İslâm coğrafyasından Türkiye’ye taziye mesajları

İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde Pazar günü gerçekleştirilen hain terör saldırısının ardından İslâm coğrafyasının dört bir yanından Türkiye’ye taziye mesajları gönderildi.

GÜNDEM 15.11.2022, 07:40
İslâm coğrafyasından Türkiye’ye taziye mesajları
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ( KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başta olmak üzere Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile kabinedeki diğer bakanlar, İstanbul’daki patlama nedeniyle birer mesaj yayımlayarak üzüntü, taziye ve dayanışma duygularını Türkiye’ye iletti.

Filistin İslâmi Direniş Hareketi (HAMAS), İstanbul’un Beyoğlu semtindeki İstiklal Caddesi’nde Pazar günü gerçekleştirilen hain terör saldırısının ardından taziye mesajı yayınladı. Sivil insanların ölmesine ve çok sayıda insanın da yaralanmasına neden olan bombalama eylemini şiddetle kınadığını duyuran HAMAS hareketi, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetimine ve halkına tam destek verdiğimizi belirtirken, Yüce Allah’tan ölenlere rahmet, yaralananlara acil şifalar ve Türkiye’yi ve halkını korumasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mısır İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketi de İstiklal Caddesi’nde yaşanan terör saldırısının ardından açıklama yayınladı. Müslüman Kardeşler Resmi Medya Sözcüsü Dr. Talat Fehmi tarafından yapılan açıklamada Türkiye halkına taziye mesajı sunuldu. Söz konusu açıklamada, “Cemaat, bütün ulusların güvenlik ve istikrarını hedef alan tüm eylemlerin karşısında duran bir tutuma sahip olduğu gibi Türkiye’nin istikrarını ve halkının güvenliğini hedef alan her türlü suç eylemini de kınamaktadır. Bu vesileyle Cemaat, vefat edenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyor. Yüce Allah Türkiye’yi ve halkını her türlü kötülükten ve şerden muhafaza etsin, emniyet, sükûnet ve istikrar ihsan eylesin” denildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının ardından taziye mesajı yayınlayan isimler arasında yer aldı. İstanbul’da meydana gelen hain patlama sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberinin kendilerini derinden sarstığını belirten Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına, kendisi ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerini iletti ve yaralılar için de şifa temennisinde bulundu.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İstiklal Caddesi’nde bir patlama yaşandığını öğrendiğini kaydederek, “Pakistan hükümeti ve halkı, hayatını kaybedenler için kardeş Türkiye halkına taziyelerini iletiyor ve yaralıların hızlı bir şekilde iyileşmesi için dualarını gönderiyor” ifadelerini kullandı.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, televizyonlardan yaptığı açıklamada, “Bugün İstanbul’da çok sayıda kişinin şehit olduğu, çok sayıda kişinin yaralandığı terör saldırısını kınıyorum. Pakistan adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye halkına başsağlığı diliyorum. Bu zor dönemde Türkiye’deki kardeşlerimizin yanındayız” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da Taksim’de meydana gelen terör saldırısının en şiddetli şekilde kınandığı belirtildi. Suudi Arabistan’ın, bu korkak eylem karşısında Türkiye’nin yanında olduğu kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

Mısır Dışişleri Bakanlığından İstiklal Cadddesi’ndeki saldırıya dair yazılı açıklamada bulunuldu. Yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Taksim İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamayı kınadı. Ebu Zeyd, “Mısır’ın dost Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti’ne en içten başsağlığı dileklerini ileterek, yaralılara acil şifa” temennisinde bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Dost Türkiye Cumhuriyeti’ni hedef alan terör saldırısının kınandığı” aktarıldı. “Türkiye’nin terörle mücadelede başarılı olacağına inanıyoruz” ifadesine yer verilen açıklamada, Filistin’in, “Bu zor gününde Türkiye’nin yanında olduğu” belirtildi. Açıklamada ayrıca, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mesajda, İstiklal Caddesi’ndeki patlama haberini derin endişe ve üzüntüyle öğrendiğini söyleyerek, “Ölenlerin ailelerine, size ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Düşüncelerimiz ve dualarımızla yanınızdayız” dedi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Ölenlerin ve yaralananların olduğu İstanbul’daki patlamayı kınıyoruz. Böyle elim durumlarda Türkiye’yle tam dayanışma içerisindeyiz” ifadeleri kullanıldı. Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre de Lübnan Başbakanı Necib Mikati, patlamanın ardından Erdoğan’ı arayarak, kendisiyle ve Türk halkıyla ‘dayanışma içerisinde olduklarını’ iletti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, “İstanbul’un merkezindeki Taksim bölgesinde meydana gelen, sivillerin hayatını kaybettiği ve yaralandığı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Türk halkıyla dayanışma içerisinde oldukları ifade edilerek, taziye dileğinde bulunuldu.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe yayımladığı taziye mesajında, “İstanbul’daki menfur patlamadan dolayı Türk halkı ve yönetimine taziyelerini ilettiklerini belirtti. Türkiye’de yaşayan Libyalıların durumunu da yakından takip ettiklerini aktaran Dibeybe, kardeş Türk halkının yanında olduklarını bildirdi.

İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da yayımladığı yazılı açıklamada, İstiklal Caddesindeki “terör saldırısını” sert bir şekilde kınadı. Taha, Türkiye hükümeti ve halkına başsağlığı, patlamada yaralananlara acil şifa temennisinde bulundu. Türkiye ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden Taha, İİT’nin, “terörün her türlüsüne karşı net bir tutum içerisinde olduğunu” vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İstanbul’da meydana gelen patlamaya ilişkin başsağlığı mesajı paylaştı. İran’ın resmi haber ajansı İRNA’ya göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, İstanbul Beyoğlu’nda çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan patlamaya ilişkin başsağlığı dileğinde bulundu. Kenani, mesajında, “Türkiye’nin ve Türk halkının güvenliğini hedef alan her türlü terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Dost ve kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümeti ve halkının yanındayız” ifadelerini kullandı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Kenani, başta hayatını kaybedenlerin aileleri olmak üzere Türk hükümetine ve halkına taziyelerini sundu.

Afganistan’ı yöneten Taliban hareketi yayınladığı başsağlığı mesajında “Afganistan İslâm Emirliği, Türkiye’nin İstanbul ilinde İstiklal Caddesi’nde meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamayı şiddetle kınıyor ve kardeş Türkiye hükümetine ve halkına başsağlığı diliyor” ifadelerine yer verdi.

İstiklal Caddesi’nde yaşanan terör saldırısının ardından taziye mesajı yayınlayan ülkelerden biri de Ürdün oldu. Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali yaptığı yazılı açıklamada, “Taksim’de meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler adına kardeş Türkiye halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyoruz” sözlerini sarf etti. Patlamayı, masum insanların hayatını kaybetmesine neden olan korkakça bir terör eylemi olarak nitelendiren Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, terörün ortak düşman olduğunu vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında ‘bombalı saldırının şiddetle kınandığı’ belirtildi. Yapılan açıklamada, “Katar’ın, güvenlik ve istikrarı korumak için aldığı tedbirlerde Türkiye’nin yanında olduğu” kaydedildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı