İslâm Dünyası acımızı paylaştı

Son yüzyılın en büyük yıkımı olan binlerce vatandaşımızın vefat ettiği Kahramanmaraş depremi sebebiyle, İslâm dünyasından Türkiye’ye çok sayıda dayanışma mesajları geldi.

GÜNDEM 08.02.2023, 04:35
1
İslâm Dünyası acımızı paylaştı
Ülkemizde büyük bir yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası İslâm dünyasından çok sayıda taziye mesajları yayımlandı. Deprem, Türkiye’nin yanı sıra güney komşumuz Suriye’de de ciddi can kayıplarına yol açtı. Türkiye için yayımlanan taziye mesajlarında Suriye’deki deprem mağdurlarının da acıları paylaşıldı.

Filistin İslâmi Direniş Hareketi HAMAS’tan yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye'de yaşanan ve ardında ölü, yaralı ve maddi hasar bırakan acı depremden ötürü taziyelerimizi sunuyoruz. Allah'tan ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye ve Suriye'nin acısını paylaşıyor ve desteklerimizi sunuyoruz. Allah-u Teâlâ sizleri tüm kötülüklerden korusun” denildi.

Tunus’un Eski Meclis Başkanı ve Nahda hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı. Gannuşi’nin mesajında, “Şafak vakti Türkiye ve Suriye’yi etkileyen deprem felaketinden dolayı Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içerisindeyiz. Allah hayatını kaybedenleri makamına şehit olarak kabul etsin, yaralılara acil şifalar versin” ifadelerine yer verildi.

Bangladeş Cemaat-i İslâmi Emir Vekili Profesör Mujibur Rahman, Türkiye ve Suriye'de binlerce insanın korkunç deprem nedeniyle hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Başsağlığı mesajında, “Türkiye ve Suriye'de meydana gelen korkunç depremde binlerce insanın hayatını kaybettiğini, binlerce evin ve mülkün ağır hasar gördüğünü üzüntüyle öğrendik. Bangladeş Cemaat-i İslâmi ve Bangladeş halkı adına, depremin kurbanlarına en derin başsağlığı diliyor ve ilgili ülkelerin hükümetlerine ve vatandaşlarına en kalbi duygularımızla başsağlığı diliyoruz. Umuyoruz ki Türkiye ve Suriye'deki halklar bu kederi ve yıkımı kolaylıkla atlatırlar" ifadeleri kullanıldı.

Ürdün hükümeti de depremde mağdur olan Türkiye ve Suriye'ye başsağlığı dileklerini iletti. Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ürdün Krallığı’nın Türkiye ve Suriye hükümetleri ve halkıyla dayanışmasını yineleyerek, depremde vefat edenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

Afganistan’ı yöneten Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hayatını kaybeden Türkiye ve Suriye vatandaşlarına taziyelerini bildirerek, her iki ülke halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, İslâm ülkelerinden ve yardım kuruluşlarından depremzedelerle bir an önce ilgilenmeleri istendi.

Afganistan'ın en güçlü siyasi gruplarından Hizb-i İslâmi Partisi lideri Gülbettin Hikmetyar, Türkiye ve Suriye halkına taziyelerini ileterek, "Bugün meydana gelen büyük deprem nedeniyle iki Müslüman ülke halkına baş sağlığı diliyoruz. Birçok can ve mal kaybına neden oldu. Afganistan halkı da acılarını paylaşıyor. Kederli ailelere taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralıların Cenab-ı Allah'tan tez zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için Türkiye ve Suriye'ye başsağlığı diledi. Arap Birliği Sözcüsü Cemal Ruşdi, yaptığı yazılı açıklamada, Genel Sekreter Ebu Gayt'ın, Türkiye ve Suriye'de deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara ise acil şifa temennisinde bulunduğunu kaydetti. Açıklamada, Ebu Gayt'ın uluslararası topluma ‘Türkiye ve Suriye'yi sarsan deprem nedeniyle Suriye'nin kuzeyindeki afet bölgelerine acil yardım yapılması’ çağrısında bulunduğu aktarıldı. Açıklamada ayrıca Arap Birliğinin uluslararası insani yardım kuruluşlarını ‘bu felaket karşısında gerekli insani yardım için acilen harekete geçmeye’ çağırdığı vurgulandı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, depremi ve depremde yaşanan can ve mal kayıplarını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. TDT olarak, bu zor zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve kardeş Türk halkının yanında olduklarını kaydeden Ömüraliyev, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türk halkının gücünün ve direncinin bu felaketin en kısa zamanda atlatılmasına yardımcı olacağına inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Cezayir, kardeş Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki kardeşleriyle bu dramın acısını paylaşıyor, bu iki kardeş ülkeyle tam dayanışma içinde olduğunu teyit ediyor ve bu çileyi büyük bir sabır, kararlılık ve sebatla aşmalarını temenni ediyor" ifadelerine yer verildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye'nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi. Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olduklarını kaydeden Tatar, "Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim" ifadesini kullandı.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı