve Amerika borsalarında biliyorsunuz son üç gündür sert düşüşler vardı. Tabiki resesyon fiyatlaması ve FED fiyatlaması ile borsalarda yaşanan sert düşüşlerle birlikte bizim Borsa İstanbul 100 endeksi yine bu sürece iyi dayandığını gözlemliyorum.
Dolar kuru şu anda 17,25 lira seviyesinde 17,30 lira seviyesini test ediyor. Orada güçlü bir dirençle karşılaşıyor. Tekrar gerileyerek 17,20 17,30 lira aralığına sıkıştı. Ne gözlemliyoruz? Euro/TL kuru 18,05 lira seviyesinde… Dün 18 lira seviyesinin altına sarkan Euro/TL kurunun tekrar dolar kurundan destek alarak 18 lira seviyesinin üzerinde tutunma çabasını sürdürüyor. Bu hafta Euro/TL kuru, diğer enstrümanlara kıyasla biraz daha fazla değer kaybetti. Çünkü euro dolar paritesinde sert düşüşler gördük. Euro dolar paritesi şu anda 1,04.54 seviyesinde yine 1,4.50 seviyesinin üzerinde tutunma çabasını sürdürmekte.
Gram altın TL fiyatı şu anda 1006 lira seviyesinde. Dolar kuru gram altına destek verdiği için 1000 lira seviyesinin üzerinde tutunmaya gayret gösteriyor. Dolar kurunda yaşanabilecek aşağı yönlü hareketler özellikle 17,20 lira seviyesinin altına sarkmalarda gram altın TL fiyatının 1000 lira seviyesinin altına sarkan sarkmasına izin verebilir diye düşünüyorum.
Ons altın 1818 dolar seviyesinde. Geçen hafta 1879 dolar seviyesine kadar yükselen ons altının şu anda 1818 dolar seviyesine kadar gerilediğini gözlemliyoruz.
Gram gümüş fiyatı 11,80 lira seviyesinde 12 lira seviyesinin altında 12,04 lira seviyesine kadar bir yükseliş görmüştük. Tekrar gümüşün ons fiyatında yaşanan düşüşler ile birlikte gümüş fiyatlarında da bir düşüş süreci var.
Gümüş ons fiyatı 21,22 $ seviyesinde. Teknik olarak 21 dolar seviyesi güçlü bir destek konumunda olmaya devam ediyor.
Peki bu akşam Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz kararı yatırımcılar için neden önemli. Doları konuşuyoruz yani doların anavatanı Amerika’yı konuşuyoruz. FED'in politikaları doların uluslararası piyasalardaki değer artışlarını ve değer kayıplarını belli eder. Şöyle düşünelim; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz artırdığı zaman TL’de ciddi bir anlamda değer artışı oluyor. Döviz kurlarında düşüşler oluyor, aynısı FED’de oluyor Amerikan Merkez Bankası FED faiz artırdıkça dolar dünya genelinde diğer para birimleri karşısında değer kazanıyor. FED faiz indirdiği zaman dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybediyor. Yani Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın hamlesi ile örnekleyerek bunu söyledim.
Faiz artırımları demek yani FED'in faiz artırımları demek doların güçlenmesi demek. Doların güçlenmesi demek diğer döviz para birimlerinin güçlenmesi demek altın ve gümüşün gram fiyatı gibi enstrümanların da güçlenmesi demek. FED'in faiz indirimleri ise dolara gerilediği gibi diğer yabancı para birimlerini altının gram fiyatını ve gümüşün gram fiyatında gerilemesinde etkili oluyor. FED'in tekrar faiz artırımlarının devam ettirmesi, altın ve gümüş gibi emtiaların da ons bazındaki gram değil ama bunu birbirinden ayırt etmeniz gerekiyor.
Ons bazındaki fiyatların gerilemesinde etkili olduğunu da söyleyebiliriz. Bu örnekle birlikte FED'in faiz kararını takip eden yatırımcılar da kendi varlıkları da değer mi kazanacak, değer mi kaybedecek noktasını bir kez daha gözden geçirebilir. Yani benim dolarım var, benim dolarım yok konusu değil. FED'in faiz kararları dolarla maliyeti olan dolara ihtiyacı olan ülkelerde yaşayan bütün insanları yakından ilgilendirdiği için bu akşam açıklanacak fed kararı Türkiye ekonomisi için Türkiye'de ki bütün yatırımcılar için bütün vatandaşlar için oldukça önemli olduğunu da gözlemliyoruz.
Tabi biz bu süreçte geçen hafta başlattığımız mücadele ile dövizlerinizi, emtialarımızı biliyorsunuz sattık ve TL’de beklemeye devam ediyoruz. Her ne kadar bu akşamki belirsizlik biraz daha ayyukaya çıksa da bugüne kadar geldiğimiz noktada özellikle biz dolar kurunu satmıştık… Özellikle bu operasyon sürecinde devlete destek vermek için doları sattığımız seviye 17,22 lira. Gram altını sattığımız seviye 1022 lira seviyesi. Gümüş'ün gram fiyatında 12,04 lira seviyesinden satmıştık. Ayın 9’unda ve dolayısıyla da bugüne kadar şu anda emtialar da bir risk olmuyor. Sadece dolar kurunda 30 kuruşluk bir değer artışı var ama bunu ısrarla özellikle üzerine basa basa söyleyerek bu pozisyonlara aldık. Neden yukarıda 17,30 17,50 17,80 diskleri olsa dahi biz buradaki kur ataklarına karşı bir beklenti içerisinde değiliz. Biz beklemeyi tercih ediyoruz ama diğer arkadaşlar burada bir yol ayrımı yapmıştık. Diğer arkadaşlarda kendi varlıkları üzerinde yine beklemeye devam edenler de teknik olarak bu seviyeleri takip edebilir. Yani 17,30 lira seviyesi yukarı yönlü kırılırsa 17,30 17,50 tekrar 17,80 lira seviyeleri yukarıda risk olmaya devam ediyor. Ancak 17,20 lira seviyesi aşağı yönlü kırılırsa bu sefer 17 seviyesinin aşağısındaki rakamlara 16,80 lira seviyesinin destek seviyesi ve önümüzdeki haftalarda biraz daha düşük seviyeler görme olasılığımız da var. O yüzden bıçak sırtında bir gün olduğu için FED'in faiz kararı bütün küresel piyasalarda çok önemli olduğu için bugün piyasaların akşam saatlerinde özellikle çok yoğun bir şekilde geçeceğini de anımsatmak isterim.
Toparlayacak olursak ben ve benim yol arkadaşlarım TL’de beklemeye devam ediyor. Diğer yatırımcılarda bu akşam FED'in kararı var ona göre de yatırımlarında bir karar verilmesi gerekiyor. Benim elimde dolarım var, doların yüksek olduğunu düşünüyorum. Dolar endeksi 105 seviyesinde. Dolar/TL kuru 17,25 lira seviyesinde hem TL bazında hem endeks tarafında doların ciddi anlamda çok değer kazandığını düşünüyorum. Dolayısıyla da bir şey yapmam lazım bir şey yapmanız için de açıkla kalmamanız için burada pariteleri yani euro dolar paritesi sterlin dolar paritesi çok ciddi anlamda değer kaybetti. Bunları düşünebilirsiniz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı